3. 2. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa v pondelok čítali pitevné správy zavraždených - novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vyplýva z nich, že zomreli okamžite na následky svojich strelných poranení. Správy čítal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.
Kuciak bol zastrelený dvoma strelami do hrudníka, Kušnírová bola zastrelená jednou strelou do hlavy. Obaja zomreli okamžite a podľa správ by im nepomohla ani okamžitá lekárska pomoc.
Momentálne na súde vypovedajú traja znalci, ktorých navrhla obhajoba Aleny Zs. Dvaja znalci sú z odboru kriminalistickej balistiky a jeden z odboru chémie, ktorý skúmal povýstrelové splodiny na telách obetí.
Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.


Copyright © TASR 2019



Náboje, ktoré zasiahli novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú, boli upravené pre použitie zbrane s tlmičom. Pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku to dnes uviedol znalec v oblasti balistiky Miroslav Šimonič. Ako ďalej povedal, všetky nájdené projektily a nábojnice z miesta činu, ktoré skúmal, mali stopy po manipulácii. Obsahovali menej strelného prachu, ako sú pre náboje ráže deväť milimetrov Luger bežné. „To vedie k dedukcii, že boli upravované pre použitie tlmiča zvuku," povedal znalec.

Úpravu nábojov vo svojej výpovedi priznal obžalovaný Miroslav M., ktorý zároveň priznal, že zastrelil Kuciaka aj Kušnírovú. Podľa neho bolo účelom úpravy znížiť rýchlosť nábojov na podzvukovú, aby mohli byť použité do zbrane s tlmičom. Za týmto účelom ich upravoval s pomocou klieští a strelný prach vážil na zlatníckej váhe. To, že obžalovaní disponovali zbraňou upravenou na použitie tlmiča vypovedal na jednom z predošlých pojednávaní svedok Marián Sehnal. Ten na žiadosť obžalovaného Tomáša Sz. zbraň týmto spôsobom upravil, za čo dostal trojročný podmienečný trest.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade vrážd Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, Petra Molnára a ďalších skutkov pôvodne obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a Mariana K. Dnes Miroslava M. však vyčlenili na samostatné konanie, keďže pred súdom priznal vinu.








Kamerové záznamy z obce Veľká Mača, kde vo februári 2018 zastrelili novinára Jána Kuciaka, nie sú vhodné na jednoznačné preukázanie totožnosti osoby, ktorá je na nich zachytená. Konštatuje to v rámci viacerých znaleckých posudkov forenzná antropologička Oľga Petrusová. Tá skúmala viacero záznamov osoby, ktorú zachytil kamerový systém vo Veľkej Mači v dňoch 15., 16,. 19. a tiež 21. februára 2018. Podľa posudkov, s ktorými dnes na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku oboznámil prokurátor, má osoba zachytená na záznamoch v rôznych dňoch znaky, ktoré vykazujú typovú zhodu. Ide napríklad o držanie tela a kladenie dolných končatín a chodidiel. Detaily hlavy a tváre však podľa znalkyne na personálnu identifikáciu nepostačujú.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade vrážd Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, Petra Molnára a ďalších skutkov pôvodne obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a Mariana K. Dnes Miroslava M. však vyčlenili na samostatné konanie, keďže pred súdom priznal

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.