4. 2. 2020

K roku slovenského divadla pripravila RTVS pestrý program

K roku slovenského divadla 

pripravila RTVS pestrý program


Po štvordielnej sérii diskusií SK DEJINY sa bude o storočnici Slovenského národného divadla najbližšie hovoriť už dnes – v utorok 4. februára o 22:25 na Dvojke v relácii Večera s Havranom. Ako začínala slovenská prvá scéna, ako žila s rozmanitými politickými zmenami, čo znamená kontinuita kultúrnej inštitúcie a ako vnímame poslanie SND v spoločnosti? Odpovede na tieto otázky budú hľadať hostia moderátora Michala Havrana: herec i režisér Martin Huba, teatrologička Ľubica Krénová a režisér Roman Polák.

V nedeľu 23. februára, presne týždeň pred 100. výročím SND, uvedie Dvojka o 20:40 nový dokumentárny film RTVS Život za divadlo, ktorý je poctou obetiam politického násilia na divadelnom umení a ukazuje na prepojenie divadla a politickej moci na Slovensku. O 21:35 bude pokračovať voľná dokumentárna séria RTVS Zrod divadla, v ktorom dokumentarista Jaro Vojtek ukáže, ako sa rodila inscenácia Komúna v Divadle Astorka Korzo ´90. Z premiérovej tvorby RTVS možno spomenúť portrét sopranistky Ľubice Rybárskej v dokumentárnom cykle GEN.sk pohľadom režisérky Sone Ferancovej, ktorého premiéru budú môcť diváci sledovať v sobotu 22. februára o 21:45 na Dvojke.

Opere je venovaná aj 3-dielna archívna dokumentárna séria Slovenské národné divadlo, ktorú Dvojka ponúkne od 12. februára každú stredu neskoro večer. Týždeň predtým (5.2.) to bude dokumentárny film o predčasne zosnulom slovenskom scénografovi Alešovi Votavovi – Aleš Votava Múry sú vysoké a hrubé. Z nedávnej tvorby možno spomenúť aj vybrané časti dokumentárnej série Radosť zo života, ktorou si v pondelky o 21:30 Dvojka pripomenie výrazné herecké osobnosti Ctibora Filčíka (10.2.), Jozefa Kronera (17.2.), či Michala Dočolomanského (24.2.). Ďalšie predstavia Návraty k hereckým legendám od 18. februára každý pracovný deň o 17:25.