18. 10. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rada pre mediálne služby reaguje na tragédiu na Zámockej: Monitoruje  sociálne siete | Nový Čas
Rada pre mediálne služby v rámci reakcie na minulotýždňovú streľbu na Zámockej ulici v Bratislave spustila monitoring sociálnych sietí a platforiem na zdieľanie obsahu. Realizuje tiež aktivity zamerané na obmedzenie prístupu k manifestu strelca. TASR o tom informovala hovorkyňa rady Lucia Michelčíková.
Kancelária rady spustila bezprostredne po incidente monitoring sociálnych sietí na vyhľadávanie s témou súvisiacich príspevkov. Získava tak prehľad o aktéroch, ktorí o udalosti informujú s najväčším dosahom na verejnú diskusiu. Príspevky obsahujúce nenávistné prejavy voči LGBTI+ komunite, ale aj nenávistné či zľahčujúce komentáre, odhaľuje prostredníctvom špecializovaných technológií a vzhľadom na porušovanie komunitných pravidiel sietí ich nahlasuje ich prevádzkovateľom. "Takto kancelária rady monitoruje dianie na platformách Facebook, Twitter, Telegram, YouTube aj na vybraných webových stránkach," uviedla Michelčíková.
Popri tom kancelária rady realizuje aktivity zamerané na obmedzenie prístupu k manifestu strelca, ktorý sa voľne šíri aj prostredníctvom slovenských a zahraničných verejných úložísk dokumentov. "Už v piatok bol po našej výzve manifest odstránený z úložiska DocDroid a MediaFire, v pondelok ho stiahli aj služba Uloz.to a MEGA.nz. Vieme, že užívatelia dokument nahrávajú na tieto platformy opakovane, nahlasujeme každý ďalší zachytený výskyt. Apelujeme na verejnosť, aby v prípade, ak o tom majú vedomosť, nahlásili dostupnosť manifestu rade," priblížil riaditeľ Rady pre mediálne služby Ľuboš Kukliš.
Kancelária rady sa skontaktovala aj s platformou Twitter, na ktorej útočník uverejňoval svoje plány, manifest a aj informoval o svojom rozhodnutí čin vykonať. Rada chce urobiť podrobný report o správaní sa útočníka na platforme a o krokoch, ktoré platforma v súvislosti s ich šírením podnikla. Má byť východiskom na vypracovanie odporúčaní pre ďalšiu spoluprácu zacielenú na efektívnu prevenciu výskytu obdobných obsahov a prejavov na platforme Twitter v budúcnosti.
V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu (12. 10.) večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla na druhý deň ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Hitmen Assassinate Another Colombian Journalist | News | teleSUR English

Nájomní vrahovia v nedeľu zastrelili kolumbijského investigatívneho novinára Rafaela Morena, ktorý sa venoval preverovaniu viacerých trestných káuz a viedol spravodajský portál Voces de Córdoba.
Ako s odvolaním sa na agentúru AFP informuje TASR, k útoku došlo v meste Montelibano a spáchali ho neznáme osoby jazdiace na motorke. Útok sa odohral len niekoľko dní po tom, ako úrady novinárovi odobrali ochranku, ktorú mu pridelili, keď dostal vyhrážky smrťou.
AFP na základe správ z miestnych médií doplnila, že Moreno sa v poslednom čase venoval okrem iného aj prípadu nelegálneho lomu na pozemkoch nemenovaného senátora. Materiál, ktorý sa tam vyťažil, sa používal na verejné práce.
Pedro Vaca, osobitný spravodajca pre slobodu prejavu v rámci Stredoamerickej komisie pre ľudské práva, vo svojej reakcii zverejnenej na sociálnej sieti Twitter vraždu Morena odsúdil. Pripomenul, že novinárovi bola odobraná ochranka, "čo zvýrazňuje povinnosť vyšetriť a potrestať zodpovedných".
Podľa kolumbijskej Nadácie pre slobodu tlače počet prípadov použitia násilia voči novinárom v Kolumbii stúpa, pričom v roku 2021 sa obeťou nejakej formy agresie stalo takmer 770 žurnalistov.
AFP pripomenula, že v auguste zastrelili útočníci v meste Fundación ležiacom na karibskom pobreží ďalších dvoch novinárov, čím sa počet žurnalistov zabitých v Kolumbii od podpísania mierovej dohody s ľavicovými povstalcami z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) v roku 2016 zvýšil na desať. 

