14. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prominentnú filipínsku novinárku Mariu Ressaovú prepustili vo štvrtok z väzby na kauciu po tom, ako jej stredajšie zatknutie vyvolalo kritiku zo zahraničia a objavili sa obvinenia, že sa na ňu úrady zameriavajú pre jej kritiku prezidenta Rodriga Duterteho.
Ressaovú (55) vyhlásil vlani časopis Time za osobnosť roku. Už v minulosti ju obviňovali z daňových únikov a teraz čelí žalobe za ohováranie.
Šéfredaktorka spravodajského servera Rappler zaplatila v prepočte 1680 eur, čo je už jej šiesta kaucia, ktorú uhradila, aby sa po sérii obvinení vyhla väzbe. "To, čoho sme teraz svedkami, je smrť tisíckou rán našej demokracii," povedala po prepustení.
Článok serveru Rappler z roku 2012 obsahoval obvinenia obchodníka Wilfreda Kenga, že bol spojený s drogami, obchodovaním s ľuďmi a prípadom vraždy. Server sa odvolával na nešpecifikovanú správu tajnej služby. Podnikateľ obvinenia popiera a žalobu uvítal, keďže Rappler mu podľa jeho slov zničil povesť a ohrozil jeho život, uvádza agentúra AFP.

Copyright © TASR 2019

Nočnú dohodu členských krajín EÚ a europarlamentu o kompromisné podobe budúcej smernice o ochrane autorských práv na internete dnes v spoločnom vyhlásení privítalo niekoľko európskych združení vydavateľov tlače. Skritizovala ju naopak Asociácie počítačového a komunikačného priemyslu (CCIA), združujúca veľké internetové a počítačové spoločnosti, ako je Google, Facebook, Amazon alebo výrobca čipov Intel.
Podľa štyroch významných združenia vydavateľov médií je významné že únijné inštitúcie v kompromise posilnili vyjednávaciu pozíciu vydavateľov aj ich ochranu proti neautorizovanej digitálnej reprodukcii a distribúcii a distribúciu ich publikácií.
Vydavatelia opäť pripomenuli, že kvalitná žurnalistika je významná pre kvalitu demokracie v Európe a ak je cieľom zachovať v EÚ profesionálnej novinárčinu aj do budúcnosti, sú potrebné kroky na podporu tlače a náprava teraz nevyrovnaného mediálneho "ekosystému". Európsky parlament by mal novú smernicu ako celok podľa nich v kompromisnej podobe podporiť čo najskôr.
Naopak šéf kancelárie asociácie internetových a počítačových firiem CCIA Christian Borggreen vo vyhlásení uviedol, že dohodnutá podoba smernice je premárnenou príležitosťou v snahe dosiahnuť vyvážené a dlhodobé reformy ochrany autorských práv v EÚ. "Obávame sa, že tieto pravidlá poškodí internetové inovácie, rast firiem a obmedzí on-line slobody v Európe," myslí si. Asociácia preto žiada vlády členských krajín EÚ aj europoslanca, aby "plne zvážili dôsledky textu" pred tým, než ho finálne potvrdí.
Rozdielne pohľady dvoch zásadných strán sporu okolo smernice o digitálnom copyrighte teda pretrvávajú aj potom, čo únijné inštitúcie v noci na dnes dohodli kompromis. Postoj globálnych internetových spoločností k návrhu smernice sa tak napríklad zhoduje aj s pohľadom pirátske europoslankyňa Julie Redaové, ktorá už vyzvala na odmietnutie návrhu na pléne europarlamentu.
Ten by mal o veci hlasovať ešte pred voľbami v máji, text musí v rovnakom - teda v noci na dnes dohovorenom - znenie ešte formálne potvrdiť aj členské krajiny EÚ.


Copyright © ČTK 2019

Skupina scenáristov rokuje o možnom reboote sitkomu Frasier (1993 - 2004). V talkšou The Late Late Show to prezradil americký herec Kelsey Grammer, ktorý počas jedenástich sezón stvárňoval titulnú postavu, psychiatra Frasiera Cranea.
Tvorcovia by podľa neho chceli v sérii ponechať "rovnakú skupinu postáv", no radi by ich dali do nového prostredia. V príbehu pritom podľa neho určite neobídu ani vlaňajšie úmrtie Johna Mahoneyho, ktorý v projekte stvárňoval Frasierovho otca Martina Cranea. “V ich životoch sa niečo zmenilo. John Mahoney, samozrejme, pred vyše rokom zomrel a my by sme sa tomu zrejme nejakým spôsobom venovali - tomu, že otec odišiel," povedal s tým, že Frasier už nebude pracovať v rádiu. "Mohol by obchodovať s umením alebo byť profesorom. Ešte nevieme," uzavrel.
Seriál Frasier, ktorého poslednú epizódu v USA odvysielali 13. mája 2004, má na konte okrem iného 37 cien Primetime Emmy, pričom v rokoch 1994 - 1998 ho vyhlásili za najlepší komediálny seriál. Okrem spomínaných Grammera a Mahoneyho v ňom účinkovali aj David Hyde Pierce (Niles Crane), Jane Leeves (Daphne Moon) či Peri Gilpin (Roz Doyle).

Zoznamu kandidátov v 50. ročníku udeľovania NAACP Image Awards, ktoré vyhlasuje americká Národná asociácia pre pokrok ľudí farebnej pleti (NAACP), vládne marvelovská komiksovka Čierny panter so 14 nomináciami. Nasledujú romantická dráma If Beale Street Could Talk a seriál Black-ish (2014), ktoré majú po deväť nominácií, komediálny seriál Nesvoja (2016) a miniséria Seven Seconds (2018) s ôsmimi a BlacKkKlansman, ktorý má v hre sedem nominácií.
Čierny panter pozbieral nominácie vo filmových a hudobných kategóriách a dve má aj v kategórii Zabávač roka, kde sa o cenu uchádzajú predstaviteľ titulnej postavy Chadwick Boseman a režisér Ryan Coogler. Ich konkurenciu tu tvoria Beyoncé, Regina King a LeBron James.
Päticu snímok nominovaných v kategórii Najlepší film spolu s Čiernym panterom, Beale Street a BlacKkKlansmanom dopĺňajú Nenávisť, ktorú si prebudil a Šialene bohatí Ázijčania.
Víťazov a víťazky 50. NAACP Image Awards vyhlásia 30. marca v losangeleskom Dolby Theatre.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.