31. 5. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

 Friends Reunion: Jennifer Aniston, David Schwimmer Had Crushes - Variety

Fanúšikovia kultového amerického seriálu Priatelia sa sťažujú na cenzúru nedávno vysielanie špeciálne, ktoré ho zúčastnili hviezdy seriálu a ich hostia. Program bol vysielanie na troch čínskych videoplatformách, boli z neho však vystrihnutí výstupy osobností, ktoré v minulosti nejakým spôsobom popudilo vládnucu čínsku komunistickú stranu, a to Lady Gaga, Justin Bieber a juhokórejská skupina BTS, upozornil server The New York Times. Špeciálna epizóda sa vysielala po 17 rokoch od ukončenia seriálu. Hviezdy seriálu spomínali na natáčanie. Stretnutie sa zúčastnila aj rad celebrít, ktoré si tento seriál obľúbilo. A práve to sa ukázalo byť v Číne problémom. Speváčka Lady Gaga je zakázaná v Číne od roku 2016, kedy sa stretla s dalajlámom. Justin Bieber sa znepáčil Čínske vláde v roku 2014, kedy zverejnil fotografiu zo svätyne Jasukuni v Tokiu, ktorá úctivý Japonci padlých vo Valko, vrátane vojnových zločincov z druhej svetovej vojny. A juhokórejská skupina BTS vlani rozhnevala komunistickú stranu zmienkou o kórejskej vojne. Špeciál mal premiéru v USA vo štvrtok na HBO Max. Prilákať veľké divácku pozornosť aj v Číne, kde je veľmi obľúbený, zvláštne generácií tzv. mileniálov, teda narodených po roku 1982, ktorá tento seriál sledovala na DVD a často ho využívala k výučbe angličtiny. Seriál sa stal tak populárny, že vo veľkých čínskych mestách vznikli kaviarne podobné kaviarni Central Park, v ktorej sa seriáloví priatelia schádzali. Niektorých fanúšikovia na sociálnych sietí poznamenali, že dĺžky každej verzie špecialít sa líšili v závislosti na tom, kde fanúšikovia reláciu sledovali. To naznačuje, že streamovacie platformy reláciu zostrihal samy, aby sa vyhli možným problémom s čínskym internetovým regulátorom. Tento týždeň je to už druhýkrát, čo čínski cenzori zásahl proti hollywoodskym hviezdam. Hviezda najnovšie pokračovanie filmu Rýchlo a zbesilo John Cena sa ospravedlnenie za to, že v jednom z rozhovorov označil Taiwan za krajinu. Nie všetci však cenzúru relácii skritizoval. Objavili sa aj názory, že je dobre, že z programu bola odstránená vystúpenia umelcov, ktoré urážajú Čínu a podporujú nezávislosť Hongkongu, Taiwanu a Tibetu.

 

Copyright © ČTK 2021



Bieloruské úrady zadržali ďalšieho novinára - šéfredaktora portálu Hrodna.life  | Aktuality.sk 

Bieloruské úrady v nedeľu v meste Hrodna zadržali šéfredaktora lokálneho denníka Hrodna.life Aľaxeja Šotu. Podľa portálu Novaja gazeta (NG) o tom informovalo Bieloruské združenie novinárov (BAŽ).
Na webovej stránke Hrodna.life sa uvádza, že Šota predtým pracoval pre bieloruské vydanie spravodajského webu TUT.by, kde nedávno tiež došlo k policajnej razii a zadržaniu viacerých zamestnancov.
V máji sa súd v meste Hrodna zaoberal kauzou, v ktorej bol Šota uznaný za vinného z distribúcie extrémistických materiálov. Súd mu za to udelil pokutu.
Nezávislý spravodajský portál TUT.by bol bieloruskými úradmi zablokovaný 18. mája. Zablokovaniu predchádzali razie bezpečnostných zložiek v priestoroch redakcie, ako aj v bytoch a domoch niektorých jej zamestnancov.
Finančná polícia následne potvrdila, že TUT.by vyšetruje pre podozrenie z daňových únikov. Agentúra Interfax však uvádza, že portál bol zablokovaný z dôvodu publikovania informácií, ktoré sú v Bielorusku zákonom zakázané.
Razia v sídle TUT.by sa uskutočnila deň po prvom výročí smrti jeho spoluzakladateľa Juryja Zisera. Neskôr sa ukázalo, že vdova po Ziserovi, Julija Čarňavská, je v domácom väzení.
Prístup na webovú stránku TUT.by je momentálne zablokovaný. Bieloruské úrady ako dôvod uviedli, že TUT.by údajne opakovane porušoval mediálny zákon a zverejňoval informácie v mene úradmi neregistrovanej nadácie BYSOL.
Od minulého leta, keď v Bielorusku vypukli protivládne protesty, nadácia BYSOL pomáha ľuďom, čo z politických dôvodov prišli o prácu, spresnila NG.

 Hrodna.life - Photos | Facebook

Bieloruské úrady v nedeľu v meste Hrodna po niekoľkých hodinách prepustili šéfredaktora lokálnej internetovej spravodajskej stránky Hrodna.life Aľaxeja Šotu, ktorého predtým zadržali v blízkosti jeho bydliska. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.
Samotný portál napísal, že Šotu zadržali za "distribúciu, výrobu, skladovanie a prepravu informačných materiálov, ktoré obsahujú výzvy na extrémistické aktivity alebo ich propagujú". O svojom zadržaní ešte stačil informovať na sociálnej sieti Telegram.
Svedkyňa pre Hrodna.life povedala, že Šotu zadržalo niekoľko mužov čakajúcich v mikrobuse krátko po tom, ako opustil svoj byt. Najskôr ho odviezli, no neskôr sa s ním do bytu vrátili. Polícia si z bytu podľa AP odniesla počítačové pevné disky.
Hrodna.life prináša spravodajstvo z piateho najväčšieho mesta Bieloruska. Šota spolupracoval aj s nezávislým spravodajským webom TUT.by, kde 18. mája tiež došlo k policajnej razii a zadržaniu 15 zamestnancov. Portál je odvtedy zablokovaný
V máji sa súd v meste Hrodna zaoberal kauzou, v ktorej bol Šota uznaný za vinného z distribúcie extrémistických materiálov. Súd mu za to udelil pokutu.
Krátko po prepustení Šotu príslušníci bezpečnostných zložiek kvôli "extrémistickým materiálom" prehľadali aj byt redaktorky špeciálnych projektov portálu Hrodna.life Iryny Novikovej. Urobili tak aj v marci, vtedy jej skonfiškovali notebook a mobil.
 

 

Copyright © TASR 2021