3. 8. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Facebook odhalila, že ľudia napojení na predstaviteľov vlády Saudskej Arábie používali falošné účty na šírenie propagandy. Firma odstránila viac ako 350 účtov a stránok, ktoré sa týkali aj jej služby Instagram. Sledovalo ich približne 1,4 milióna ľudí. Ako uvádza BBC, nie je bežné, aby Facebook verejne spájal takéto aktivity s konkrétnou vládou. Saudská Arábia sa zatiaľ k prípadu nevyjadrila.
Podľa zástupcov spoločnosti si ľudia vytvorili účty tak, aby pôsobili ako občania konkrétnych krajín, alebo spravovali stránky vydávajúce sa za miestne spravodajské platformy. "Správcovia zverejňovali v arabčine správy o regionálnych novinkách a politických témach. Písali o korunnom princovi Muhammadovi bin Salmánovi, jeho ekonomickej a sociálnej reforme Vízia 2030 a úspechoch saudskoarabskej armády, najmä v konflikte v Jemene. Takisto často kritizovali susedné krajiny ako Irán, Katar a Turecko a spochybňovali dôveryhodnosť siete al-Džazíra či organizácie Amnesty International," uviedol Nathaniel Gleicher, vedúci oddelenia kybernetickej bezpečnosti spoločnosti Facebook.
Facebook čelí kritike za to, že nedostatočne bráni zverejňovaniu falošných informácií. Firma tiež pozastavila podobnú operáciu v Spojených arabských emirátoch a Egypte, kde pochybné účty nespojila s tamojšími úradmi.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Americká spoločnosť Netflix v stredu sprístupnila svojim klientom nový film o záchrane etiópskych Židov izraelskou tajnou službou Mossad počas občianskej vojny v Etiópii na začiatku 80. rokov minulého storočia. Film nesie názov "The Red Sea Diving Resort" a bol natočený podľa skutočnej udalosti. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC.
Do hlavnej úlohy bol obsadený americký herec Chris Evans, známy predovšetkým ako Kapitán Amerika z kultového amerického scifi. Scenár i réžiu mal Gideon Raff.
Film sa odohráva vo falošnom luxusnom hotelovom rezorte v Sudáne, ktorý vybudoval Mossad a ktorý bol použitý ako zásterka na to, aby mohli byť do Izraela evakuované stovky etiópskych Židov. Tí z vlasti utekali pred hladomorom a brutálnym marxistickým režimom etiópskeho prezidenta Mengistua Haileho Mariama. Evans hrá izraelského agenta. Sudán a Izrael vtedy nemali dobré vzťahy, operácia teda bola nebezpečná. Agenti Mossadu a etiópski Židia museli svoju identitu skrývať.
Najznámejšie operácie, pri ktorých boli do Izraela cez Sudán evakuované tisíce etiópskych Židov, sa volali Šalamún a Mojžiš. Teraz je Izrael domovom pre viac ako 150.000 etiópskych Židov. Zhruba 7000 ich ale naďalej žije v neistote v Etiópii a čakajú, až budú mať možnosť skonštatovať sa s príbuznými v Izraeli.

Americká spoločnosť Google umožní svojim rivalom kúpiť si možnosť získať štatút predvoleného vyhľadávača u nových prístrojov s operačným systémom Android ponúkaných v Európe. Google to oznámil na svojom blogu. Návrh je ďalší snahou firmy odvrátiť hrozbu nových sankcií od Európskej komisie (EK) za protimonopolné správanie. Slovenský vyhľadávač Zoznam však agentúre Reuters povedal, že zatiaľ nie je jasné, aký vplyv bude táto ponuka mať.
Nové inteligentné telefóny a tablety s Androidom predávané v Európe od začiatku roku 2020 umožní vybrať si predvolený vyhľadávač zo štyroch ponúk, uviedol Google. Poskytovatelia vyhľadávačov pritom budú môcť v aukcii Googlu súťažiť o miesto na "obrazovke výberu".
Pred prvým použitím sa používateľom zobrazí obrazovka výberu s ponukou štyroch vyhľadávačov a spotrebitelia si sami vyberú, ktorý z týchto vyhľadávačov preferujú. Jedným z ponúkaných vyhľadávačov bude Google a na zvyšných troch miestach sa objaví vyhľadávače tých, ktorí pre danú krajinu predložia najvyšiu ponuku.
Ponuka Googlu prichádza po minuloročnej pokute 4,34 miliardy eur ,ktorú firma dostala od Európskej komisie za to, že blokuje konkurenciu, pretože do inteligentných telefónov a notebookov s Androidom predinštaluje svoj prehliadač Chrome a vyhľadávaciu aplikácie Googlu. EK uviedla, že bude celý proces pozorne sledovať.
"Rozhodnutie ponúka konkurenčnom poskytovateľom vyhľadávania možnosť uzavrieť exkluzívne predinštalačné dohody s výrobcami inteligentných telefónov a tabletov. To nebolo skôr možné," povedal hovorca EK. "Videli som v minulosti, že obrazovka výberu môže byť účinným spôsobom, ako podporiť možnosť výberu pre užívateľov."
Bývalý riaditeľ Zoznamu a terajší partner konzultačnej firmy poskytujúce mu poradenské služby Michal Feix uviedol, že je ťažké komentovať niečo na základe snímke obrazovky a niekoľkých viet. Google podľa neho zatiaľ Zoznam nekontaktoval a predpokladá, že ani ďalšie firmy, takže je nutné počkať, až budú známe všetky dôležité detaily.
Niektorí ďalší konkurenti ale už plán Googlu kritizujú. Prevádzkovateľ nemeckého vyhľadávače Ecosia uviedol, že Google si vytvára nový zdroj príjmov. Nariadenie EÚ tak síce bude slovne plniť, podstata tohto nariadenia však splnená nebude.
"Ak sa rozhodneme vstúpiť do aukcie a platiť Googlu za privilégium byť možným vyhľadávačom v systéme Android, bude to pravdepodobne na úkor miliónov stromov, ktoré by sme inak mohli vysadiť," povedal generálny riaditeľ Christian Kroll. Ecosia sa označuje za etický vyhľadávač a svoj zisk používa na vysádzanie stromov.
Návrh kritizuje aj ďalšie nemecký vyhľadávač Cliqz. "Ak vyhrá zákazku ten s vyššou ponukou a nie ten najlepší vyhľadávač, potom najväčším porazeným sú užívatelia. Voľba by mala byť o výbere toho, ktorý dáva najviac súkromie alebo je najviac inovatívny," vyhlásil generálny riaditeľ Marc Al-Hames.

Copyright © ČTK 2019