8. 1. 2020

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Policajný zbor je dlhodobo najsledovanejšou štátnou inštitúciou na sociálnych sieťach a popredné miesta obsadzuje aj v rámci Európy v prepočte na počet obyvateľov. Túto pozíciu potvrdil aj v minulom roku. Facebookovú stránku „Polícia Slovenskej republiky“, osem krajských stránok, stránku zameranú na boj proti hoaxom a účet na Instagrame k dnešnému dňu sleduje viac ako 561-tisíc užívateľov. „Obzvlášť ma teší, keď naše sociálne siete pomáhajú občanom v núdzi, či už rýchlym zodpovedaním ich dôležitých otázok, alebo sú získavané priamo poznatky vedúce k záchrane ľudských životov či k vypátraniu hľadaných osôb,“ uviedol prezident Policajného zboru Milan Lučanský.
Prostredníctvom sociálnych sietí polície sa napríklad podarilo získať informácie o trestnej činnosti, o hľadaných a nezvestných osobách. Jedným z najzávažnejších vlaňajších prípadov bola komunikácia so Slovákom v zahraničí, ktorý sa cítil byť vykorisťovaný nútenou prácou. Prípad odstúpili partnerskému orgánu v danej krajine. Dôležité boli aj komunikácie s ľuďmi, ktorí uvažovali nad samovraždou. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová, na základe komunikácie s občanmi bola viackrát zaslaná pomoc vo forme mobilných hliadok, ktoré taktiež preverovali falošné a klamlivé informácie posielané „zo žartu“ na policajný Facebook. Odosielatelia boli vždy vypátraní a následná návšteva policajtov u nich doma ich už tak „nepotešila“.
Vlani sa vďaka sociálnym sieťam napríklad podarilo identifikovať osoby v prípade zabitého Srba v centre Bratislavy. Status sa dostal až za hranice Slovenska, čo k vyriešeniu veci prispelo najviac. Vážnym prípadom bola aj komunikácia s viacerými poškodenými v prípade sexuálneho zneužívania pracovníkmi modelingovej agentúry. Vypátrať sa podarilo dve nezvestné dievčatá (14 a 15-ročné), nezvestnú matku s dieťaťom a vozidlom. Vďaka informáciám stotožnili aj agresívneho muža, ktorý rozbil vchodové dvere do nemocnice. Odhalili aj rôzne osoby v prípade krádeží v obchodoch. Zverejnené statusy niekedy vyvíjajú aj tlak na páchateľov rôznej trestnej činnosti, ktorí svoje konanie následne napravia, napríklad vrátia ukradnutý defibrilátora, pozbierajú odpad vyhodený z auta na nelegálnej skládke.
Špecializovaná stránka „Hoaxy a podvody – Polícia SR“, ktorá bola založená koncom roka 2018, upozorňovala na už štandardne šírené dezinformácie týkajúce sa nelegálnej migrácie, údajných únosov maloletých osôb a zdravotníckych tém. Za veľký prínos považuje polícia aj vyvrátenie dezinformácie o údajnom masovom vrahovi v Bratislave v súvislosti so smrťou Violy Macákovej. Vlani polícia spustila aj instagramový účet „policiaslovakia“, zameraný na zverejňovanie predovšetkým nadčasových fotografií, ktorý má osloviť hlavne mladšiu generáciu. Vďaka výzve zo strany českej polície v súboji o najvyšší počet sledovateľov sa Policajný zbor stal štvrtým najsledovanejším v Európe vo veľmi krátkom čase. Súčasťou komunikácie na sociálnych sieťach boli aj preventívne kampane. Jedna upozorňovala rodičov, aby v strese nenechali v autách svojej deti, ďalšia učila seniorov, ako sa nenechať okradnúť a mladú generáciu varovala kampaň pred nebezpečenstvom zneužitia súkromných údajov na sociálnych sieťach.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Definitívne pravidlá pre spoluprácu medzi všetkými mediálnymi regulačnými úradmi v Európskej únii (EÚ), boj proti dezinformáciám vrátane prípravy konkrétnych návrhov pre Európsku komisiu (EK) i otázka viditeľnosti a nájditeľnosti obsahu verejného záujmu v rámci mediálnych platforiem. Také sú priority na rok 2020, ktoré si vo svojej činnosti stanovili zástupcovia poradného orgánu EK, skupiny európskych regulačných orgánov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA). V rámci širšieho vedenie orgánu bude na týchto úlohách naďalej pracovať aj riaditeľ kancelárie slovenskej Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Ľuboš Kukliš.
"Bude sa venovať najmä oblasti aktivít pri boji proti dezinfomáciám, ktorý ráta aj s výskumom v oblasti národných definícií, a to napríklad politickej reklamy naprieč EÚ, s cieľom prispieť do budúcna k čo najväčšej konzistentnosti,“ informovala hovorkyňa RVR Ivana Čaučíková.
Nové priority spolu s novým vedením orgánu odsúhlasili na plenárnom zasadnutí ERGA, ktoré sa v Bruseli uskutočnilo 10. decembra 2019. Novým predsedom sa stal Nemec Tobias Schmid, spolu s kolegami z Belgicka, Španielska a Švédska ostal členom vedenia aj Kukliš. Na plenárnom zasadnutí bilancoval činnosť inštitúcie pod svojím vedením. "Rok 2019 bol kľúčovým pre ERGA, ktorá stála na križovatke pre implementáciu nových jednotných európskych mediálnych regulačných pravidiel v revidovanej smernici o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMS). Tento rámec poskytuje dostupné riešenia aj pre viaceré zo súčasných výziev on-line priestoru, vrátane ochrany maloletých a boja proti nenávisti," pripomenul Kukliš.
ERGA sa v predchádzajúcom období dôrazne zamerala na monitorovaciu činnosť na najväčších platformách v rámci boja proti dezinformáciám a hľadanie riešení pre efektívnu reguláciu audiovizuálneho obsahu v súvislosti s novými paneurópskymi pravidlami pre najväčšie služby na požiadanie ako Netflix a pre globálne platformy a sociálne siete ako Facebook či YouTube. Úlohy sa zamerali aj na konkrétne mechanizmy regulácie, a to najmä v cezhraničných prípadoch, ktoré sa vzhľadom na čoraz väčší globálny charakter služieb vyskytujú stále častejšie aj v rámci regulačnej praxe na Slovensku.
Konečná správa ERGA bude schválená a zaslaná EK vo februári 2020.

