22. 11. 2005

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Rada pre vysielanie a retransmisiu na svojom dnešnom zasadnutí udeľovala licencie a pokuty. Televízii Markíza dala rada pokutu v súhrnnej výške 1,75 milióna za porušenie zákonnej ochrany ľudskej dôstojnosti a ľudskosti a ochrany maloletých v programe Big Brother súboj vysielanom 8. októbra a v programe Big Brother súboj - Late Night z 20. októbra. Licenčná rada tiež začala voči Markíze šesť správnych konaní pre podozrenie z možného porušenia ochrany maloletých vo vysielaní reality šou Big Brother súboj z 1., 4. a 7. novembra.

Okrem pokuty za vysielanie Big Brother súboj dala RVR televízii Markíza 5-miliónovú pokutu za odvysielanie pornografie v programe Sexi príbehy z mesta, ktorý televízia vysielala 21. septembra.

Licenčná rada pokutovala aj televíziu JOJ. Uložila jej dve pokuty spolu vo výške 40-tisíc korún za neoznačenie programu Invázia do Ameriky vysielanom 26. a 27. marca logom s vekovou hranicou prístupnosti. Rada začala voči televízii JOJ správne konanie pre možné porušenie ochrany maloletých v programe VyVolení vysielanom 12. októbra.

Licenčná rada dnes tiež udelila predchádzajúci súhlas s prevodom na základnom imaní spoločností A.W.G. (Rádio Naj) a TAM ART PRODUCTIONS (Rádio Rebeca) na akciovú spoločnosť Harad. Rada prerušila správne konanie o udelení predchádzajúceho súhlasu s prevodom na základnom imaní spoločnosti MARKÍZA-SLOVAKIA. Rada udelila licenciu na lokálne televízne vysielanie v Žarnovici Radoslavovi Haringovi.

V súvislosti s pokutami by bolo načim uvažovať, aby sa nestrácali v pažeráku štátneho rozpočtu.Čo takto pažerák, ale "zmysuplný",Slovenského audiovizuálneho fondu ,aby existoval stabilný finančný zdroj určený na podporu a rozvoj slovenskej audiovizuálnej kultúry. Pri toľkých pokutách... A keďže návrh na zriadenie Slovenského audiovizuálneho fondu odmietli hlavne televízie , takto by to bolo sčasti vyriešené.