25. 12. 2019

Zomrela Táňa Fischerová

Zomrela Táňa Fischerová

Vo veku 72 rokov dnes zomrela herečka Táňa Fischerová. ČTK to potvrdila riaditeľka Českého helsinského výboru Lucie Rybová. Fischerová sa popri herectvu niekoľko rokov venovala tiež charite a politickej činnosti. Pôsobila v nadáciách a občianskych združeniach, v rokoch 2002 až 2006 bola poslankyňou a v roku 2013 kandidovala ako nezávislá v prezidentských voľbách.
Na filmovom plátne sa prvýkrát objavila pod režijným vedením Vladimíra Čecha v československom dráme Kohút plachí smrť v roku 1961. Hrala tiež napríklad vo filmoch Hotel pre cudzincov (1966), Lev s bielou hrivou (1986) alebo Svedok umierajúceho času (1989). Po roku 1989 sa objavila napríklad v seriáli Koniec veľkých prázdnin (1994).

Fischerová sa narodila v Prahe, jej otcom bol divadelný režisér Jan Fischer, ktorý bol za vojny väznený v Terezíne a Osvienčime. Študovala herectvo na Janáčkovej akadémii múzických umení, školu ale nedokončila. Počas svojej hereckej kariéry pôsobila v Činohernom klube, z ktorého ale musela v roku 1973 odísť.

Štyri roky odohrala v Divadle Jiřího Wolkera, odkiaľ odišla po narodení syna Kryštofa. Musela sa vyrovnať s jeho postihnutím a profesii prispôsobiť rodine. Stále angažmán už nevzala. Hosťovala v rôznych divadlách, robila s Evaldom Schormovi treba v Čiernom mníchovi alebo vo vivisekciu, pracovala s Janom káčer.

V roku 2002 bola ako nezávislá na kandidátke Únie slobody-DEU zvolená do Poslaneckej snemovne a do roku 2006 pôsobila vo výbore pre vedu, vzdelanie, kultúru, mládež a telovýchovu či stálej komisii pre kontrolu činnosti BIS. V roku 2006 kandidovala na Prahe 2 do Senátu, postúpila do druhého kola. Aj ďalší pokus o návrat do Snemovne bol neúspešný.

V posledných rokoch sa venovala tiež charitatívnej činnosti, bola aj vyhľadávanou recitátorka a moderátorkou nielen charitatívnych akcií. Koncom marca 2013 sa stala predsedníčkou Českého helsinského výboru, bola vo vedení Národnej rady osôb so zdravotným postihnutím, členkou organizácie Amnesty International alebo správnej rady Nadácie Vízia 97. S Martou Kubišovou a Jánom káčer moderovala televízne Adventný koncerty.

Veľkou láskou Táni Fischerovej bola poézie. Roky sa o nej delila s návštevníkmi Violy a Lýry Pragensis. Jej melodický hlas akoby stvorený pre lyrické verše znel často iz rozhlasu. Je autorkou niekoľkých kníh.


Copyright © ČTK 2019