19. 7. 2023

HOAX: WEF nenavrhlo, aby umelá inteligencia prepísala Bibliu

 HOAX: 

 
WEF nenavrhlo, aby umelá inteligencia prepísala Bibliu
 
Na sociálnych sieťach sa šírili príspevky, podľa ktorých Svetové ekonomické fórum (WEF) navrhlo, aby umelá inteligencia prepísala Bibliu. Príspevky sa odvolávajú na rozhovor s izraelským historikom a spisovateľom Yuvalom Noahom Hararim, ktorý je v príspevkoch označovaný ako hlavný poradca WEF. Harari však nie je zamestnancom WEF a jeho vyjadrenia o umelej inteligencii boli prekrútené. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Zavádzajúce príspevky sa odvolávajú na Harariho vyjadrenia, ktoré vyslovil v máji 2023 na diskusii v Portugalsku, kde hovoril o svojich knihách a budúcnosti umelej inteligencie. Jeho vyjadrenia však boli nesprávne pripísané WEF. Agentúra AFP totiž nenašla na webových stránkach WEF ani v dôveryhodných mediálnych zdrojoch žiadnu zmienku o tom, že by sa táto organizácia vyjadrila o Biblii v spojení s umelou inteligenciou.
"Svetové ekonomické fórum nikdy nevyzvalo, aby umelá inteligencia prepísala Bibliu, a ani nevolalo po zákaze Biblie či vytvorení nového svetového náboženstva," povedal pre AFP hovorca WEF Yann Zopf.
Ani Hararri nie je kľúčovým poradcom WEF a hoci sa v minulosti zúčastnil na podujatiach WEF, s touto organizáciou nemá žiadne väzby. "Upozorňujeme, že pán Harari nie je zamestnancom ani poradcom Svetového ekonomického fóra," uviedol Zopf.
Na webovej stránke WEF je Harari predstavený ako profesor Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme a ako historik, filozof a autor viacerých bestsellerov. V minulosti bol pozvaný na výročné stretnutia WEF v Davose, na ktorých v rokoch 2018 a 2020 prednášal o budúcnosti ľudstva a technológií.
Podľa príspevkoch zdieľaných na sociálnych sieťach Harari tvrdil, že použitie umelej inteligencie na nahradenie náboženských textov vytvorí "spojené náboženstvá, ktoré budú skutočne tie správne". Tieto citáty však boli vytrhnuté z kontextu.
Niekoľko ďalších organizácií na overovanie faktov, ako napríklad Snopes, USA Today a Logically Facts už vyvrátilo tvrdenia, ktoré kolovali v angličtine na základe webovej stránky Slay News. Tá napísala, že tieto Harariho slová zazneli v rozhovore s portugalsko-americkým novinárom Pedrom Pintom, ktorý sa uskutočnil 19. mája 2023 v Lisabone.
Pri hľadaní pôvodného rozhovoru AFP zistila, že Harari naozaj diskutoval o potenciáli umelej inteligencie "rozhodovať" a "generovať nové myšlienky". Spisovateľ však nevyzýval, aby umelá inteligencia napísala novú Bibliu. "Umelá inteligencia dokáže vytvárať nové nápady. Dokonca môže napísať novú Bibliu," povedal približne v ôsmej minúte rozhovoru, pričom hovoril o tom, že umelá inteligencia je prvou technológiou, ktorá dokáže rozhodovať sama o sebe, dokonca aj o nás.
V máji 2023 Harari vystúpil s prejavom na tému "Umelá inteligencia a budúcnosť ľudstva" na tzv. Frontiers Forum - sérii virtuálnych rečníckych stretnutí organizovaných spoločnosťou Frontiers Media. Ani tu však nevyzval, aby umelá inteligencia napísala novú Bibliu či svätú knihu. Varoval skôr pred potenciálnou schopnosťou umelej inteligencie vytvárať náboženské texty.



Zdroj: TASR