3. 5. 2019

RTVS NEWS. Božie domy s Vandalom

RTVS NEWS
Božie domy s Vandalom

V pokračovaní dokumentárnej série Božie domy s Vandalom predstaví RTVS divákom sakrálne pamiatky, ktorých význam v histórii bol veľký, medzi verejnosťou však nie sú veľmi známe. V prvej časti s moderátorom a hudobníkom Pištom Vandalom navštívime aj Šamorín, Diakovce, Hamuliakovo či Malú Maču. Dvanásťdielna séria odštartuje v sobotu 4. mája o 8:55 na Dvojke.

„Pre mňa osobne bolo natáčanie oboch sérií niečo ako splnený sen,“ prezradil Štefan „Vandal“ Chrappa, moderátor relácie, a dodal: „Fascinujú ma opustené kostoly uprostred lúk. Človek sa pýta, ako sa tam vzali. Keď potom pátrate, zisťujete, že kedysi pri nich bola osada, ktorú spustošili Turci či Tatári a život sa na tie miesta už nikdy nevrátil. Zostal iba kostol.“

Slovensko, malá krajina v srdci Európy, bolo počas svojej histórie vždy priesečníkom kultúr - stretávali sa tu vplyvy západu s východnými tradíciami, narážali na seba myšlienkové prúdy, prechádzali ním migračné prúdy z juhu na sever či naopak. To všetko našlo odraz v stavbe sakrálnych stavieb. Na Slovensku sa nachádza množstvo úchvatných kostolov, kaplniek, kláštorov. Práve v nich sa zrkadlí bohatstvo, stagnácia či schudobnenie mesta, kraja či regiónu. V druhej sérii dokumentárneho cyklu diváci budú môcť prostredníctvom RTVS navštíviť mnoho miest, medzi nimi napríklad aj Banskú Štiavnicu, Pukanec, Spišské Vlachy, Ochtinú a mnoho ďalších.

„Všetkých pozývam nielen sledovať dokumenty v televízii, ale vybrať sa fyzicky na tie miesta. Každý jeden človek si niečo odnesie,“ pozýva divákov Pišta Vandal nielen ku televíznym obrazovkám.

Božie domy s Vandalom sú súčasťou turisticko-cestovateľského bloku, ktorý premiérovo uvádza Dvojka vždy v sobotu predpoludním s pravidelnou reprízou v nedeľu ráno. Popri pôvodných dokumentárnych sériách ho tvoria magazíny Televíkend, Extrémne v horách a relácia Cyklopotulky, resp. Bežkopotulky.