20. 2. 2006

WestHaberaLife

WestHaberaLife

Pavol Habera a slovenský tabloid sa nesmerne rozčúili že v horore Hostel Quentin Tarantino použil Haberovu pieseň Držím ti miesto a Habera údajne o tom ani netušil a tento fakt ho šokoval. „Som z toho znechutený a určite to tak nenechám. Budem to riešiť.“ reagoval Habera .Podľa tabloidu američania nemali na použitie piesne autorské práva a aj preto by mohol byť Habera v prípade súdneho sporu úspešný .

My Palimu držme palce, ale pesnička Držim ti miesto nie je jeho ,ale tandemu autorov Július Kinček/Daniel Hevier .Habera je iba interpret tejto piesne . Podľa našich informáci autori súhlas dali a dovoľujeme si zapochybovať, že americká produkcia by urobila niečo také, čo je, žiaľ, na Slovensku bežné. Ak by sa Pali súdiť chcel, vieme mu doporučiť veľmi dobrú právnu kanceláriu, ktorej služby občas využvala aj jeho súčasná manželka. Hodina stojí 1000 "bucks". Film je americkou produkciou, teda sa v prvom rade riadi americkým právom. Je to predovšetkým DMCA. Američania určite mali produkčnú firmu, ktorej povinnosťou bolo zabezpečiť všetky potrebné práva a súhlasy. A ešte to najpodstatnejšie. V USA je kľúčovým hráčom pri nakladani s pesničkami nie autor, ale publisher . A ak sa do toho naši umelci pustia, tak najmä Haberovi odporúčame, aby sa najprv nadýchol. Lebo ak sa do neho pustia (teda do jeho pôvodnej tvorby) teamy amerických právnikov, tak mu možno zostane to tričko ,texasky a Daniela. Tá by mu mohla požičať vlastných právnikov.

Palimu pripomíname, že len vďaka slovenskému BMG nedošlo ku škandálu vykrádania pesničky My love anglickej skupiny Westlife ním samotným v hymne pre jedenástich finalistov súťaže Slovensko hľadá SuperStar Kým vieš snívať.

Ceý článok v tabloide bol asi iba nekompetentnou reklamou pre Haberu, SuperStar a Hostel. Jediné šťastie je, že americký právnici nečítajú naše tabloidy .

Alebo čítajú ...? Potom je zle, súdruhovia.