5. 2. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



                                
Americký dodávateľ elektronických hlasovacích systémov Smartmatic USA zažaloval vo štvrtok televíznu stanicu Fox News a dvoch bývalých právnikov Donalda Trumpa za nactiutŕhanie v súvislosti s ich nepodloženými tvrdeniami o volebných podvodoch. Spoločnosť požaduje odškodné vo výške 2,7 miliardy dolárov (2,26 milióna eur). Vo štvrtok o tom informovala agentúra AP.
Žaloba menuje právnikov Sidneyho Powella a Rudyho Giulianiho, ktorých obviňuje zo šírenia nepodložených tvrdení, že firma Smartmatic USA pomohla "ukradnúť" prezidentské voľby v USA. Tie sa konali 3. novembra 2020.
Tento 285-stranový dokument ďalej menuje aj troch moderátorov televízie Fox News, ktorá podľa žaloby odvysielala najmenej 13 správ, v ktorých tvrdila alebo naznačila, že firma Smartmatic v súčinnosti so socialistickou vládou Venezuely zmanipulovala výsledky hlasovania vo voľbách.
Táto údajná "dezinformačná kampaň" pokračovala dokonca aj potom, ako vtedajší americký minister spravodlivosti William Barr povedal, že ministerstvo spravodlivosti nedokázalo nájsť dôkazy o podvode, píše AP.
Fox News obvinenia odmieta. Powell a Giuliani sa k nim doposiaľ nevyjadrili.
Konkurenčná firma Dominion Voting Systems už predtým v tejto súvislosti zažalovala Powella aj Giulianiho, požadujúc odškodné vo výške 1,3 miliardy dolárov (1,09 milióna eur), pripomína AP.

                                            



Život švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva bude námetom dramatického televízneho seriálu. Zatiaľ bezmenný seriál má pozostávať zo šiestich 45-minútových dielov a vysielať sa má niekoľko sezón, oznámili v piatok televízna stanica TV4, streamingová služba C More a produkčná spoločnosť Filmlance, z ktorých vyhlásenia citovala tlačová agentúra DPA.
Asa Lantzová, ktorá napísala scenár pre životopisný televízny film Selma (2008) o švédskej laureátke Nobelovej ceny za literatúru Selme Lagerlöfovej, sa podieľa aj na scenári avizovaného seriálu o živote švédskeho kráľa.
Ako inšpirácia pre ňu slúžil exkluzívny materiál dokumentujúci detstvo Karola XVI. Gustáva, ktorý v apríli oslávi 75. narodeniny.
"Hovorí sa, že iní králi a kráľovné mali vplyv na svetové udalosti. História nášho panovníka je však niečo iné. Nie je až taká medzinárodne výrazná, ale minimálne rovnako dramatická a fascinujúca," uviedla Lantzová.
Pripravovaný seriál bude zobrazovať jeho detstvo, mladosť a život v pozícii monarchu. Karol Gustáv sa stal kráľom v roku 1973, o tri roky neskôr sa oženil so Silviou Sommerlathovou nemeckého pôvodu, s ktorou sa zoznámil v roku 1972 na letných olympijských hrách v Mníchove.
Kráľovská rodina bola informovaná o plánovanom seriáli, napísal denník Dagens Nyheter.
Lantzová pre zmienené médium uviedla, že jej prístup bude odlišný od tých, aké zvolili tvorcovia seriálov The Crown (Británia-USA) či Atlantic Crossing (Nórsko). "Oba tieto seriály sú o tom, ako kráľovské rodiny rozličným spôsobom ovplyvňujú svetové udalosti. Vo Švédsku je to skôr naopak - spoločnosť mení kráľovskú rodinu," povedala scenáristka.


                              

V Egypte v piatok po viac ako štyroch rokoch prepustili z väzby novinára spravodajskej stanice al-Džazíra. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z prostredia tamojších bezpečnostných služieb.
Egyptský novinár Mahmúd Hussajn sa od decembra 2016 nachádzal v preventívnej väzbe na základe obvinení zo zverejnenia "falošných správ". Podľa zdroja AFP ho prepustili vo štvrtok večer tamojšieho času. Bližšie podrobnosti neboli nateraz známe.
Al-Džazíra však bezprostredne po zverejnení tejto správy prepustenie svojho novinára nepotvrdila, približuje AFP. Ide o spravodajskú televíziu, ktorá má sídlo v katarskej metropole Dauha.
Šéf mimovládnej organizácie Arabská sieť pre informácie o ľudských právach (ANHRI) Gamál Ajd pre AFP potvrdil, že egyptské úrady rozhodli o prepustení novinára, avšak Hussajn "sa ešte stále nevrátil domov".
Televízia al-Džazíra hneď po jeho zadržaní spustila kampaň za jeho prepustenie, ktorú vysielala na dennej báze. Argumentovala tým, že egyptské úrady novinára väznili bez vznesenia obžaloby, bez súdneho procesu alebo odsúdenia.
Nezisková organizácia Egyptské pozorovateľské centrum pre žurnalistiku a médiá (EOJM) na svojom Facebooku napísala, že súd v Káhire nariadil Hussajnovo prepustenie na slobodu už v pondelok.
Na jeho prepustenie apelovala aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) po tom, čo prokuratúra v egyptskej Káhire ešte v máji 2019 nariadila zrušenie väzby. O týždeň neskôr však Hussajna egyptská najvyššia prokuratúra špecializovaná na otázky ohrozenia bezpečnosti štátu (SSSP) opätovne obvinila a nariadila väzbu.
Správa o prepustení novinára prichádza niekoľko týždňov po tom, čo Egypt po zhruba trocha rokoch súhlasil s obnovením svojich diplomatických vzťahov s Katarom.
Egypt spolu so Saudskou Arábiou, Spojenými arabskými emirátmi (SAE) a Bahrajnom a prerušili diplomatické vzťahy a dopravné spojenia s Katarom v júni 2017. Dôvodom bolo to, že Katar podľa nich podporoval radikálne islamistické skupiny a spolupracoval s Iránom, ktorý je rivalom Saudskej Arábie. Katar však tieto tvrdenia odmieta.
Vzťahy medzi týmito krajinami sa obnovili na regionálnom summite krajín Perzského zálivu začiatkom januára.


                             

Rusko považuje za dôležité vytvoriť s EÚ osobitný kanál pre dialóg o boji proti dezinformáciám, vyhlásil v piatok v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní so šéfom európskej diplomacie Josepom Borrellom vyjadril poľutovanie nad tým, že počas pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2 bola táto téma "niektorými silami - vrátane EÚ" využitá na to, aby bolo Rusko obvinené zo šírenia dezinformácií.
Podľa Lavrova Rusko svojimi činmi dokázalo, že je pripravené pomôcť všetkým zainteresovaným vrátane Európskej únie v boji proti koronavírusu.
Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) od vypuknutia pandémie zverejnila niekoľko správ týkajúcich sa dezinformácií v spojitosti s pandémiou nového koronavírusu. V nich sú Rusko a Čína označované ako zdroj mnohých "falošných alebo skreslených správ" a manipulácií.



Copyright © TASR 2021