31. 1. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Čínska národná televízia zakázala v reklamách všetky zobrazenia prasiat, aby sa tak vyhla urážkam zo strany moslimskej menšiny. Podľa čínskeho lunárneho kalendára je rok 2007 rokom svine. Po celej Číne sa preto zobrazenia prasiat objavili na billboardoch, v reklamách a množstvo obchodov predáva i predmety pripomínajúce tento symbol. V krajine žije zhruba 18-miliónová moslimská menšina. Hlavná čínska televízna spoločnosť CCTV z obavy pred etnickými problémami pre istotu stiahla zo svojho vysielania všetky vyobrazenia i verbálne pripomienky roku svine. "CCTV je národná televízia. Keďže jej záleží na etnických a kultúrnych zvyklostiach, vyobrazenie svine sa na obrazovkách neobjaví," uviedol programový vedúci. "Nechceme mať zlý vplyv alebo uraziť city etnických skupín." Spoločnosť Nestle aj z tohto dôvodu musela zrušiť svoje plány na uvedenie reklamy, v ktorej sa malo objaviť usmievajúce sa kreslené prasiatko. "Povedali nám, že je to vyjadrenie rešpektu pred islamom a rozhodnutie prišlo z vládnych kruhov," uviedol hovorca medzinárodnej spoločnosti Thierry Vapperaeau. "Nie je to nejaký veľký problém. Iba vymyslíme inú kreslenú postavičku," dodal. Turecká polícia už vo februári minulého roka získala informácie o príprave vraždy novinára arménskej národnosti Hranta Dinka. Ako v utorok informovali viaceré turecké médiá, vražde sa dalo zabrániť, keby polícia adekvátne reagovala na získanú informáciu. Podľa tureckých médií bývalý univerzitný študent v meste Trabzon Erhan Tuncel s napojením na ultranacionalistickú organizáciu informoval vo februári 2006 políciu o pláne zavraždiť prominentného novinára. Tuncel vtedy opakovane políciu informoval, že Yasin Hayal plánoval cestovať z Trabzonu do Istanbulu, kde chcel 52-ročného novinára zabiť. Tuncel pre Hayala vybavoval ubytovanie v Istanbule, informoval denník Sabah. Informácia bola odovzdaná polícii v Istanbule, ktorá miesto ubytovania skontrolovala, nenašla však nič podozrivé a ďalej vo veci nekonala, uvádza liberálny denník Milliyet. Polícia napriek informácii o pripravovanej vražde neposkytla Dinkovi osobnú ochranu. Istanbulský guvernér Muammer Güler informoval, že polícia Tuncelovu výpoveď stále prešetruje. Tuncel sa stal policajným informátorom výmenou za získanie imunity potom, čo ho polícia zatkla v súvislosti s bombovým útokom na reštauráciu rýchleho občerstvenia McDonald's v Trabzone, za ktorý si Hayal odsedel 11 mesiacov. V lete 2006 polícia prestala spolupracovať s Tuncelom, pretože ho podozrievala z toho, že pracuje pre obe strany, dodáva Milliyet. Hlavným podozrivým v prípade vraždy Dinka, ktorého tureckí nacionalisti nenávideli pre jeho výroky o masovom zabíjaní Arménov Turkami na začiatku 20. storočia, je 17-ročný študent Ogün Samast, ktorý sa k vražde priznal. Turecká polícia v súvislosti s Dinkovou vraždou obvinila ďalšie štyri osoby vrátane Hayala a Tuncela. Tuncela obvinila z podnecovania k vražde a Hayal mal pre Samasta zaobstarať zbraň a peniaze.

Chorý kubánsky vodca Fidel Castro sa v utorok prvýkrát po troch mesiacoch objavil v záberoch štátnej televízie, ktorá odvysielala momentky z jeho stretnutia s venezuelským prezidentom Hugom Chávezom v Havane. Castro (80) vyzeral v záberoch z pondelkového dvojhodinového stretnutia s Chávezom silnejší, ale ešte stále krehký. Kubánsky líder sa prestal ukazovať na verejnosti pred šiestimi mesiacmi, keď podstúpil akútnu operáciu krvácajúcich čriev. Jeho choroba je na Kube štátnym tajomstvom. Castro sa po zákroku vzdal moci prvý raz od revolúcie v roku 1959 a povinnosti dočasne odovzdal 31. júla do rúk svojho brata, ministra obrany Raúla Castra. Fidela Castra bolo naposledy vidieť 28. októbra vo videoklipe, v ktorom vyzeral zoslabnuto a kráčal len s ťažkosťami.

