20. 2. 2006

bezNádej

bezNádej
Minister kultúry František Tóth chce zrušiť povinné koncesionárske poplatky -40 korún za rozhlas a 100 korún za televíziu.
Podľa jeho návrhu by Slovenská televízia a Slovenský rozhlas boli financované priamo zo štátneho rozpočtu.
Pravdepodobne by to mala byť posledná iniciatíva Tótha ako ministra, pretože sa priamo postavil proti programovému vyhláseniu vlády, premiérovi Dzurindovi a iniciatívu predstaví bez akejkoľvek analýzy.
Návrh chce predstaviť dnes na brífingu novovznikajúcej strany Nádej, čím naznačuje, že beznádejne nevoliteľná Nádej sa chce zapáčiť voličom.
František Tóth nezabudol povedať B.
Podľa Tótha je daňový výber nepomerne lepší ako vyberanie koncesionárskych poplatkov,štát má dať garanciu, že tieto inštitúcie ostanú aj naďalej nezávislé od politickej moci. Nádej navrhujem, aby sa výška príjmov STV a SRo odvodzovala z výnosu dane z príjmov fyzických osôb v danom roku, podobne ako je to v prípade obcí a vyšších územných celkov (VÚC). Minimálny objem prostriedkov pre STV a SRo vychádzajúci z minimálnej čiastky pre obce a VÚC by tak predstavoval 3,3 mld korún. Pod túto hladinu by objem prostriedkov nikdy neklesol.
Zabudol však povedať C- bude v STV a SRo aj reklama. A D- odkiaľ ročne zoberie 3, 6 miliardy korún pri výbere daní, keď priorotne ich potrebuje zdravotníctvo a školstvo ? A F- prečo budú verejnoprávne médiá priamo závislé na vláde ?
Je evidentné, že po tomto návrhu príde "zmierlivý "návrh na odobratie reklamy STV a SRo a prihodenie pár šupiek. Samozrejme z dielne súkromných médií.
Tam, ked vznikal aj beznádejný, ale pre voliča dobre znejúci návrh na zrušenie koncesií.