28. 12. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




V Turecku odsúdili v piatok šiestich novinárov a jedného zamestnanca nezávislého denníka Sözcü, ktorí boli obžalovaní z podielu na organizovaní pokusu o štátny prevrat v roku 2016. Informovala o tom agentúra AP.
Proti všetkým siedmim bolo vznesené obvinenie, že svojou prácou pre denník podporovali organizáciu prevratu, ktorú turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a úrady pripisujú moslimskému duchovnému Fethullahovi Gülenovi žijúcemu v americkom exile.
Investigatívneho novinára Emina Čölašana a jeho kolegu Necatiho Dogra poslal súd do väzenia na 3,5 roka nepodmienečne. Na viac ako tri roky väzenia odsúdili aj šéfredaktora denníka Sözcü Metina Yilmaza a šéfa jeho internetového vydania Mustafu Četina. Šéf webového spravodajstva Yücel Ari, novinár Gökmen Ulu a finančná riaditeľka denníka Yonca Yücekaleliová by podľa rozhodnutia súdu mali za mrežami stráviť po dva roky.
Ďalšiu obžalovanú v kauze, ktorou bola novinárka Mediha Olgunová, súd oslobodil.
Turecké vedenie tvrdí, že iniciátorom prevratu z 15. na 16. júla 2016 bol v Spojených štátoch žijúci duchovný Fethullah Gülen. Ten však akúkoľvek zodpovednosť za udalosti z leta 2016 odmieta.
Od potlačenia prevratu prišlo pre údajné napojenie na Gülenovu sieť o prácu alebo bolo v zamestnaní suspendovaných okolo 140.000 ľudí. Odsúdených bolo aj viacero novinárov.





Projekt kryptomeny Facebooku zlyhal, libra je vo svojej aktuálnej forme nepriechodná, uviedol to končiaci švajčiarsky prezident Ueli Maurer. Libra sa podľa neho musí zmeniť, aby ju bolo možné schváliť.
"Nemyslím si, že libra má šancu vo svojej súčasnej forme, pretože centrálne banky nebudú akceptovať kôš mien, na ktorých je založená," povedal Maurer, ktorý je aj švajčiarskym ministrom financií, pre rádio SRF. "To znamená, že projekt v tejto forme stroskotal," dodal Maurer.
Za kyptomenou libra stojí organizácia Libra Association, ktorá sídli v Ženeve a snaží sa vo Švajčiarsku získať povolenie regulačných úradov. Pôvodne sa libra mala spustiť v júni 2020. Narazila však na tvrdý odpor zo strany centrálnych bánk a politikov v USA aj v Európe, čo vystrašilo viacerých dôležitých partnerov, ako sú napríklad PayPal, Visa, Ebay, Stripe a Mastercard, a z projektu vystúpili. Takže sa tiež predpokladá, že prípadné spustenie sa oneskorí.
Libra by mala byť podľa doterajších plánov zaistená košom stabilných mien a štátnych dlhopisov. Ak by si niekto kúpil libru prostredníctvom nejakej tradičnej meny, tieto peniaze by priamo išli do tohto fondu. Libra by fungovala ako systém na rýchle medzinárodné transakcie. Politici a regulačné úrady sa obávajú, že vzhľadom na enormne vysoký počet používateľov Facebooku by libra narušila existujúce peňažné trhy.


Copyright © TASR 2019 

Známeho marockého youtubera odsúdili na štyri roky väzenia za urážku tamojšieho kráľa. Mohameda Sekkakiho, známeho ako Moul Kaskita, zatkli začiatkom tohto mesiaca po tom, čo kritizoval príhovory kráľa Muhammada VI. a Maročanov nazval oslami. Súd v meste Settat mu okrem trestu odňatia slobody vymeral aj pokutu v hodnote zhruba 3 600 eur. Sekkaki, ktorého videá pravidelne sledujú desaťtisíce ľudí, sa plánuje proti verdiktu odvolať.
Marocké úrady tiež za urážku zatkli novinára a ľudskoprávneho aktivistu Omara Rádího. Ten údajne na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter v apríli urazil sudcu. Podľa jeho právnika bude muž vo väzbe až do 2. januára.
Ľudskoprávne skupiny sa obávajú, že sú osobné slobody v Maroku pod čoraz väčšou hrozbou. Minulý mesiac súd poslal na rok do väzenia rappera Gnawiho, ktorý sa dostal do potýčky s políciou. Podľa jeho priaznivcov ho však stíhali za pieseň, ktorá bola kritická voči monarchii. Po protestoch počas arabskej jari v roku 2011 sa kráľ síce vzdal niektorých právomocí v prospech volenej vlády, podľa analytikov však má stále posledné slovo v najdôležitejších záležitostiach v krajine.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.