19. 9. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Švédsky premiér Fredrik Reinfeldt privítal skutočnosť, že švédske moslimské organizácie odsúdili hrozbu teroristov proti karikaturistovi, ktorý vytvoril obrázok proroka Mohameda s telom psa. Hrozbu vyslovil v sobotu líder skupiny Islamský štát v Iraku, spojenej s al-Káidou a zodpovednej za niekoľko teroristických útokov v Iraku. Abú Umar al-Bagdádí ponúkol odmenu 100.000 dolárov (viac ako 2,4 milióna Sk) za zabitie švédskeho karikaturistu Larsa Vilksa. Odmena sa však zvýši na 150.000 dolárov, ak bude Vilks "zabitý ako jahňa". Ďalších 50.000 dolárov vypísal Bagdádí na hlavu Ulfa Johanssona, šéfredaktora novín Nerikes Allehanda, ktoré 19. augusta zverejnili Vilksovu karikatúru. Líder irackej al-Káidy dodal, že ak sa švédska vláda neospravedlní, jeho organizácia bude útočiť aj proti spoločnostiam ako Volvo, Electrolux, Ikea, Ericsson a Scania. "Berieme to veľmi vážne," povedal dnes Reinfeldt a poznamenal, že si je vedomý toho, akú dôležitosť moslimovia pripisujú otázkam viery a náboženstva. Reinfeldt opäť poukázal na potrebu dialógu a tolerancie. Dodal, že Švédsko má 400.000 moslimov, pričom kresťania a moslimovia v tejto škandinávskej krajine žijú vo vzájomnom mieri. Švédska polícia medzitým Vilksovi dala na vedomie, že doma už momentálne nie je v bezpečí, keďže hrozbu možno považovať za veľmi vážnu. Ako sám povedal pre tlačovú agentúru Reuters, umožnili mu ísť domov pre nejaké veci, potrvá však zrejme dlhší čas, kým sa bude môcť vrátiť.
The New York Times Co končí s platenou službou TimesSelect Web service a jej väčšinu sprístupní zdarma . Od tohto kroku si sľubuje viac čitateľov i inzercie. TimesSelect sa uzavrel dnes, po dvoch rokoch od uvedenia .
Produkčná spoločnosť Toma Hanksa sa pridala k snahám televíznej spoločnosti HBO nakrútiť desaťdielny miniseriál o vražde prezidenta Kennedyho. Námetom je kniha Vincenta Bugliosiho - Reclaiming History: The Assassination of President John F. Kennedy. V knihe autor popiera mnohé konšpiračné teórie a tvrdí, že za vraždou Kennedyho v roku 1963 stál iba obvinený Lee Harvey Oswald. "Sedemdesiatpäť percent americkej verejnosti verí podvodu, že okolo vraždy prezidenta Kennedyho bola konšpirácia a iba 19 percent prijalo zistenia Warrenovej komisie, že Oswald konal samostatne," uviedol Bugliosi. Vyjadril nádej, že Hanksova spoločnosť Playtone a HBO môžu pomôcť "zvrátiť tieto čísla a nakoniec ukázať pravdu americkej verejnosti".
Poslanci ruskej vládnej strany vystúpili v stredu v televíznej debate, ktorá bola skôr výnimkou, a ktorá sa uskutočnila pred uplynutím piatkovej lehoty na vymenovanie novej vlády. Celú hodinu si traja poslanci za prokremeľskú stranu Jednotné Rusko vymieňali detailné, sem-tam vášnivé argumenty so svojimi oponentmi z Komunistickej strany. Diskusia sa odohrala v štúdiu satelitnej televízie Vesti 24 v čase, keď sa krajina pripravuje na volebný maratón. Komunistický poslanec Anatolij Lokot kritizoval "kremeľské rodinkárstvo" s mimoriadne bohatými ľuďmi a neschopnosťou nasmerovať doláre z ropy k chudobe. "Všetky výhody, na ktoré sú naši kolegovia takí hrdí, plynú malému okruhu ľudí," povedal Lokot. Nezmysel, odpovedal poslanec za Jednotné Rusko Andrej Kokoškin, ktorý poukázal na sedempercentný ekonomický rast v krajine. "Sme jednou z najsľubnejších ekonomík sveta," povedal Kokoškin. V stredajšej a predtým aj v pondelňajšej debate sa zástupcovia Jednotného Ruska po prvý raz od založenia strany v roku 2003 zúčastnili na predvolebnej diskusii. Tlačová agentúra Interfax napísala, že člen Ústrednej volebnej komisie Valerij Krjukov túto diskusiu ocenil a povedal, že jej účastníci "pokryli prevažnú väčšinu najdôležitejších tém, ktoré znepokojujú ruskú rodinu". Ruská politika zostáva aj naďalej zahalená rúškom tajomstva. Parlamentné voľby sa uskutočnia začiatkom decembra a voľby nástupcu prezidenta Vladimira Putina v marci na budúci rok. Minulý týždeň vymenoval Putin relatívne neznámeho byrokrata Viktora Zubkova na post premiéra. Parlament jeho nominanta o dva dni na to schválil. Na ohlásenie novej vládnej zostavy má Zubkov čas do piatku, teda presne týždeň od prevzatia úradu. V utorok Zubkov oznámil, že minister obrany Anatolij Serdjukov na poste nezostane pre konflikt záujmov. Serdjukov, ktorý sa stal šéfom rezortu obrany pred siedmimi mesiacmi, je totiž ženatý s premiérovou dcérou. Na hádanku, kto nahradí Serdjukova, alebo akéhokoľvek iného ministra, je odpoveď jednoduchšia ako na otázku, kto po marcových voľbách nahradí Putina.
Zavraždená ruská novinárka Anna Politkovská dostala cenu za demokraciu, ktorú každý rok udeľujú v USA. Tento rok ocenili novinárov, ktorí riskujú svoje životy v snahe priniesť pravdivé informácie. Agentúru AFP o tom informovali americkí predstavitelia. Cenu v mene Politkovskej prijala na utorkovej ceremónii vo Washingtone jej kolegyňa z ruského denníka Novaja Gazeta Elena Mišilinová. "Toto je veľmi cenné uznanie a pre Annu aj pre nás je veľmi dôležité. A pre nás v (denníku) Novaja Gazeta je ešte cennejšie, pretože Anna sa od svojej smrti stala pre nás niečím ako patrónkou," povedala Mišilinová, ktorá dodala, že za posledných sedem rokov zavraždili troch novinárov denníka Novaja Gazeta. Novinári denníka sa viac ako iní venovali vojne v Čečensku a tragédii v Beslane. Annu Politkovskú zastrelili v októbri minulého roku v Moskve. Patrila medzi najrešpektovanejšie postavy ruskej žurnalistiky. Preslávila sa najmä kritikou prezidenta Vladimíra Putina a vojny v Čečensku. V knihe o čečenskom konflikte zdokumentovala násilnosti proti civilnému obyvateľstvu, ktorých sa masovo dopúšťali ruské jednotky. Predseda organizácie Národnej nadácie pre demokraciu (National Endowment for Democracy - NED) Vin Weber, ktorá cenu udeľuje, povedal, že tohtoročnými oceneniami chceli poukázať na "odvahu novinárov, ktorí riskujú všetko", len aby priniesli pravdivé informácie ľuďom v krajinách s "obmedzenou slobodou tlače".
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.