1. 8. 2019

Európsky parlament ocenil angažovanosť RTVS pri propagácii eurovolieb

Európsky parlament ocenil angažovanosť RTVS 

pri propagácii eurovolieb


Európsky parlament ocenil angažovanosť a pomoc RTVS pri propagácii európskych volieb aj pri oživení myšlienky európskej demokracie. Voľby podľa generálneho riaditeľa Generálneho riaditeľstva pre komunikáciu a hovorcu Európskeho parlamentu Jaumeho Ducha Guillota predstavovali zásadný okamih pre Európsku úniu. "Okamih, keď sme boli konfrontovaní so skutočnosťou, aká krehká môže byť demokracia, ak sa na nej ľudia aktívne nepodieľajú a ako môžu nesporné lži ľahko zmeniť rozmanitosť na niečo, čo nás rozdeľuje," uviedol v liste, ktorý zaslal generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi.

Zároveň vyzdvihol celkovú volebnú účasť Európanov. V májovom hlasovaní prišlo k urnám 51 percent občanov EÚ, čo bolo najviac od roku 1994. „Bez RTVS by to nebolo možné. Pomohli ste občanom priblížiť Úniu a zásadný význam hlasovania v týchto voľbách. S vašou účasťou a silnou výzvou na hlasovanie sme získali väčší počet Európanov, ako sme kedy sami dokázali. Vzhľadom na neistoty, vaše odhodlanie podporovať voľby a hodnoty Únie malo a bude mať významný dosah," konštatoval Jaume Duch Guillot.

Ako pokračoval, spoločné poslanie voľbami nekončí. Spojenie s európskymi občanmi je potrebné naďalej udržiavať, posilňovať a rozvíjať. „Naďalej musíme zdôrazňovať a upozorňovať na naše spoločné hodnoty a európske záujmy," dodal.

RTVS k voľbám do Európskeho parlamentu odvysielala v televíznej a rozhlasovej časti 20 hodín rozhovorov a diskusií s kandidátmi na europoslancov. V novej publicistickej relácii V centre Európy priblížila činnosť európskych inštitúcií a poslancov. Okrem toho sa podrobne venovala významu Európskej únie, mapovala priebeh a výsledky volieb.