1. 2. 2021

Zomrela Mirka Křivánková

 Zomrela Mirka Křivánková



V sobotu 30. januára zomrela po dlhodobej chorobe vo veku 67 rokov džezová speváčka Mirka Křivánková. V posledných rokoch bola pripútaná k invalidnému vozíku a bojovala s recidívou rakoviny. 

Vzhľadom na svoj zdravotný stav Křivánková už niekoľko rokov nevystupovala. "Bola to zbytočne zabudnutá umelkyňa, ktorá rozhodne patrí medzi naše najlepšie speváčky 70. a 80. rokov, ktorá spolupracovala so špičkami našej jazzovej scény," uviedol hudobný publicista Jan Rejžek.

Křivánková začínala so spievaním v 60. rokoch v brnenskom Lyskovom detskom zbore. Potom študovala klavírnu hru a od roku 1968 interpretovala folkové piesne, ktoré sama na svoje texty komponovali. Spolupracovala napríklad s multiinštrumentalistom Jiřmí Stivínom, klaviristom Emilom Viklickým, jazzmankou Janou Koubkovou a skupinami Chase, Framus Five Michala Prokopa, Psí vojaci alebo s Orchestrom Gustava Broma. Spievala tiež vo filmoch Evo, vydaj sa, Ihrisko a Pomarančový chlapec, účinkovala v Štátnom divadle v Brne.

Dôležitú etapu v jej živote predstavovala spolupráca s jazzovým skladateľom, dirigentom a pianistom Milanom Svobodom as multiinštrumentalista Zdeňkom Dvořákom. Po roku 1989 sa možnosti Křivánkovej rozšírili, už mohla koncertovať aj na zahraničných scénach, najmä v Nemecku. Začiatkom deväťdesiatych rokov učila spev na pražskej DAMU. Neskôr kvôli ťažkému úrazu a ďalším zdravotným komplikáciám prerušila aktívnu kariéru.

Copyright © ČTK 2021