O sťažnosti neúspešného prezidentského kandidáta Martina D. a aktivistu Rudolfa V. voči obvineniu za pokračujúci prečin výtržníctva bude v najbližšom období rozhodovať prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I (OP).
"Do podateľne OP Bratislava I boli 7. januára v poobedňajších hodinách doručené sťažnosti obvinených Martina D. a Rudolfa V. voči uzneseniu o vznesení obvinenia zo dňa 12. decembra 2019, s odôvodnením vrátane príslušného rovnopisu vyšetrovacieho spisu. Vzhľadom na rozsiahlosť spisového materiálu zatiaľ o sťažnostiach rozhodnuté nebolo. Taktiež bolo 7. januára 2020 doručené aj uznesenie sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu (OS) Bratislava I o vzatí obvinených do väzby," informoval TASR prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave (KP) a hovorca Matej Izakovič.
Dvojica je na základe rozhodnutia sudcu OS v Bratislave I z druhej polovice decembra stíhaná väzobne. Voči rozhodnutiu podali sťažnosti, o ktorých bude tiež rozhodovať odvolací Krajský súd v Bratislave (KS).
O väzobnom stíhaní Martina D. a Rudolfa V. rozhodol sudca OS Bratislava I 16. decembra minulého roku, a to z obavy, že budú pokračovať v trestnej činnosti. "Obvinení aj prokurátor podali sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať KS v Bratislave," uviedol vtedy hovorca KS Pavol Adamčiak. Ten spresnil, že sa prokurátor odvolal preto, že v prípade oboch obvinených súd neakceptoval kolúzne a útekové dôvody väzby, ale iba preventívne.
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) oboch obvinených obvinil za opakujúci sa pokračovací prečin výtržníctva spáchaný formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách. Martinovi D. bolo vznesené aj obvinenie ako samostatnému páchateľovi. "V prípade jedného skutku mu bolo vznesené obvinenie aj za prečin podnecovania," podotkla polícia.
Obaja obvinení sa podľa vyšetrovateľa dopúšťali páchania takýchto skutkov verejne prostredníctvom internetu. Vzhľadom na prebiehajúce úkony sa polícia nemôže vyjadrovať k obsahovej stránke stíhaných skutkov ani k dôvodom navrhovanej väzby. NAKA oboch obvinených zadržala 13. decembra. Martin D. čelí tiež obvineniu zo spáchania daňového podvodu.

Copyright © TASR 2019