26. 12. 2019

Zomrel Peter Schreier

Zomrel Peter Schreier

Vo veku 84 rokov zomrel v stredu v Drážďanoch po dlhej chorobe slávny nemecký operný spevák a dirigent Peter Schreier. Agentúru DPA o tom vo štvrtok informovala jeho sekretárka.
Schreier bol považovaný za jedného z najlepších lyrických tenoristov 20. storočia a počas svojej niekoľko desaťročí trvajúcej kariéry stvárnil viac než 60 operných postáv. Pravidelne vystupoval v najprestížnejších operných domoch na svete - od Berlína, Viedne, Salzburgu, Milána až po New York. Najslávnejšie boli jeho operné prevedenia Johanna Sebastiana Bacha a Wolfganga Amadea Mozarta, no v jeho repertoári boli aj skladby od Richarda Wagnera, napísala agentúra AFP.
Bol kľúčovým členom Berlínskej štátnej opery vo vtedajšom východnom Nemecku, a vďaka tomu sa mu v prísne kontrolovanej Nemeckej demokratickej republike (NDR) dostalo mnohých privilégií bez toho, aby bol členom vládnucej Zjednotenej socialistickej strany Nemecka (SED).
Peter Schreier sa narodil 29. júla 1935 v meste Meißen ležiacom v spolkovej krajine Sasko. Ako osemročný sa stal členom drážďanského chlapčenského speváckeho zboru. V saskom hlavnom meste neskôr vyštudoval spev a dirigovanie a jeho prvé operné vystúpenie sa konalo v roku 1959. Debutoval v Beethovenovej opere Fidelio v Saskej štátnej opere Drážďany.
V roku 2000 sa ako 65-ročný s dráhou profesionálneho operného speváka rozlúčil. Naďalej však pôsobil v tejto sfére ako dirigent a učiteľ, až kým nezačal mať vážne zdravotné problémy - trpel bolesťami chrbta a mal cukrovku.

Copyright © TASR 2019