17. 9. 2007

59th annual Emmy Awards

59th Annual Emmy Awards
Primetime Emmy Awards
V losangeleskom Shrine Auditorium včera rozdali Primetime Emmy Awards. Slávnostný ceremoniál 59. ročníka udeľovania prestížnych televíznych cien moderoval Ryan Seacrest, známy ako moderátor speváckej súťaže American Idol. V trojhodinovom priamom prenose postupne udelili ceny v 29 kategóriách. O réžiu prenosu sa postaral Bruce Gowers, výkonným producentom bol Ken Ehrlich. Ceny odovzdali také osobnosti ako Leslie Caron, Patrick Dempsey, Sally Field, John Goodman, Teri Hatcher, Felicity Huffman, Queen Latifah, Debra Messing, Helen Mirren, Kathryn Morris, Masi Oka, Ray Romano, Elaine Stritch, Stanley Tucci, Anthony Anderson, Glenn Close, Mark Harmon, Neil Patrick Harris, Ali Larter, Hugh Laurie, Eva Longoria, Joe Mantegna, Mary-Louise Parker, William Shatner, Vanessa Williams, Alec Baldwin, Stephen Colbert, Marcia Cross, Jon Cryer, Ellen DeGeneres, America Ferrara, Tina Fey, Joely Fisher, Brad Garrett, Jennifer Love Hewitt, Julia-Luis Dreyfus, Kyra Sedgwick, Steve Carell, Kyle Chandler, Kelsey Grammer, Patricia Heaton, Katherine Heigl, Hayden Panettiere, Jimmy Smits, Jon Stewart, Kiefer Sutherland, Kate Walsh a herci zo seriálu Entourage. Nominácie na ceny zverejnila Akadémia televíznych umení a vied 19. júla. Podľa oficiálnej stránky www.emmys.tv, až 60 percent nominovaných predstavujú "nové tváre". Spolu 33 z 54 nominovaných v komediálnych a dramatických programoch, ako aj hercov v hlavných i vedľajších úlohách, nebolo medzi nominovanými v minulom roku. Nováčikmi medzi programami boli: Ugly Betty, Entourage, 30 Rock, Heroes a Boston Legal. Medzi nominovanými hercami sa objavili "nové tváre", ako Minnie Driver (The Riches), Sally Field (Brothers & Sisters), America Ferrera (Ugly Betty), Tina Fey a Alec Baldwin (30 Rock) a Ricky Gervais (Extras).
O nomináciách rozhodovali aktívni členovia Akadémie televíznych umení a vied. Najlepším dramatickým seriálom 59. ročníka PrimeTime Emmy Awards v nedeľu v noci sa stali Sopranovci. "V podstate je to príbeh o gangstrovi. A gangstri tam vozia deti na univerzity, do školy a kladú si jedlo na stôl," uviedol tvorca seriálu David Chase. "Do pekla, čeľme tomu, ak by svet a tento národ ovládali gangstri. Možné to je," žartoval Chase.Cenu za najlepší komediálny seriál si v losangeleskom Shrine Auditorium odniesla novinka 30 Rock. Tvorkyňu seriálu Tinu Frey cena povzbudila, pretože seriál v sledovanosti zaostával. Frey, ktorá v seriáli aj hrala, žartovne ďakovala "desiatkam a desiatkam" divákov a diváčok.Najlepším hercom dramatického seriálu sa stal James Spader z Boston Legal. "Preboha, cítim sa, akoby som ukradol peniaze gangstrom. A oni všetci tu sedia," uviedol Spader a pripomenul účastníkov seriálu Sopranovci v publiku. Cenu za najlepšiu herečku v dramatickom seriáli získala Sally Field z Brothers and Sisters. "Ako sa to mohlo stať? Tieto úžasné herečky," povedala Field, stratila prúd myšlienok a kričala na publikum, aby prestalo tlieskať, kým sa snažila dokončiť ďakovnú reč.Najlepšou herečkou v komediálnom seriáli sa stala America Ferrera zo seriálu Uggly Betty. "Toto je úžasné, krásne ocenenie. Je možné dnes si cenu odniesť a zajtra ísť do práce," uviedla Ferrera. Oscarová herečka Helen Mirren získala cenu za najlepšiu minisérie alebo filmu. Smiechom diváci najviac ocenili Jona Stewarta a Stephena Colberta, ktorí odovzdávali cenu za najlepšieho herca v komediálnom seriáli Rickymu Gervaisovi. "Ricky Gervais nemôže byť dnes v noci tu. Namiesto neho odovzdáme cenu nášmu priateľovi Stevovi Carrelovi," žartoval Stewart.Al Gore získal od publika standing ovation, kým jeho televíziu Current TV ocenili za úspech v interakcii. "Snažíme sa o televízne médium, v ktorom budú diváci pomáhať v jeho vytváraní. Pridajú sa k diskusii o demokracii a vrátia späť americkú demokraciu rozprávaním o možnostiach, ktoré máme," uviedol Gore, ktorého dokumentárny film o globálnom otepľovaní An Inconvenient Truth získal tento rok Oscara. Hostí sprevádzal galavečerom moderátor speváckej relácie American Idol Ryan Seacrest. Porota zložená z aktívnych členov Akadémie televíznych umení a vied udelila ceny v 29. kategóriách.

Herečka Sally Field sa pri preberaní ceny za najlepšiu herečku zo seriálu Brothers and Sisters namiesto poďakovania pustila do ostrej kritiky vojenskej politiky. Vo svojom emotívnom vystúpení obhajovala právo matiek na stiahnutie ich synov z Iraku. Kým jej kolegovia v sále odmenili rozohnenú herečku potleskom, televízia Fox, ktorá priamy prenos vysielala, Sally Field po niekoľkých minútach vystrihla.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.