23. 3. 2020

RTVS prinesie v novom bábkovom seriáli príbehy historických osobností

RTVS prinesie v novom bábkovom seriáli 


príbehy historických osobností

Príbehy historických osobností prinesie nový bábkový seriál s názvom Hlavule. Vysielať ho bude Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) na Jednotke od 5. apríla. TASR o tom informoval Marián Prevendarčík z RTVS.
Seriál je dotvorený 2D a 3D technológiami, klasický formát bábkového divadla tak dostal podľa Prevendarčíka moderný šat. "RTVS sa po dlhých rokoch vrátila k v minulosti veľmi obľúbenej domácej bábkovej televíznej tvorbe. Hlavule sme pripravili tak, aby zaujali deti vo veku sedem až 12 rokov, pre ktoré sú predovšetkým určené. Veríme však, že svojím spracovaním a humorom oslovia široké publikum bez rozdielu veku," poznamenala dramaturgička RTVS Veronika Gregušová.
Seriál priblíži divákom úspechy a diela Majstra Pavla z Levoče, mnícha Cypriána z Červeného Kláštora, vynálezcu Štefana Baniča a ďalších. Ich príbehmi bude deti sprevádzať titulná postava Gašparka. Hlasy marionetovým bábkam prepožičali známi slovenskí herci a za réžiou projektu stojí dlhoročný televízny, filmový a divadelný režisér, ako aj principál dvoch bábkových divadiel Gejza Dezorz. Režisér priznal, že vo veľkej miere je seriál fikciou, hoci pracuje s reálnymi faktmi zo života osobností. "Nezamerali sme sa na ilustrovanie všetkých faktov z ich života. Museli sme fabulovať a kreatívne pracovať s istou mierou autorskej licencie. Vo veľkej miere je seriál fikciou, ale pracuje s rôznymi reálnymi faktmi zo života týchto osobností. Chceli sme, aby príbehy jednotlivých epizód deti zaujali a na základe toho si neskôr vyhľadali komplexnejšie informácie o hrdinovi, ktorý ich oslovil," vysvetlil Dezorz.



Copyright © TASR 2020