1. 8. 2019

Tvorcovia filmového projektu Moje Povstanie 2 sa obracajú na verejnosť


 Tvorcovia filmového projektu 
Moje Povstanie 2 sa obracajú na verejnosť 


Tvorcovia filmového projektu Moje Povstanie 2 ohlásili ukončenie nakrúcania šiestich poviedok v exteriéroch. Zároveň sa rozhodli založiť zbierku a osloviť verejnosť po tom, čo neuspeli so žiadosťou o finančný príspevok na realizáciu diela z Audiovizuálneho fondu (AVF) SR.
"Moje Povstanie 2 je produkčne náročný projekt. Z hľadiska ľudského nasadenia, ale najmä toho finančného," uviedol pre médiá spoluautor námetu Martin Marko z produkčnej spoločnosti. Rozhodnutie AVF podľa jeho slov tvorcovia síce rešpektujú, ale s argumentáciou v jednom z odôvodnení zamietnutia dotácie, v ktorom sa má okrem iného uvádzať, že: "Tento projekt bez sprievodného elementu sa mi zdá márny," nesúhlasia.
"Podľa nás totiž určite nie je márne pripomínať si odkaz Slovenského národného povstania, ani ho približovať mladšej generácii jej blízkymi výrazovými prostriedkami," dodal Marko. Ďalej tvrdí, že vzdelávacie centrum Múzea SNP v Banskej Bystrici, ako aj mnohí učitelia dejepisu na stredných aj základných školách používajú príbehy z prvej časti projektu ako doplňujúci materiál k výkladu a pochopeniu atmosféry v čase SNP.
Predstavitelia všetkých hlavných postáv účinkujú v pokračovaní projektu bez nároku na honorár. Sú medzi nimi mladej generácii známe tváre - speváci a hudobníci Katarína Knechtová, Mária Čírová, Michal "Ego" Straka, moderátor Matej "Sajfa" Cifra, youtuber Daniel "GoGo" Štrauch, ale aj herecké legendy a stálice Zuzana Kronerová, Stanislav Štepka, Ján Koleník, Ján Jackuliak. "Ani to však bez dotácie od AVF nestačí na zabezpečenie rozpočtu v požadovanej výške," konštatuje Marko s tým, že celkové náklady predstavujú sumu 299.375 eur.
Tvorcovia chcú prostredníctvom transparentného účtu získať cieľovú sumu približne 40.000 eur, ktorá im umožní dokončiť celý projekt vo vysokej a profesionálnej kvalite. "Každé jedno prijaté euro využijeme na pokrytie nákladov spojených s projektom Moje Povstanie 2. Všetky pohyby a použitie finančných prostriedkov bude môcť verejnosť sledovať na transparentnom účte," garantoval za produkčnú spoločnosť a zakladateľov zbierky Marko. Viac informácií o projekte a výzve nájdu záujemcovia na https://www.mojepovstanie.sk/#zbierka.
Pásmo príbehov hrdinstva obyčajných ľudí režiséra Juraja Štepku a scenáristu Petra Rajčáka odvysiela Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v auguste pri príležitosti 75. výročia SNP.