1. 6. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka


Vražda novinára Jána Kuciaka

Alena Zs., obžalovaná z vraždy novinára Jána Kuciaka, podala opätovne námietku zaujatosti voči senátu Ruženy Sabovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku a splnomocnencovi poškodených Danielovi Lipšicovi. S námietkou opäť neuspela a senát poučil jej obhajobu, aby nezdržiavali súdne konanie.
"O námietke zaujatosti sa nekoná, pretože dôvodom námietky je procesný postup súdu. Súd v tejto trestnej veci postupuje v súlade so zákonnými ustanoveniami trestného poriadku, pričom takýto dôvod, ktorý vzniesla obžalovaná, nie je prípustný," uviedla v reakcii na námietku zaujatosti po porade senátu jeho predsedníčka Sabová.
Obžalovaná podala námietku zaujatosti voči senátu aj pre televízne reportáže z hlavného pojednávania, ktoré podľa nej narušujú prezumpciu neviny. Novinári mali podľa nej vyhodnocovať dôkazy aj za pomoci nahrávok hlasu predsedníčky Sabovej z pojednávania.
Alena Zs. tiež namietala procesný postup senátu, ktorý podľa Aleny Zs. nadržiava splnomocnencom poškodených. Splnomocnencom poškodených sa venovala aj druhá časť jej námietky, ktorá smerovala voči osobe Daniela Lipšica. Takýto postup však trestný poriadok neumožňuje vzhľadom na to, že splnomocnenec nie je osoba, ktorej zaujatosť možno namietať. "Touto námietkou sa súd vôbec nezaoberal a v súvislosti s tým žiadam v prvom rade obhajcov, aby neboli zdržiavané súdne konania, ktoré nemajú oporu v trestnom poriadku," doplnila Sabová.
Pred senátom ŠTS vypovedal v pondelok aj znalec a lekár Ivan Závodný, na ktorého mal obhajca Aleny Zs. doplňujúce otázky v súvislosti s obhliadkou tela nebohého Kuciaka.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.



Náprava obžalovaného Mariana K. by bola v prípade jeho odsúdenia priaznivá a možná. Vo svojom znaleckom posudku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka to konštatovala súdna znalkyňa z odboru psychológie Elena Fortis. Na súde sa má znalkyňa vyjadriť aj k nahrávke s niekdajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, ktorú súd pustil na pojednávaní.
Psychologička nenašla u Mariana K. žiadne známky psychických porúch. V posudku uviedla, že ide o egocentrickú osobnosť s narcistickými rysmi. Agresivita nie je jeho dominantnou črtou, avšak môže sa aktivovať ako reakcia pri neúspechu, pri snahe o dosiahnutie vlastného cieľa. Ak je Marian K. vinný, tak za možnú motiváciu objednávky vraždy novinára považuje Fortis snahu o zachovanie jeho životného štýlu, ktorý mohol Ján Kuciak svojimi článkami ohrozovať. „V prípade uznania viny by bola prognóza obžalovaného priaznivá a resocializácia možná,“ uviedla Fortis.
Po prečítaní jej znaleckého posudku navrhol splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic, aby bola na súde pustená nahrávka medzi Marianom K. a niekdajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Na nahrávke Marian K. karhá a vulgárne nadáva Trnkovi za údajné vydieranie akcionára Penty Jaroslava Haščáka. Haščáka mal podľa slov Mariana K. z nahrávky vydierať Trnka so zvukovým záznamom z akcie Gorila.
Po prehratí nahrávky by sa k nej mala Fortis vyjadriť z psychologického hľadiska. Potom bude nasledovať jej výsluch zo strany prokurátora, obhajcov aj splnomocnencov.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.


