5. 2. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS





Vojenská vláda v Mjanmarsku vo štvrtok zablokovala sociálnu sieť Facebook. Krok prichádzajúci niekoľko dní po prevrate označila za potrebný v záujme udržania sociálnej stability. Sieť má byť na základe rozhodnutia vlády zablokovaná do 7. februára, podľa portálu bbc.com však bola sporadicky dostupná.
V krajine, kde žije zhruba 54 miliónov ľudí, Facebook využíva asi polovica obyvateľov. Sociálna sieť je kľúčovou platformou, na ktorej opozícia koordinuje svoje aktivity proti vojenskej moci. Facebook potvrdil, že v Mjanmarsku eviduje narušenie prevádzky a miestne úrady vyzval, aby sociálnu sieť obyvateľom opäť sprístupnili.
Prevrat v Mjanmarsku sa uskutočnil v pondelok. Zosadeniu vlády štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij predchádzali voľby, v ktorých zvíťazila jej Národná liga pre demokraciu. Armáda však výsledok spochybňovala. Vládu obvinila z volebného podvodu a nečinnosť pri jeho riešení označila za dôvod prevzatia moci. De facto premiérku Aun Schan Su Ťij, ako aj ďalších predstaviteľov civilnej vlády armáda zadržiava na neznámom mieste.


                                 
Austrálsky premiér Scott Morrison uviedol, že mal vo štvrtok „konštruktívny rozhovor“ so šéfom spoločnosti Google po tom, ako technologický gigant pohrozil neprevádzkovaním svojho vyhľadávača na austrálskom území.
Regionálna riaditeľka Googlu Melanie Silva minulý mesiac na zasadnutí austrálskeho Senátu vyhlásila, že ak vláda prijme návrh zákona, ktorý technologickým gigantom ukladá povinnosť platiť za spravodajský obsah, vyhľadávač Google pravdepodobne v Austrálii viac nebude dostupný.
Morrison sa virtuálne zhováral so Sundarom Pichaiom, výkonným riaditeľom Alphabetu, materskej spoločnosti Googlu. Podľa neho predstaviteľ digitálnej platformy vystupoval s úctou a rešpektom. Google odmietol stretnutie komentovať, no Morrison vyhlásil, že sa uvedenú záležitosť podarilo dostať do pozitívnejšej roviny, čo sa týka schopnosti Googlu pokračovať v poskytovaní služieb v Austrálii.
Zatiaľ čo Google a Facebook odsúdili navrhovanú legislatívu ako nerealizovateľnú, prezident Microsoftu Brad Smith uviedol, že jeho firma by bola ochotná platiť za správy, ak jej vyhľadávač zvýši podiel na austrálskom trhu.
Bing od Microsoftu je na austrálskom trhu druhý najpopulárnejší vyhľadávač. Podľa webovej analytickej služby Statcounter má však iba 3,6-percentný podiel na trhu. Naopak, Google podľa vlastných údajov zaberá až 95 %.
Morrisson sa nedávno zhováral aj s generálnym riaditeľom spoločnosti Microsoft Satyom Nadellom o tom, že prípadné uvoľnené miesto by mohol zaujať vyhľadávač Bing. „Môžem potvrdiť, že Microsoft bol dosť presvedčivý. Austrálčania by si rozhodne nepohoršili,“ vyhlásil vtedy Morrison.



©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.