Manželka Silvia Berlusconiho žiada od bývalého talianskeho premiéra, aby sa jej verejne ospravedlnil za výroky, ktoré mal nedávno povedať na VIP párty svojej televíznej spoločnosti Mediaset. V platenom ozname v tlači Berlusconiho žena, bývalá známa herečka Veronica Lariová, tvrdí, že poznámky jej manžela pošliapali jej dôstojnosť a poškodili jej povesť. Platený inzerát vyšiel v stredu v talianskom ľavicovom denníku La Repubblica, ktorý v minulosti patril k najväčším kritikom Berlusconiho pravicovej politiky. Inkriminované poznámky mal Berlusconi predniesť na spoločenskej akcii po udeľovaní televíznych ocenení na jednom z televíznych kanálov, ktoré vlastní. "Ak by som nebol ženatý, okamžite si ťa vezmem," povedal na párty jednej žene. "S tebou by som šiel aj na kraj sveta," povedal druhej. Médiám tieto formulácie potvrdilo viacero účastníkov akcie. "Tieto vyhlásenia poškodzujú moju česť. Od svojho manžela - ako od svojho muža, aj ako od verejného činiteľa - požadujem verejné ospravedlnenie, keďže žiadne súkromné ospravedlnenie som ešte od neho nepočula," píše Berlusconiho manželka. Bývalý taliansky premiér sa ešte k inzerátu od svojej manželky nevyjadril. Najnovšie číslo ženského magazínu A, ktoré vyšlo zhodou okolností tiež v stredu, však prináša rozhovor s Berlusconim, v ktorom sa zmieňuje aj o svojej žene: "Veronica vždy bola mojou absolútnou vášňou. Bola a je vynikajúcou matkou. Nikdy nerobila žiadne problémy, nikdy! A je tak zhovievavá - čo viac by som si mohol priať?

Vatikán hlboko pobúril článok talianskeho časopisu L'Espresso, ktorý sa v jednej zo svojich reportáží snaží dokázať, že to, čo niektorí kňazi veriacim hovoria pri spovedi, sa nie vždy zhoduje s oficiálnym učením Vatikánu. Reportér Riccardo Bocca kvôli svojmu článku pre tohtotýždňové vydanie magazínu navštívil 24 kostolov v piatich veľkých talianskych mestách a v spovednici sa kňazovi zveril s rôznymi etickými dilemami alebo hriechmi, ktoré nikdy nespáchal. V Neapole kňazovi napríklad povedal, že sa cíti previnilo kvôli smrti svojho otca, pretože ako rodina dovolili lekárovi tajne odpojiť respirátor. Vymyslel si, že jeho otec bol štyri roky paralyzovaný, pripútaný k posteli a neschopný samostatného dýchania. Hoci cirkev eutanáziu oficiálne odsudzuje, kňaz Riccardovi povedal, aby sa ničoho neobával, lebo až Boh je najvyšším sudcom. "Keby som ja mal ženu, otca alebo syna a štyri roky by žil len vďaka umelej podpore života, tiež by som vytiahol zástrčku," vyhlásil kňaz a dal novinárovi rozhrešenie. V ďalšej spovednici Bocca predstieral, že je HIV pozitívny a kňaz mu povedal, že či už použil alebo nepoužil pri styku kondóm, aby zabránil prenosu vírusu na jeho milovanú partnerku, išlo len o "výhradne osobnú záležitosť jeho svedomia". Cirkev však oficiálne hlása, že len abstinencia a monogamia (a bez prezervatívov) sú tou najlepšou cestou, ako zabrániť šíreniu choroby AIDS. Autor reportáže vyhlásil, že išlo o investigatívnu žurnalistiku, ale Vatikán reagoval ostrým protiútokom. V úvodníku vo vatikánskych novinách l'Osservatore Romano sa píše, že Bocca sa vo svojom článku rúha a znesväcuje kresťanskú sviatosť zmierenia a to len v mene "nepoctivej novinárskej senzácie". "Hanba - neexistuje iný výraz ako vyjadriť náš šok z niečoho tak nechutného, hanebného, neúctivého a najmä urážlivého," píšu vatikánske noviny. Bocca sa bráni tým, že nemal v úmysle znevažovať katolícku cirkev alebo jej sviatosti. "Chcel som poukázať na ťažkosti, ktorým títo kňazi čelia, keď sa v dobrom svedomí snažia konať svoje povinnosti," povedal pre tlačovú agentúru Reuters. "Rozdiely, ktoré som objavil, šokovali dokonca aj mňa." Na homosexualitu jeden z duchovných reagoval nasledovne: "Nuž, homosexualita je oprávnený smer ľudského správania. Existujú dokonca aj homosexuálni kňazi či lesbické mníšky." Na otázku, či by mal otvorene deklarovať svoju homosexualitu, mu kňaz odvetil: "Vo všeobecnosti je najlepšie byť sám sebou. Nepretvarovať sa. Vyrukovať s tým von." Cirkev však oficiálne hlása, že homosexualita nie je hriech, ale homosexuálne činy áno. Okrem interrupcie, ktorú jednomyseľne odsúdilo všetkých 24 kňazov, sa novinárovi podarilo odhaliť ďalšie rozpory s oficiálnym učením rímskokatolíckej cirkvi v morálnych otázkach ako rozvod, výskum kmeňových buniek, či prostitúcia.