8. 3. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v piatok, dva mesiace pred tamojšími prezidentskými voľbami, sporný mediálny zákon, ktorý plánuje vysoké subvencie pre poľský verejnoprávny rozhlas a televíziu. Tento rok majú štátne médiá podľa príslušného zákona dostať sumu takmer dve miliardy zlotých (v prepočte 454 miliónov eur), informovala rakúska stanica ORF.
Opozícia na prezidenta apelovala, aby využil svoje právo veta. Duda však v piatok večer naopak uviedol, že nepochybuje o tom, že plánované finančné prostriedky sú pre fungovanie verejnoprávneho rozhlasu a televízie nevyhnutné. Vládna národno-konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) zvýšenie financií pre štátne médiá zdôvodňuje tým, že v Poľsku takmer nikto neplatí koncesionárske poplatky, a verejnoprávne médiá tak zaznamenávajú výrazné straty.
Odkedy sa PiS v roku 2015 dostala k moci, začala verejnoprávny rozhlas vo veľkej miere kontrolovať. Opozičné sily televíznej stanici TVP vyčítajú, že jej vysielanie je propagandou vládnej PiS. Riaditeľ tejto televíznej stanice Jacek Kurski, ktorý je bývalým politikom PiS, v piatok zo svojej funkcie odstúpil. Podľa pozorovateľov Duda podmienil podpísanie zákona o verejnoprávnych médiách práve jeho odchodom z postu šéfa TVP.
"Prezident Duda sa postavil na stranu pohŕdania, nenávisti a rozdeľovania Poľska," napísal na Twitteri Borys Budka z opozičnej Občianskej platformy (PO). Ľavicový prezidentský kandidát Robert Biedroň zase vyhlásil, že Duda prepásol poslednú šancu, aby spravil nezávislé, odvážne a zodpovedné rozhodnutie.
Poľsko si nového prezidenta volí 10. mája. V doterajších prieskumoch verejnej mienky pred opozičnými kandidátmi výrazne vedie Andrzej Duda, ktorého podporuje vládna PiS.


Copyright © TASR 2020


Americké vydavateľstvo Hachette Book Group sa rozhodlo zrušiť plánované vydanie pamätí známeho filmového režiséra Woodyho Allena. Oznámilo to v piatkovom vyhlásení. To nasledovalo po tvrdej kritike týkajúcej sa obvinení, že sexuálne zneužíval svoju adoptívnu dcéru Dylan Farrow. Vo štvrtok sa z tohto dôvodu konal protestný štrajk zamestnancov vydavateľstva. To v následnom stanovisku uviedlo, že jeho rozhodnutie nebolo jednoduché.
Allenova autobiografia s názvom “Apropos of Nothing” mala vyjsť v apríli. Režisér obvinenia zo zneužívania odmieta. Hoci už čelil dvom separátnym vyšetrovaniam, vždy bol následne oslobodený.
Komik, filmár, herec a spisovateľ Woody Allen, vlastným menom Allan Stewart Konigsberg, začínal vystúpeniami v nočných kluboch v Greenwich Village a účinkovaním v televízii. Na konte má 24 nominácií na Oscara, z ktorých štyri premenil na sošky - za réžiu a pôvodný scenár filmu Annie Hall (1977) a za pôvodné scenáre snímok Hana a jej sestry (1986) a Polnoc v Paríži (2011). Nakrútil aj filmy Manhattan (1979), Purpurová ruža z Káhiry (1985), Zločiny a poklesky (1989), Manželia a manželky (1992), Tajomná vražda na Manhattane (1993), Výstrely na Broadwayi (1994), Mocná Afrodité (1995), Všetci hovoria: Milujem ťa (1996), Pozor na Harryho! (1997), Celebrity (1998), Darebáčkovia (2000), Prekliatie žltozeleného škorpióna (2001), Melinda a Melinda (2004), Match Point - Hra osudu (2005), Vicky Cristina Barcelona (2008), Užívaj si, ako sa len dá! (2009), Poznáš muža svojich snov (2010), Do Ríma s láskou (2012), Jasmínine slzy (2013), Kúzlo mesačného svitu (2014), Iracionálny muž (2015), Café Society (2016) či Koleso zázrakov (2017).


Španielsky súd čiastočne uznal odvolanie spoločnosti Google voči verdiktu z roku 2017, ktorý jej nakazoval vymazať spravodajské články o istom mužovi obvinenom zo sexuálneho zneužívania. Národný súd v piatok rozhodol, že sloboda prejavu má v tomto prípade prednosť pred ochranou osobných údajov. Google tak môže vo vyhľadávači zobrazovať správy o mužovi, no vo výsledkoch vyhľadávania musí najprv zobraziť správy o tom, že ho zbavili viny.
Španielska agentúra na ochranu údajov v roku 2017 rozhodla v prospech psychológa, ktorého súdili a oslobodili v troch prípadoch sexuálneho zneužívania, pre ktoré čelil až 27 rokom za mrežami. Muž, ktorého meno nezverejnili, sa dožadoval, aby Google vymazal 10 spravodajských článkov v súvislosti s jeho prípadom, ktoré sa objavili po zadaní jeho mena vo vyhľadávači. Agentúra nariadila zablokovanie ôsmich odkazov na články s tým, že dané správy sú zastarané.
Google sa voči rozhodnutiu odvolal tvrdiac, že články sú vo verejnom záujme a prístup k nim by mal byť chránený zákonom o slobode prejavu. Uviedol tiež, že správy sú v súčasnom záujme a nie sú zastarané.
Agentúra už dlho obhajuje "právo ľudí na to byť zabudnutý". Jej úsilie vyvolal verdikt Európskeho súdneho dvora, ktorý v roku 2014 rozhodol, že internetový vyhľadávač musí počúvať a niekedy splniť to, že ľudia žiadajú o odstránenie odkazov na spravodajské články a iné stránky obsahujúce zastarané alebo inak nežiaduce informácie o nich.




Muža z Texasu, ktorý sám seba nafilmoval, ako v supermarkete oblízal zmrzlinu a dal ju naspäť do mraziaceho boxu, odsúdili na 30 dní väzenia. Video 24-ročného D'Adriena Andersona vzniklo vlani 26. augusta v Port Arthur, asi 140 kilometrov východne od Houstonu, a šírilo sa prostredníctvom sociálnych médií. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Zábery bezpečnostných kamier neskôr ukázali, že to bol len žart. Anderson totiž zmrzlinu znovu vybral a kúpil si ju, čo spolu s otcom potvrdili policajtom aj pokladničným blokom. Výrobca zmrzliny Blue Bell Creameries napriek tomu preventívne vymenil všetok tovar v mraziacom boxe, čo ich stálo 1565 dolárov (v prepočte zhruba 1400 eur).
Mladý muž sa priznal k spôsobeniu škody a okrem 30-dňového väzenia dostal aj šesťmesačný trest s podmienečným odkladom, musí bezplatne odpracovať 100 hodín, zaplatiť pokutu tisíc dolárov (890 eur) a tiež náhradu 1565 dolárov výrobcovi zmrzliny.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.