18. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Na najmenej 33 stúpol počet obetí na životoch, ktoré si vo štvrtok vyžiadal predpokladaný podpaľačský útok na štúdio animovaných filmov v japonskom meste Kjóto.
Zranenia utrpeli desiatky ďalších osôb, pričom plamene budovu vážne poškodili. Podľa polície sa javí, že požiar bol založený úmyselne, hoci motívy neboli bezprostredne známe.
Požiar v trojposchodovej budove štúdia animovaných filmov Kyoto Animation vypukol približne o 10.30 h miestneho času (03.30 h SELČ). Ľudia nachádzajúci sa neďaleko miesta začuli hlasný výbuch.
Bilancia mŕtvych v nasledujúcich hodinách neustále stúpala a telá postupne objavovali hasiči prehľadávajúci vnútro ohňom spustošenej budovy.
Miestne úrady, ktoré citovala agentúra AFP, uviedli, že zranenia utrpelo 35 ľudí, z ktorých desať sa nachádza vo vážnom stave. V čase vypuknutia požiaru bolo v budove približne 70 ľudí.
Polícia prípad vyšetruje s tým, že ide o možné podpaľačstvo, ktorého sa dopustil muž, následne takisto hospitalizovaný so zraneniami.
Muž rozlial okolo budovy horľavú látku a zapálil ju, pričom povedal "Zomrite!" uviedol pre AFP hovorca polície prefektúry Kjóto.
Štúdio animovaných filmov Kyoto Animation, známe aj pod skratkou KyoAni, vyrába obľúbené animované seriály a filmy. 

"Nemám slov," reagoval na Twitteri japonský premiér Šinzó Abe a vyjadril sústrasť pozostalým.
"Dnes bolo zabitých a zranených mnoho ľudí v dôsledku podpaľačskej vraždy v Kjóte," dodal Abe.
Hasiči uviedli, že niektoré z obetí našli v štúdiu, niektoré na treťom poschodí a ďalšie na schodisku vedúcom na strechu.



Pápež František vymenoval nového hovorcu Vatikánu, Mattea Bruniho, v Británii narodeného predstaviteľa, ktorý mal počas pápežových ciest na starosti mediálnu logistiku. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP.
Bruni preberá funkciu od Alessandra Gisottiho, ktorý sa stal dočasným hovorcom Vatikánu po náhlom odchode Grega Burkea vlani 31. decembra.
Gisotti vždy upozorňoval, že jeho funkčné obdobie bude dočasné vzhľadom na náročnosť tohto zamestnania a na povinnosti voči svojej mladej rodine. Vatikán vo štvrtok uviedol, že Gisotti teraz prejde na vatikánsky komunikačný úrad (Dikastérium pre komunikáciu), kde bude zástupcom riaditeľa mediálneho oddelenia.
Bruniho vymenovanie je najnovším krokom v reorganizácii komunikačnej činnosti Svätej stolice za pápeža Františka.


Sedem ľudí odsúdil súd v Istanbule v súvislosti s vraždou turecko-arménskeho novinára Hranta Dinka spred 12 rokov. S odvolaním sa na správy tureckých štátnych médií o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP.
Medzi najnovšie odsúdenými v súvislosti s týmto prípadom je Erhan Tuncel, ktorý dostal za "pomoc pri vražde" a tiež členstvo v "ozbrojenej zločineckej organizácii" 99 rokov a šesť mesiacov väzenia. Ďalším je Yasin Hayal, ktorého odsúdili na sedem rokov a šesť mesiacov väzenia za "zriadenie a vedenie ozbrojenej zločineckej organizácie".
Dinka (52) zastrelil 17-ročný Ogün Samast 19. januára 2007 pred istanbulskou redakciou dvojjazyčných novín Agos, v ktorých bol šéfredaktorom. Novinár bol známy svojimi komentármi o masakroch Arménov v Turecku počas prvej svetovej vojny, ktoré dráždili tureckých nacionalistov.
Jeho vražda vyvolala v Turecku vlnu pobúrenia a obáv o slobodu prejavu. Škandalózne bolo pritom odhalenie, že bezpečnostné zložky o jej príprave vedeli, avšak nezasiahli. K činu sa priznal vtedy len 17-ročný nevyštudovaný a nezamestnaný Ogün Samast, ktorého v roku 2011 odsúdili na takmer 23-ročné väzenie.
Samotného Samasta odsúdili v stredu na ďalšieho 2,5 roka väzenia za členstvo v zločineckej organizácii. Išlo o ultranacionalistickú skupinu, ktorú mali viesť práve Tuncel a Hayal, ktorým sa pripisuje zosnovanie vraždy Dinka.
Štyri ďalšie osoby pôjdu v súvislosti s vraždou do väzenia na jeden ako 16 rokov, dve ďalšie súd v Istanbule v stredu oslobodil, informovala turecká agentúra Anadolu.

Copyright © TASR 2019


Európska komisia (EK) schválila prevzatie káblových sietí britskej spoločnosti Liberty Global v Nemecku, Česku, Maďarsku a Rumunsku telekomunikačnou firmou Vodafone. EK vo štvrtok uviedla, že transakcia v hodnote 18,4 mld. eur sa môže zrealizovať, ak britský operátor Vodafone prijme opatrenia, ktoré vyriešia obavy komisie v oblasti hospodárskej súťaže, predovšetkým na nemeckom trhu.
Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová sa vyjadrila, že požadované opatrenia majú "zabezpečiť, že zákazníci naďalej budú mať férové ceny, vysoko kvalitné služby a inovatívne produkty". Spoločnosť Vodafone uviedla, že po realizácii akvizície sa stane "popredným majiteľom siete novej generácie v Európe", pričom bude služby celkovo poskytovať 110 mil. domácností a firiem.

Rast americkej spoločnosti Netflix podnikajúcej v oblasti streamovacích služieb sa v druhom kvartáli, čiže počas tradične slabej jarnej sezóny, dramaticky spomalil. Globálny počet jej predplatiteľov počas apríla až júna stúpol o 2,7 mil., čiže výrazne menej v porovnaní s prognózou firmy, že ich počet sa zvýši o 5 miliónov. Za prvé tri mesiace tohto roka Netflix získal takmer 10 mil. nových predplatiteľov. Zvýšenie ich počtu za január až marec tak bolo najsilnejším kvartálnym rastom za 12 rokov existencie firmy.
Spomalenie príchodu nových klientov vystrašilo investorov, ktorí už aj tak uvažovali, ako sa môže Netflixu dariť vzhľadom na novú vlnu konkurencie, ktorá príde na jeseň tohto roka, kedy aj Walt Disney aj Apple plánujú štart svojich vlastných streamovacích služieb. Po zverejnení údajov o vývoji počtu klientov Netflixu v druhom kvartáli sa hodnota akcií spoločnosti v stredu po uzatvorení riadneho obchodovania na burze znížila o 12 percent.
Netflix však za druhý kvartál vykázal zisk a to takmer 271 mil. USD, hoci v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom to bol pokles o 30 percent. Tržby spoločnosti sa počas apríla až júna zvýšili o 26 percent na 4,9 mld. USD. Firma predpokladá, že počas júla až septembra získa 7 mil. nových predplatiteľov.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.