18. 7. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 





Súd v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe zrušil rozhodnutie ruského ministerstva spravodlivosti o vyhlásení novinára Daniila Gubareva za tzv. zahraničného agenta. S odvolaním sa na spravodajský web Mediazona o tom v utorok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá dodala, že ide o prvý takýto prípad v Rusku.
RFE/RL však súčasne pripomenula, že v roku 2021 súd v Petrohrade síce vyradil z registra tzv. zahraničných agentov humanitárnu nadáciu na pomoc ľuďom nakazeným vírusom HIV, ale súd vyššieho stupňa o šesť mesiacov neskôr toto rozhodnutie zrušil.
Gubarev vedie publicistický kanál news.VL o dianí vo Vladivostoku a v Prímorskom kraji.
Za zahraničného agenta bol vyhlásený v marci tohto roku. Ministerstvo spravodlivosti, ktoré zoznam agentov pravidelne dopĺňa a aktualizuje, to vtedy vysvetlilo tým, že Gubarev žije v zahraničí, v Singapure, a distribuuje "materiály iných zahraničných agentov".
Počas súdneho procesu zástupcovia ministerstva spresnili, že ide o materiály médií Dožď, Rosbalt, výsledky prieskumov verejnej mienky zverejňované inštitútom Levada Centr, či videoprojekty novinára Maxima Kaca a politologičky Jekateriny Šuľmanovej.
Zákon o tzv. zahraničných agentoch sa v Rusku objavil v roku 2012. Umožňuje ministerstvu spravodlivosti vyhlásiť za agentov cudzieho vplyvu ktorúkoľvek neziskovú organizáciu, ak dostáva finančné prostriedky zo zahraničia a zapája sa do politických aktivít.
Kritériá takýchto aktivít nie sú v zákone definované, čo umožňuje úradom stíhať najmä nezávislé médiá.
Zákon bol niekoľkokrát sprísnený a rozšíril svoju pôsobnosť nielen na organizácie, ale aj na jednotlivcov.
Podľa spravodajského webu Viorstka bolo v Rusku stíhaných už 18 percent subjektov vyhlásených za "zahraničných agentov". Najčastejšie sú stíhaní za "šírenie zámerne nepravdivých informácií o činnosti ruskej armády". Za dezinformácie tohto druhu sú pritom v Rusku považované všetky výroky, ktoré sa líšia od oficiálnych vyhlásení ministerstva obrany.

 

Copyright  © TASR 2023

 

Alliance of Motion Picture and Television Producers - Wikipedia 

Najväčšie filmové a televízne štúdiá tvrdia, že ponúkli hollywoodskym hercom viac ako jednu miliardu dolárov vo forme vyšších odmien a lepších benefitov predtým, než odborový zväz amerických hercov a televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA) minulý týždeň vyhlásil štrajk. Podľa agentúry Reuters to v pondelok oznámila skupina zastupujúca mediálne spoločnosti. Zväz výrobcov AMPTP, ktorý združuje najväčšie štúdiá a platformy, vrátane Amazonu, Apple, Disney, Netflix, Sony, Paramount, Warner Bros Discovery a NBCUniversial, uviedol, že SAG-AFTRA "pokračuje v nesprávnom popise vyjednávania". ADVERTISING SAG-AFTRA vyhlásila štrajk minulý štvrtok po tom, ako sa vyjednávači odborov nedohodli so štúdiou na novej kolektívnej zmluve. Krok prakticky znamená ochromenie hollywoodskeho zábavného priemyslu. Herci sa totiž pridali k scenáristom, ktorí štrajkujú kvôli sporom o platy a pracovné podmienky už vyše dvoch mesiacov. Odbory scenáristov WGA protest hercov podporili. Herci aj scenáristi sa usilujú o vyššie odmeny, lepšie podmienky poistenia alebo záruky týkajúce sa umelej inteligencie. "Dohoda, od ktorej SAG-AFTRA 12. júla odstúpila, má hodnotu viac ako jednej miliardy dolárov v podobe zvýšenia miezd, príspevkov na dôchodkové a zdravotné poistenie a obsahuje prvú ochranu svojho druhu počas trojročného obdobia výslovne s ohľadom na umelú inteligenciu," uviedla AMPTP vo vyhlásení. "Tvrdenie SAG-AFTRA, že sme nereagovali na potreby jej členov, je prinajmenšom neúprimné," dodala AMPTP. Už skôr v pondelok SAG-AFTRA, ktorá zastupuje viac ako 160.000 hercov, kaskadérov a ďalších osôb, vydala pod názvom „Bojujeme za prežitie našej profesie“ podrobný zoznam svojich návrhov a údajných odpovedí štúdií. SAG-AFTRA okrem iného uviedla, že požaduje 11-percentné všeobecné zvýšenie miezd v prvom roku platnosti zmluvy, aby sa vyrovnala inflácia. Odborový zväz uviedol, že štúdiá kontrovali ponukou piatich percent.

 

Copyright  © ČTK 2023