Telegram (software) - Wikipedia

Nemecký Spolkový úrad pre spravodlivosť (BfJ) v pondelok vyrubil prevádzkovateľovi aplikácie na posielanie správ Telegram sériu pokút vo výške 5,125 milióna eur za nedodržiavanie nemeckých zákonov. TASR o tom informuje na základe správy agentúr AP a DPA.
Prevádzkovateľ Telegramu podľa BfJ doposiaľ nezaviedol spôsob nahlasovania nezákonného obsahu a stále nezriadil miesto, kam by mohli nemecké súdy a úrady doručovať právne záväzné dokumenty. Obe tieto povinnosti vyplývajú z tzv. facebookového zákona, známeho pod skratkou NetzDG, ktorým Berlín reguluje veľké on-line platformy, píše AP.
Nemecké úrady uviedli, že viackrát sa im nepodarilo doručiť dokumenty prevádzkovateľovi Telegramu, ktorý sídli v Dubaji, a to aj napriek podpore úradov v Spojených arabských emirátoch.
Nemenovaná nemecká advokátska kancelária následne vyhlásila, že Telegram zastupuje, avšak ani to nestačilo, aby jeho prevádzkovateľovi nebola udelená pokuta.
Nemecká Spolková polícia začiatkom tohto roka varovala, že Telegram sa stáva "médiom radikalizácie". "Prevádzkovatelia služieb na posielanie správ a sociálnych sietí nesú osobitnú zodpovednosť za konanie proti podnecovaniu nenávisti a násilia na svojich platformách," povedal nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann. Dodal, že tejto zodpovednosti sa nedá vyhnúť snahou byť nedostupný.
Prevádzkovateľ Telegramu sa môže proti pokute odvolať.
 

Copyright  © TASR 2022

 

Adam Valček – 30pod30 2020

Novinár Adam Valček z týždenníka Plus 7 dní čelí pokusu o diskreditáciu pre kauzu Mýtnik. Informoval o tom týždenník na svojom webe. Valček nedávno na stránkach týždenníka zverejnil závažné zistenia o neštandardných obchodných operáciách obhajcov spolupracujúcich obvinených v kauze Mýtnik, a to advokáta Miroslava Ivanoviča a advokátky Jany Valkovej, tvrdí Plus 7 dní. Týždenník ďalej informuje, že novinár je po takomto zverejnení vystavovaný pokusom obmedziť jeho slobodnú novinársku tvorbu a čelí snahe o diskreditáciu. Vydavateľ týždenníka to považuje za neakceptovateľné zásahy do slobodnej novinárskej tvorby.
Novinár Adam Valček uvádza, že Ivanovič, obhajca bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý je obvinený v kauze Mýtnik, v súvislosti s novinárovou osobou uviedol, že výpovede spolupracujúcich svedkov v kauze podrobuje kritike, lebo Imrecze spomína Valčeka v niektorých trestných konaniach. „O údajných výpovediach Imreczeho v súvislosti s mojou osobou nemám žiadne informácie, preto nemôžu byť dôvodom, prečo už viac ako rok píšem o kauze Mýtnik," tvrdí Valček. Ivanovič však uvádza, že Valček má vedomosť o tom, na akých aktivitách sa v minulosti zúčastnil. „Tým pádom, že sú tie informácie pravdivé, tak si asi vie domyslieť, pričom sa zúčastnil a pričom nie," povedal Ivanovič. Novinár Valček to pokladá za podlé tvrdenie a zároveň tvrdí, že ním Ivanovič vytvára zdanie, že sa v minulosti dopustil nečestných, dokonca kriminálnych aktivít.
„O kauze Mýtnik píšem, pretože ma zaujíma pravda. Zaujíma ma, ako sa orgány presadzovania práva k pravde dopracovali," priznáva Valček. Zároveň sa pýta, či „by nemalo byť považované za nežiadúce to, že by si ako novinár nevšímal alebo podceňoval nezrovnalosti a nekládol oprávnené otázky iba z preľaknutia, že by to mohlo pomôcť trestne stíhaným osobám, ktoré práve teraz nevzbudzujú všeobecné sympatie". Novinár Adam Valček dodáva, že ani miera mediálnej kritiky by nemala byť závislá od sympatií či antipatií novinárov k obvineným či ich obhajcom. „Písal som o tom, že obhajcovia dvoch rôznych kajúcnikov nakupovali strieborné mince od tej istej neznámej firmy a približne v tom istom čase a na konci transakcií boli výbery stoviek tisíc eur v hotovosti z bankomatov. Ivanovič i Valková nákup potvrdili, ale odmietli, že ide o fiktívne alebo nečestné transakcie," vysvetľuje Valček.
Valček tiež uviedol, že obhajkyňa Jana Valková zastupuje druhého spolupracujúceho obvineného podnikateľa s informačno-komunikačnými technológiami Michala Suchobu. Valková kritizuje Valčeka za to, že píše o úniku jej údajných emailov. Novinár tvrdí, že sa ho Valková snaží zastaviť súdnou cestou. „Jana Valková zodpovedá za zabezpečenie svojich počítačových systémov a nesie primárnu zodpovednosť za to, že jej unikli údajné emaily a niektoré boli anonymne zverejnené na webe," informuje Valček. Ďalej uvádza, že novinári ich vyhodnocujú a analyzujú, či je informovanie o jednotlivých správach vo verejnom záujme a či nie.
Obhajca Ivanovič povedal, že Valček pred rokom prišiel s obvinením ohľadom manipulovania vyšetrovania kauzy Mýtnik. „Nie, v skutočnosti s podozreniami z manipulácie tohto trestného stíhania prišla Slovenská informačná služba (SIS). Ivanovičove komentáre považujem za ďalšie pokusy zastrašiť a zdiskreditovať ma," uvádza Valček. Taktiež prezradil, že Ivanovič sa vypytoval iných novinárov na Valčekove zdroje, a to či bude v téme ďalej pokračovať.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.