31. 5. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Obľúbený, pôvodne sovietsky kreslený seriál pre deti Len počkaj, zajac! rozšíri ďalšie desiatky epizód. Premiéra prvej z nich bude v Rusku už na prelome leta a jesene. Podľa agentúry TASS to dnes povedala predsedníčka správnej rady výrobného štúdia Sojuzmultfilm Juliana Slaščevová.
Príbehy o prefíkanom zajacovi a smoliarskom vlkovi poznal svojho času prakticky celý svet, vrátane vtedajšieho Československa. Premietali sa vo viac ako stovke krajín. Z pôvodných tvorcov seriálu už nikto nežije. Režisér Vjačeslav Kotěnočkin zomrel v roku 2000, kresliar Svetozar Rusakov o šesť rokov neskôr.
"Už koncom leta, začiatkom jesene ukážeme prvú sériu," informovala Slaščevová na tlačovej konferencii. Dodala, že podľa plánu by nová séria mala mať 52 epizód.
Divákov v pokračovaní komických príbehov súperiacej dvojice prekvapia aj noví hrdinovia, oznámila šéfka štúdia Sojuzmultfilm. Prezradila tiež, že obe hlavné postavy zmenia vizuálnu podobu - vlka a zajaca tvorcovia "urobia tak, aby boli aktuálne, zrozumiteľní dnešnej generácii".
Pôvodne mali autori v úmysle vyrobiť jediný film, nakoniec sa ale v rokoch 1968 až 1986 natočilo 16 dielov. Neskôr, po rozpade Sovietskeho zväzu, vznikli ešte ďalšie štyri. V nich však vlk stratil niečo zo svojho gaunerství - prestal piť a fajčiť.


Copyright © ČTK 2020


Spoločnosť Microsoft sa chystá nahradiť desiatky novinárov, ktorí pracujú pre webstránku MSN, automatickým systémom na výber správ, informujú americké a britské médiá.
Správu článkov od spravodajských organizácií a výber titulkov a fotografií pre portál MSN majú v súčasnosti na starosti novinári. Po novom by tieto úlohy mala vykonávať umelá inteligencia. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na denník Seattle Times.
Podľa Microsoftu je to súčasť vyhodnocovania jeho činnosti. "Rovnako ako všetky spoločnosti, aj my pravidelne vyhodnocujeme našu činnosť. To môže vyústiť do zvýšenia investícií na niektorých miestach, a čas od času, racionalizáciu na iných. Tieto rozhodnutia nesúvisia so súčasnou pandémiou," vyjadril sa technologický gigant v oficiálnom vyhlásení.
Microsoft, podobne ako ďalšie technologické spoločnosti, platí spravodajským organizáciám za používanie ich obsahu na svojej webstránke. Zároveň pritom zamestnáva žurnalistov, ktorí rozhodujú, ktoré články a akým spôsobom sa zobrazia.
Na konci júna by malo podľa Seattle Times prísť o prácu asi 50 ľudí, spoločnosť si však ponechá tím novinárov na plný úväzok.
Niektorí z prepustených žurnalistov pritom upozorňujú, že umelá inteligencia nemusí byť plne oboznámená so striktnými publikačnými smernicami a môžu cez ňu prejsť nevhodné texty.

Autobus lokálnej televíznej stanice v sobotu v Kábule zasiahla cestná bomba. Pri útoku zahynuli dvaja zamestnanci a ďalší štyria utrpeli zranenia, pričom dvaja z nich sú v kritickom stave. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra, podľa ktorej sa k útoku zatiaľ nikto neprihlásil, no práve autobus patriaci Khurshid TV bol cieľom.  K sobotňajšiemu útoku na autobus afganskej lokálnej televíznej stanice, pri ktorom zahynuli dvaja zamestnanci, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Ďalší štyria ľudia pri výbuchu cestnej bomby v Kábule utrpeli zranenia, pričom dvaja z nich sú v kritickom stave.
IS prostredníctvom spriaznenej webstránky oznámil, že autobus patriaci Khurshid TV bol cieľom, pretože stanica je "lojálna afganskej odpadlíckej vláde". Útok sa uskutočnil na ôsme výročie vzniku stanice.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.