21. 5. 2020

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rádio Slovakia International (RSI) slúžilo od prvých dní pandémie koronavírusu ako primárny zdroj informácií pre stovky cudzincov na Slovensku, ktorí sa potrebovali zorientovať v aktuálnej situácii. Prostredníctvom satelitného vysielania, podcastov a na sociálnych sieťach sa organizácie v SR so zameraním na cudzincov dozvedeli podrobnosti o uzatváraní hraníc, fungovaní úradov, podmienkach karantény, obmedzeniach v doprave či praktické rady.
„Naše vysielanie predstavuje unikátnu verejnoprávnu službu, ktorá pre svet mapuje, čo sa deje na Slovensku. Sme vlastne jediné médium u nás, ktoré ponúka komplexné informácie o Slovensku vo viacerých svetových jazykoch - v angličtine, nemčine, francúzštine, španielčine a ruštine,“ priblížila intendantka RSI Jozefína Mikleová.
V čase koronakrízy RSI tiež intenzívne spolupracovalo s viacerými zastupiteľskými úradmi, ktoré ho zdieľali ako dôležitý spravodajský kanál.
Aktuálne ho v čoraz väčšej miere oceňujú aj slovenskí poslucháči, ktorí sa snažia zdokonaliť v jednom z piatich svetových jazykov. Na spestrenie vyučovacích hodín využívajú vysielanie RSI tiež pedagógovia. „Prostredníctvom neho si študenti obohacujú slovnú zásobu, spravodajskú terminológiu a publicistický jazykový štýl a tiež zvyšujú svoju úroveň v počúvaní s porozumením,“ vysvetlila prezidentka Slovenskej asociácie učiteľov francúzštiny a vedúca oddelenia francúzskeho jazyka a literatúry na UCM v Trnave Jana Bírová.
RSI je jedným z deviatich rozhlasových programových služieb RTVS. Ako jediná na Slovensku vysiela v cudzích jazykoch pre poslucháčov v zahraničí. V Bratislave a okolí ju možno počúvať na FM frekvencii 98,9 a 102,4 MHz od 18:00 do 6:00.