30. 4. 2019

1. máj bude na RTVS pestrý, spoznáme aj najväčšieho Slováka

1. máj bude na RTVS pestrý, 

spoznáme aj najväčšieho Slováka


V stredu 1. mája o 20.30 h sa na Jednotke v priamom prenose dozvieme, ktorý z desiatich finalistov zvíťazí v celonárodnej ankete Najväčší Slovák. Po skončení galavečera bude program Jednotky pokračovať o 22.00 h drámou Obhajca, filmom režiséra Brada Furmana v hlavnej úlohe s Matthewom McConaugheyom. Počas prvomájového dňa Jednotka odvysiela aj klasiku z televíznych archívov. O 11.30 h to bude adaptácia humoristickej poviedky M. Kukučína Mišo, o 14.50 h sa v komédii Šťastie príde v nedeľu budú traja kamaráti pokúšať o šťastie v športke.
Najväčším lákadlom prvomájovému programu Dvojky bude premiéra nového dokumentu RTVS Motýle Slovenska, s ktorým diváci o 20.30 h navštívia naše lúky a stepi, kde sa kvety, traviny i byliny stali ideálnym domovom pre nespočetné druhy živočíchov a motýľov. Dvojka 1. mája pripravila aj bohatú ponuku hudobných a umeleckých programov. Popoludní o 12.30 h to bude galakoncert Grand Prix Svetozára Stračinu, ktorý bol vyvrcholením tohtoročnej medzinárodnej súťaže nahrávok hudobného folklóru. Hudbu Igora Stravinského v interpretácii medzinárodne renomovaných klaviristov Mikiho Skutu a Nory Skutu si budú môcť diváci vychutnať v programe Svätenie jari. O 22.40 h, v predvečer výročia úmrtia Deža Ursinyho, odvysiela RTVS záznam z koncertu Dežo Ursiny 70, ktorý ponúka prierez Ursinyho tvorbou. Prvý máj je aj predvečerom 500. výročia úmrtia Leonarda da Vinciho. Dvojka pri tejto príležitosti zaradila do vysielania dokument Leonardo, muž, ktorý zachránil vedu. Pri príležitosti 15. výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie odvysiela Dvojka o 16.30 h dokumentárnu roadmovie S tebou ma baví Slovensko a o 9.55 h Osadné, známy dokumentárny film Marka Škopa o stretnutí ľudí z malej a veľkej politiky.
Rádio Slovensko vo svojom vysielaní bližšie rozoberie témy ako sú práca snov, vznik 8-hodinového pracovného času a pozrie sa na profesie, ktoré pred 20 rokmi neexistovali.
Rádio Regina si 1. mája pripomenie 15. výročie vstupu Slovenska do Európskej únie. Po 10.00 h bude v štúdiu o láske našich predkov rozprávať etnologička Katarína Nádaská. O prvomájovej téme, ktorou sú bozky pod rozkvitnutou čerešňou, bude Rádio Regina hovoriť od 13.40 h v súvislosti s obnovou čerešňovej aleje nad obcou Šurianky. Rovnako vysielanie od 14.05 h sa bude venovať láske a práci, avšak v zameraní na seniorskú generáciu. O 16.00 h odvysiela Rádio Regina rozhlasovú hru Expedícia človečia hlava.
Rádio Devín sa od 10.00 h sa v relácii Ars musica pozrie na fenomén pochodovej hudby. V poludňajšom koncerte o 12.00 h prinesie kolekciu skladieb inšpirovaných 1. májom. Od 14.00 h zaznejú v špeciálnej hudobnej relácii pracovné piesne a hudba, reflektujúca prácu v rozličných jej podobách. O 15.00 h ponúkne fíčer Ivice Ruttkayovej na tému láska pod názvom Anatómia vášní a chémia citov. O láske naplnenej, opätovanej, radostnej, ale aj nenaplnenej či nešťastnej bude hudobný výber v rámci Hudobnej skladačky o 16.00 h. V relácii Večer na tému priblíži Rádio Devín o 20.00 h Deň otvorených ateliérov v bratislavskej Cvernovke a diskutovať sa bude o práci, ktorú musí umelec robiť, aby si mohol dovoliť robiť umenie. Prvomájový deň uzavrie o 23.00 h relácia Musica slovaca s témou lásky v slovenskej hudbe.