9. 3. 2020

Zomrel Max von Sydow

Zomrel Max von Sydow

Vo veku 90 rokov zomrel švédsky filmový herec Max von Sydow. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho rodiny. Herec, ktorý účinkoval vo vyše 100 filmoch a televíznych seriáloch, skonal v nedeľu vo svojom dome vo Francúzsku.
TASR prináša v tejto súvislosti profil zosnulého:

Von Sydow (celým menom Max Carl Adolf von Sydow) sa narodil 10. apríla 1929 vo švédskom Lunde. Jeho otec bol profesorom na fakulte Škandinávskeho ľudového umenia na Univerzite v Lunde a jeho matka bola učiteľkou. V rokoch 1948 - 1951 študoval von Sydow na Divadelnej hereckej škole (Dramatens elevskola) v Štokholme.
Vo filme debutoval ešte v priebehu štúdia ako Nils v snímke Only a Mother (Len matka, 1949). V roku 1955 sa stal riadnym členom mestského divadla v Helsingborgu. Zhodou okolností sa von Sydow stretol s režisérom Ingmarom Bergmanom, s ktorým neskôr spolupracoval niekoľko desaťročí aj na doskách štokholmského Kráľovského dramatického divadla, považovaného za švédsku národnú divadelnú scénu.
V roku 1955 Bergman požiadal von Sydowa o to, aby prijal rolu v jeho filme Det sjunde inseglet(Siedma pečať). Von Sydow si tu zahral postavu mladého rytiera, ktorý opustil svoj pokojný domov a odhodlal sa bojovať v krížovej výprave. Siedma pečať sa zaradila medzi diela filmovej klasiky a výkon von Sydowa v nej označila kritika za obdivuhodný.
Vysoký, štíhly herec neodmietol ani ponuky zahrať si v medzinárodných filmových veľkoprodukciách. V roku 1965 stvárnil postavu Ježiša v americkom veľkofilme The Greatest Story Ever Told (Najväčší príbeh všetkých čias), v roku 1973 zaujal stvárnením vyháňača diabla vo filme The Exorcist (Exorcista).
V 70. a 80. rokoch 20. storočia si von Sydow zahral prevažne negatívne postavy. Do tohto obdobia patria jeho umelecké kreácie vo filmoch Three Days of the Condor (Tri dni Kondora, 1975), Flash Gordon (1980) a bondovka Never Say Never Again (Nikdy nehovor nikdy, 1983).
Okrem komerčne úspešných diel zožal von Sydow v posledných rokoch svojej umeleckej činnosti chvály kritiky za výkony v náročných úlohách. V prvom rade to bolo účinkovanie vo filme Woodyho Allena Hannah and Her Sisters (Hana a jej sestry), nakrúteného v roku 1986. Samotný herec vyslovil niekoľkokrát poľutovanie nad skutočnosťou, že s Woodym Allenom spolupracoval len na tomto filmovom projekte a nebolo ich viac.
V domovskej Škandinávii stvárnil von Sydow v roku 1987 postavu schudobneného roľníka Lasseho vo švédsko-dánskom filme Pelle Erövraren (Pelle Dobyvateľ). Svojím výkonom podstatne prispel k udeleniu Oscara dánskemu režisérovi Billemu Augustovi, samotný herec bol za túto postavu nominovaný na Oscara v kategórii za najlepšiu vedľajšiu filmovú úlohu. Postava roľníka Lasseho prirástla von Sydowovi k srdcu natoľko, že ju označil za svoju životnú rolu.
Ďalším kino-bonbónikom bol akčný Minority Report (2002) v réžii Stevena Spielberga. Scenár vznikol na základe sci-fi novely Philipa Kindreda Dicka.
V roku 2006 dostal von Sydow cenu Donostia, ktorá sa udeľuje každoročne v San Sebastiane v Španielsku popredným hercom za ich celoživotné dielo.
O veku 82 rokov sa herec objavil v teroristickej dráme Extremely Loud and Incredibly Close (Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko, 2011). Film bol inšpirovaný rovnomennou knihou spisovateľa Jonathana Safran Foera. Dráma sa odohrávala v čase teroristického útoku na Svetové obchodné centrum (WTC). Film v réžii Stephana Daldryho, získal dve nominácie na vzácnu trofej. Von Sydow bol za túto snímku nominovaný na Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe.
Diváci mohli herca vidieť aj v populárnom seriáli Game of Thrones (Hra o tróny). Hercovým posledným filmom bola dráma Kursk, ktorú v roku 2018 nakrútil režisér Thomas Vinterberg na základe skutočnej udalosti. Max von Sydow si v nej zahral ako 89-ročný.


Copyright © TASR 2020