15. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir vyzval ukrajinské orgány, aby vyšetrili ostreľovanie budovy televízneho kanálu 112 Ukrajina v Kyjeve a zaistili nájdenie a potrestanie páchateľov. Vyhlásenie bolo zverejnené v sobotu na internetovej stránke OBSE, informovala v nedeľu agentúra Interfax.
Désir označil ostreľovanie budovy televízie za "neprijateľný akt zastrašovania, ktorý by mohol mať dramatické následky." "Takéto násilie a hrozby voči médiám nemožno tolerovať," zdôraznil.
Sídlo súkromnej spravodajskej televízie 112 Ukrajina v Kyjeve sa v noci na sobotu stalo terčom útoku z granátometu, pri ktorom nebol nikto zranený a vznikli len materiálne škody. Polícia kvalifikuje tento incident ako teroristický čin, informovala v sobotu agentúra Ukrinform. Podľa Interfaxu polícia pátra po jednej až dvoch podozrivých osobách.
Majiteľom televízneho kanála 112 Ukrajina, ako aj televízií NewsOne a ZIK je poslanec ukrajinského parlamentu Taras Kozak z klubu Opozičný blok. Kozak je pred júlovými predčasnými parlamentnými voľbami v prvej desiatke na kandidátnej listine strany Za život, v ktorej vedení je aj proruský politik Viktor Medvedčuk.
Kozak označil nočný incident za ďalšiu vyhrážku pre nezávislé médiá. Generálny riaditeľ televízie Jehor Benkendorf informoval, že ochrana jej sídla bude po tomto incidente posilnená.
Agentúra Interfax pripomenula, že na webovej stránke televízie 112 Ukrajina sa v piatok objavila výzva adresovaná vedeniu krajiny, v ktorom žiada zastaviť útoky na svoju adresu.
Televízia 112 Ukrajina vo svojom vyhlásení uviedla, že vyhrážky dostáva v súvislosti so svojimi plánmi odvysielať film V boji o Ukrajinu, v ktorom americký režisér Oliver Stone a ukrajinský dokumentarista Ihor Lopatenok analyzujú krízu v krajine.
Generálny prokurátor Jurij Lucenko pritom vedenie televízie varoval, že ak tento film zaradí do vysielania, bude čeliť trestnému stíhaniu.
Televízia 112 Ukrajina sa spomínala aj v súvislosti s medializovaným plánom usporiadať telemost medzi ukrajinskou televíziou NewsOne a ruskou stanicou Rossija 24.


Súkromná rozhlasová stanica v Afganistane musela ukončiť svoju činnosť po tom, ako dostala množstvo hrozieb od podozrivého veliteľa hnutia Taliban, ktorý protestoval proti tomu, že stanica zamestnávala ženy ako svoje hlásateľky. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.
Incident prichádza v čase, keď Taliban diskutuje so Spojenými štátmi o mierovej dohode, ktorá môže viesť k tomu, že sa hnutie opätovne začlení do strednoprúdovej spoločnosti.
Súkromná rozhlasová stanica s názvom Samá vysielala politické, náboženské, spoločenské a zábavné programy v stredoafganskej provincii Ghazní od roku 2013. Stanica mala 13 zamestnancov vrátane troch žien a vysielala programy v dvoch hlavných jazykoch Pakistanu - darí a paštúnčine.
Hovorca Talibanu však spojitosť hnutia s vyhrážkami odmietol. Taliban tvrdí, že pod jeho menom vystupuje množstvo rozličných ľudí. V provincii Ghazní má Taliban po kontrolou niekoľko okresov. Militanti majú v Afganistane pod kontrolou rozľahlé územia - približne polovicu celkového územia krajiny.
Militanti zintenzívňujú svoje útoky proti mierovým aktivitám, a to napriek tomu, že sa uskutočňujú rozhovory zamerané na dosiahnutie mierovej dohody, ktorou by sa ukončila už 18 rokov trvajúca vojna. Taliban ovládal v rokoch 1996-2001 väčšinu územia tejto krajiny. Na základ prísneho výkladu islamského práva šaría mali ženy zákaz pracovať a chodiť do školy.
Taliban sa však od istého času prezentuje ako umiernenejšia sila. Hnutie v nedávnom vyhlásení uviedlo, že islam dáva ženám práva v oblastiach, ako je obchod, poisťovníctvo či vzdelávanie. Hnutie však odsúdilo "takzvané bojovníčky za práva žien", ktoré povzbudzujú ženy k tomu, aby si nectili afganské tradície.
Taliban podnikol množstvo smrtiach útokov proti médiám. Hnutie tvrdí, že sa zameriava len na tie médiá, ktoré vystupujú proti nemu.
Tlačová agentúra dopĺňa, že vo východnej provincii Paktijá došlo v sobotu k vražde novinára pracujúceho pre stanicu Rádio Gardéz. Bezprostredne nebolo známe, či prípad súvisí s Talibanom.


Copyright © TASR 2019

Vydavateľstvo Vltava Labe Media vlani prehĺbilo stratu z 18 miliónov na 83,6 milióna korún. Tržby vydavateľa novín Deník klesli zhruba o desatinu na 1,46 miliardy korún. Vyplýva to účtovnej závierky spoločnosti.
Celková čítanosť titulov siete Deník sa v druhom polroku pohybovala okolo 511 tisíc čitateľov, čo je rast o 4000 ľudí proti predchádzajúcemu obdobie. Najväčší počet čitateľov mal Deník vo východných Čechách (77 tisíc ľudí) a v Moravskosliezskom kraji (74 tisíc ľudí).
Firma sa vlani zlúčila s dcérskymi spoločnosťami Annonce, Websitemaster a Grand Real City a ďalej prevzala aktivity súvisiace s vydávaním titulov Receptár a Automodul.
Vltava Labe Media patrí pod investičnú skupinu Penta Investments. Počet zamestnancov vlani klesol o 51 na 900 ľudí. Druhé najväčšie české vydavateľstvo s trhovým podielom okolo 17 percent vedľa Denníku vydáva lifestylové tituly Glanc, Story, Gurmet, Kondícia, National Geographic, dvojmesačník Kreativ Praktická žena, tradičné tituly Týždenník Kvety, Vlasta, Prekvapenie, niekoľko TV magazínov a mesačníky Dom a záhrada a Receptár . Súčasťou portfólia sú internetové tituly www.annonce.cz, www.denik.cz, www.dotyk.cz, www.kafe.cz, www.tipcars.com, www.cars.cz, www.automix.cz a www.automodul .sk.

Copyright © ČTK 2019