5. 2. 2021

Cena Ferdinanda Peroutku

Cena Ferdinanda Peroutku


                                          

Českú novinársku cenu Ferdinanda Peroutku za rok 2020 získali Petr Koubský z Deníka N a Daniel Stach Českej televízie za úsilie v oblasti popularizácie vedy. Informoval o tom v piatok na svojom webe Deník N. Obaja laureáti boli ocenení za "dlhodobú činnosť v oblasti popularizácie vedy", uviedla riaditeľka Spoločnosti Ferdinanda Peroutku Terezie Kaslová. Dodala, že pre pandémiu nového koronavírusu si laureáti cenu prevezmú až v apríli v pražskom Centre súčasného umenia DOX.
"V posledných mesiacoch vykonávajú mimoriadnu prácu serióznym informovaním o koronavírusovej pandémii i v 'boji' proti fake news. Svet vedy, výskumu a medicíny sa tak stal pre mnohých z nás zrozumiteľnejším," uviedla Kaslová.
Petr Koubský, ktorý je v Deníku N redaktorom pre vedu a technológie, napísal a preložil niekoľko kníh z oblasti IT. V minulosti pracoval ako programátor a bol i šéfredaktorom časopisu Inside či vydavateľom webového magazínu 067. Na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe získal titul kandidáta vied v odbore kybernetika a počítačová veda.
Daniel Stach pôsobí v Českej televízii od roku 2010. Začínal ako redaktor relácie Hyde Park ČT24 a o dva roky neskôr sa stal moderátorom relácie Hyde Park Civilizace. Je tiež členom redakcie vedy ČT a sprievodcom relácie Veda 24.
Ferdinand Peroutka (1895-1978), ktorého meno nesie ocenenie, bol jedným z významných predstaviteľov českej demokratickej žurnalistiky, autorom zásadného diela Budovanie štátu o vzniku a prvých rokoch niekdajšieho Československa. Peroutka sa po oslobodení stal poslancom Dočasného Národného zhromaždenia, a v ňom zostal až do parlamentných volieb v roku 1946. Po februári 1948 sa rozhodol pre pôsobenie v exile, najskôr britskom, následne americkom. V rokoch 1951 - 1961 riadil českú redakciu rozhlasovej stanice Slobodná Európa.
Cena Ferdinanda Peroutku sa udeľuje od roku 1995 pri príležitosti výročia jeho narodenia. Ocenené osobnosti by mali vynikať vlastnosťami podobnými ako Peroutka, a teda bezúhonnosťou pred zákonom i svedomím a vysokou mravnou integritou vylučujúcou rozpor medzi slovami a činmi. Takisto musia vychádzať z demokratických zásad odmietajúcich akékoľvek prejavy totalitarizmu a kultúrnej, národnostnej či politickej neznášanlivosti.





Copyright © TASR 2021