25. 3. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vydavatelia troch amerických denníkov požiadali v utorok Peking, aby teraz, v čase "spoločne prežívanej svetovej krízy", prehodnotil vyhostenie niektorých amerických novinárov z Číny, informuje agentúra Reuters.
Čína 18. marca rozhodla odobrať akreditáciu niektorým americkým novinárom denníkov The Wall Street Journal, The Washington Post a The New York Times, časopisu Time a stanice Hlas Ameriky pôsobiacim v čínskych pobočkách.
"Dôrazne žiadame čínsku vládu, aby zrušila nariadenie pre Američanov pracujúcich pre naše organizácie, aby opustili krajinu," píše sa v spoločnom liste uvedených denníkov.
Toto rozhodnutie opísali vo svojom liste ako škodlivé a v čase, keď svet bojuje s pandémiou koronavírusu, aj bezohľadné.
"Možno viac než kedykoľvek v moderných dejinách je v súčasnosti naliehavo potrebné presné sondovanie a informovanie z centier pandémie a zdieľanie týchto informácií," uvádza ďalej list.
Čína minulý týždeň nariadila niektorým americkým novinárom, aby opustili krajinu. Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že toto opatrenie je odvetou za rozhodnutie Washingtonu obmedziť počet čínskych občanov pracujúcich pre čínske médiá v Spojených štátoch.
Novinári, ktorých novinárske preukazy by mali vypršať koncom tohto roka, musia svoje akreditácie vrátiť do desiatich dní, uviedlo ministerstvo.


Vatikánsky oficiálny denník L'Osservatore Romano prestal pre krízu spojenú s novým druhom koronavírusu dočasne vydávať svoju tlačenú verziu. V utorok o tom informoval spravodajský server Vatican News, píše agentúra DPA.
Takáto situácia nastala po prvý raz od roku 1861, keď tieto noviny vznikli. Ich tlač nebola prerušená ani počas prvej či druhej svetovej vojny.
On-line verziu L'Osservatore Romano, ktorý vychádza v taliančine, si jeho čitatelia stále môžu stiahnuť z webovej stránky.
Vatikán v boji proti koronavírusu zaviedol podobné obmedzenia ako Taliansko, ktoré je najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Pápež František sa v rámci preventívnych opatrení neobjavuje na verejnosti a svoje prejavy a modlitby adresuje veriacim prostredníctvom živého on-line vysielania. Námestie sv. Petra i Bazilika sv. Petra sú od 10. marca pre turistov uzatvorené.
Vatikán už avizoval, že bez účasti verejnosti sa uskutočnia aj oslavy Veľkej noci, čo znamená, že zrušené zrejme budú aj tradičné podujatia, ako je napríklad procesia pri rímskom Koloseu, ktorá sa koná na Veľký piatok.
Agentúra AP v utorok informovala, že Vatikán sa ocitol pod tlakom, aby viacerým svojim predstaviteľom umožnil pracovať z domu. Zamestnanci z troch rôznych vatikánskych úradov však upozornili, že ich nadriadení prijali rôznorodé a nejednotné nariadenia týkajúce sa práce z domu.
Obavy sa zväčšujú aj vzhľadom na to, že mnohí zamestnanci Vatikánu žijú v kňazských penziónoch a stravujú sa v spoločných jedálňach. V Ríme sa koronavírus potvrdil už u viacerých členov dvoch náboženských rádov.

Copyright © TASR 2020

Facebook a Instagram znížia kvalitu videí v rámci Európy, čím chcú zredukovať zaťaženie poskytovateľov internetu počas pandémie koronavírusu. Množstvo ľudí zostáva v domácej karanténe, čo sa odzrkadlilo aj vo využívaní internetu. Firmy však upozorňujú, že bežný človek si po zavedení obmedzenia nevšimne zásadnú zmenu v kvalite obrazu.
Podobný krok oznámili už aj Amazon, Apple TV+ či sieť Disney+, ktorá dnes prichádza do Veľkej Británie, Írska, Rakúska, Nemecka, Talianska, Španielska a Švajčiarska. Na základe žiadosti francúzskej vlády tam oddialila spustenie svojej služby do 7. apríla.
Aj YouTube prepne na nižšiu kvalitu videí. Používatelia si však môžu opäť nastaviť vysoké rozlíšenie, ak budú chcieť. Spoločnosť BBC potvrdila, že BBC iPlayer nebude poskytovať videá v 4K.
Ako prvý pristúpil k zníženiu kvality videí Netflix po tom, ako eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton telefonoval s výkonným riaditeľom spoločnosti Reedom Hastingsom.


Český Ústavný súd dal v utorok za pravdu predsedovi antiimigrantskej strany Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomiovi Okamurovi, ktorý žaloval časopis Reflex za to, že ho v minulosti označil vo viacerých článkoch prezývkou Pitomio. Mestský súd v Prahe predtým rozhodol, že to bolo v poriadku, Ústavný súd je však iného názoru, a prípad preto nižšiemu súdu opäť vrátil. Médiá podľa Ústavného súdu totiž "musia rešpektovať úctu k základným právam každého človeka, predovšetkým k jeho ľudskej dôstojnosti, osobnej cti, dobrej povesti a k ochrane jeho mena".
"Presadzovanie aktivistického prístupu alebo kampane zameranej proti konkrétnej osobe len s cieľom ju zosmiešniť, navyše spôsobom vybočujúcim zo všeobecne uznávaných pravidiel slušnosti, a znevýhodniť ju tak v politickom boji o verejnú funkciu, to nemôže požívať súdnu ochranu," uvádza český Ústavný súd.
Okamura rozhodnutie ústavných sudcov prirodzene privítal. "Novinári si nemôžu dovoliť sprosto hocikomu nadávať len preto, že za to dostali zaplatené, alebo preto, že toho človeka jednoducho nemajú radi," povedal kontroverzný politik.
Články, v ktorých sa objavila prezývka Pitomio, vychádzali v Reflexe v roku 2013, keď bol Okamura ešte známy skôr ako podnikateľ než ako politik. Až v októbri 2013 sa stal poslancom za stranu Úsvit priamej demokracie.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.