16. 2. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej sú po ročnom vyšetrovaní zatiaľ štyria obvinení. Už v deň medializácie násilnej smrti investigatívneho novinára 26. februára 2018 potvrdil vtedajší šéf polície Tiber Gašpar, že skutok pravdepodobne súvisí s Kuciakovou prácou. Vtedajší predseda vlády Robert Fico zároveň vyhlásil odmenu jeden milión eur za informácie, ktoré povedú k dolapeniu páchateľov. Prvotne sa v súvislosti s vraždou novinára hovorilo o Talianoch pôsobiacich v agrobiznise na východnom Slovensku. V tejto súvislosti polícia zadržala pôvodne sedem osôb, neskôr ich však prepustili. Antonina V, ktorého zavraždený novinár spomínal vo svojich textoch, v máji 2018 vydali do Talianska, kde je stíhaný za drogovú trestnú činnosť.

V druhej polovici marca usporiadal Úrad špeciálnej prokuratúry tlačovú besedu, na ktorej dozorový prokurátor skonštatoval, že vzhľadom na zistené skutočnosti bola vražda vykonaná na objednávku. Z vyšetrovacích úkonov podľa neho vyplývalo, že Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zavraždení 21. februára z krátkej guľovej zbrane kalibru 9 milimetrov.

V apríli predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý bol v tom čase aj zastupujúcim ministrom vnútra, oznámil, že vo funkcii k prvému máju končí Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Ten bol kritizovaný napríklad za to, že dva dni po medializácii smrti Kuciaka hovoril na tlačovej konferencii o osobách podozrivých z drogovej trestnej činnosti, ktoré sa pohybovali v obci Veľká Mača, kde sa skutok stal. Taktiež menil svoje stanoviská k prítomnosti šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera na mieste činu. Odstúpenie Gašpara preto požadovala opozícia a takisto iniciatíva Za slušné Slovensko. Vo funkcii Gašpara nahradil Milan Lučanský. Ten po nástupe do funkcie vyjadri zámer „kvantitatívne a kvalitatívne posilniť“ tím, čo vyšetruje dvojnásobnú vraždu.

Výrazný posun vo vyšetrovaní nastal potom 27. septembra, keď polícia zadržala pôvodne osem osôb. Z tejto skupiny následne zo skutku obvinili tri, konkrétne Tomáša Sz. a Miroslava M. ako vykonávateľov a Zoltána A. ako sprostredkovateľa. Deň na to zadržali aj Alenu Zs. , ktorá bola následne obvinená ako objednávateľka dvojnásobnej vraždy. Na tlačovej besede prvého októbra orgány činné v trestnom konaní informovali, že na zavraždenú dvojicu strieľal Tomáš Sz., ktorý v minulosti pracoval ako policajt. Bývalý vojak Miroslav M. bol pri vražde v úlohe vodiča. Odmena za dvojnásobnú vraždu novinára a jeho partnerky bola 50-tisíc eur v hotovosti a ďalších 20-tisíc eur bolo odpustenie dlhu.

Po zadržaní Aleny Zs. začali médiá prinášať informácie o jej blízkom vzťahu s podnikateľom Marianom K. Ten už bol v tom čase vo väzbe pre kauzu miliónových zmeniek, ktorých vyplatenie požadoval od Pavla R. a TV Markíza. Marian K. bol tiež známy z článkov zavraždeného Kuciaka, pričom sa novinárovi pred smrťou vyhrážal, že bude o ňom zbierať informácie. Denník N. tretieho októbra informoval, že práve Marian K. je podľa jedného z obvinených Zoltána A. objednávateľom vraždy.

Neskôr sa na verejnosť dostali informácie, že prípad dvojnásobnej vraždy súvisí aj s plánmi na prípravy ďalších vrážd. Ako obeť pripravovaných skutkov bol najskôr v októbri identifikovaný prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky. Neskôr k potenciálnym obetiam pribudli prokurátor Maroš Žilinka a advokát a bývalý dvojnásobný minister Daniel Lipšic. Alenu Zs. v januári tiež obvinili z účasti na vražde exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka z roku 2010. Spolu s ňou čelí v tomto prípade obvineniu trojica Roman O., Vladimír M., a Ladislav V..

Vyšetrovanie prípadov príprav vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica prešlo vo februári pod policajnú inšpekciu. Podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára je dôvodom to, že potenciálne obete mohli byť lustrované v policajných databázach. Aj toto vyšetrovanie však podľa neho dozorujú rovnakí prokurátori, ako v prípade dvojnásobnej vraždy. Informácie o lustrácii sa objavili aj v prípade zavraždeného Kuciaka, pričom podľa medializovaných informácii novinára lustroval šéf spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov. Údajne tak urobil na pokyn bývalého šéfa polície Tibora Gašpara. Ten to však poprel.

Dozorový prokurátor začiatkom februára avizoval, že pri príležitosti výročia vraždy novinára a jeho partnerky budú verejnosti prezentovať odpočet činnosti vyšetrovacieho tímu. Podľa generálneho prokurátora Čižnára chceli v tomto prípade prvé obžaloby podať do konca februára, tento termín však pravdepodobne nestihnú.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.