13. 2. 2019

Svetový deň rozhlasu

Svetový deň rozhlasu

Rozhlas je mohutné masmédium. Dokonca aj v súčasnosti, v ére digitálnych komunikačných prostriedkov, rozhlas sa dostáva k oveľa širšej verejnosti ako ostatné médiá. Šíri informácie zásadného charakteru a predkladá závažné otázky, zdôraznil generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v posolstve k tohtoročnému Svetovému dňu rozhlasu. Ten pripadá na 13. februára a jeho mottom je "Dialóg, tolerancia a mier".
Ako ďalej vyzdvihol Guterres, rozhlas je osobné a interaktívne masmédium, umožňujúce poslucháčom vyjadriť svoj názor, znepokojenie či krivdy. "Rozhlas prispieva k vytváraniu spoločenstiev," upozornil generálny tajomník OSN.
Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Audrey Azoulayová vo svojom posolstve zdôraznila, že rozhlas má jedinečný rozsiahly potenciál na to, aby rozširoval naše horizonty a budoval harmonickejšiu spoločnosť. V súčasnosti majú rozhlasové stanice pri stimulovaní verejnej diskusie, posilňovaní občianskej angažovanosti a pri zavedení vzájomného porozumenie, podčiarkla Azoulayová.
Rozhlas otvára nové diskusie a šíri novátorské myšlienky do rodín, dedín, univerzít, nemocníc a na pracoviská. "Komunikácia na rozhlasových vlnách sa v súčasnosti môže stať liekom na negativizmus, ktorý, ako sa zdá, dominuje na sieti. Preto UNESCO sa usiluje všade na svete zvýšiť rozmanitosť a pluralitu rozhlasových staníc," upozornila generálna riaditeľka UNESCO. "Rozhlas zostáva masmédiom, ktoré má najvyššiu schopnosť reagovania a participácie, ktoré sa adaptuje na zmeny v 21. storočí a ponúka nové prostriedky na interakciu, na účasť na dôležitých diskusiách, najmä pre najmenej majetných ľudí," dodala.
UNESCO už pravidelne vyzýva rozhlasové stanice, aby sa k nemu pripojili a spoločne oslávili Svetový deň rozhlasu.
Tento svetový deň sa prvýkrát pripomínal v roku 2012. Vyhlásili ho delegáti na 36. zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO 3. novembra 2011. Dátum 13. február zvolili v spojitosti so založením Rozhlasu OSN v roku 1946. Návrh na vyhlásenie Svetového dňa rozhlasu predložila delegácia Španielskeho kráľovstva.
Cieľom Svetového dňa rozhlasu je upozorniť verejnosť i ďalšie médiá na význam rozhlasu. K ďalším cieľom tohto dňa patrí zlepšenie medzinárodnej spolupráce medzi rozhlasmi a povzbudenie všetkých, ktorí môžu prispieť k ľahšiemu prístupu k rozhlasu i vytváraniu staníc, aby tak konali. Popri tom má 13. február upriamiť pozornosť verejnosti na jedinečné hodnoty rozhlasu, ktorý je schopný poskytnúť služby širokému okruhu ľudí.

Copyright © TASR 2019