Kriminalista a odborník na informačné technológie Dušan Mikulaj vypovedal pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku o pohybe telefónov obžalovaných v dňoch po vražde novinára Jána Kuciaka. Jeho výpoveď podľa splnomocnencov potvrdzuje svedectvá Zoltána Andruskóa a Miroslava M., obžalovaní tvrdia opak. Súd bol prerušený do 17. júna.
"V tej obžalobe je popísaný určitý modus operandi, ako malo k tomu skutku dôjsť, ako sa mali tí ľudia pohybovať, ako sa stretávali," vysvetlil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan.
Výpoveď Mikulaja podľa splnomocnenca poškodených Kuciakovcov Daniela Lipšica potvrdzuje svedecké výpovede Zoltána Andruskóa a Miroslava M. Lipšic dal do kontextu pohyb telefónu Aleny Zs. z Komárna do Bratislavy s jej komunikáciou cez aplikáciu Threema deň po vražde novinára. Do Bratislavy mala ísť za Marianom K. po peniaze za vraždu, ktoré mala odovzdať Zoltánovi Andruskóovi. Andruskó to na súde potvrdil, peniaze podľa vlastných slov dostal aj Miroslav M.
V záznamoch o komunikácii chýba komunikácia cez mobilné aplikácie, čo si obžalovaná vysvetľovala ako absenciu komunikácie. Záznamy o komunikácii cez aplikácie sa uvádzajú v údajoch od operátorov podľa slov Mikulaja ako dátový prenos, a preto v nich nie je vidno, ani komunikáciu cez Threemu. Mikulaj tiež upozornil, že údaje od operátorov neukazujú aktivitu telefónu v čase, keď je pripojený na wi-fi.
Počas výsluchu Mikulaja sa ho Marian K. opakovane pýtal na problematiku vysielačov operátorov a na to, ako presne vedia určiť polohu telefónu. Mikulaj uviedol, že niekedy môžu byť telefóny pri sebe, avšak pripojené sú na dva úplne odlišné vysielače. Okrem toho sa môže stať, že sa sledovaný telefón objaví pripojený na jeden vysielač a potom preskočí niekoľko ďalších o "x" kilometrov ďalej. Otázkami odkazoval na mobilných operátorov.
"Na tie nedostatky určitého preskakovania vysielacích staníc sme upozorňovali od začiatku vyšetrovania a nebol tam vypočutý žiadny odborne zdatný zamestnanec zo sféry mobilného operátora," reagoval na výsluch Mikulaja obhajca obžalovaného Marek Para.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.


Copyright © TASR 2020


Nahrávku obžalovaného Mariana K. a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku prehrali dnes ako dôkaz v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Na nahrávke dlhej viac ako 60 minút, ktorá bola medializovaná v minulom roku, rozoberajú protagonisti údajné vydieranie predstaviteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka pre kauzu Gorila. Vykonanie dôkazu na súde navrhli právni zástupcovia poškodených za účelom následného vyjadrenia sa znalkyne z oblasti psychiatrie k nahrávke. Rovnako dnes na súde odznel aj telefonát Mariana K. so zavraždeným novinárom, ktorý si procesné strany vypočuli aj koncom apríla. V ňom obžalovaný Kuciakovi povedal, že bude hľadať špinu na neho a jeho príbuzných a Kuciak „prestane písať“.

Právneho zástupcu Kuciakovej rodiny, Daniela Lipšica. v súvislosti s nahrávkami zaujímal názor znalkyne Eleny Fortis na mieru agresivity v osobnosti Mariana K. Znalkyňa uviedla, že agresivita nie je u neho dominantnou črtou, avšak môže sa prejaviť v prípade frustrácie a nemožnosti dosiahnuť svoj cieľ. Ide pritom hlavne o verbálnu agresivitu. „Potrebuje organizovať, kontrolovať, všetko musí byť podľa neho,“ povedala na margo Mariana K. Na otázku Lipšica, či by si bol obžalovaný schopný objednať vraždu, Fortis uviedla, že táto otázka presahuje možnosti diagnostiky a znaleckých postupov.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.