26. 11. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Cenu súrodencov Schollovcov 2007, ktorú udelili Anne Politkovskej in memoriam za jej knižnú prácu Ruský denník, si dnes do bavorskej metropoly Mníchova pricestoval prevziať jej syn Iľja. Iba niekoľko dní pred parlamentnými voľbami v Ruskej federácii by táto pocta pre neohrozenú investigatívnu žurnalistku mohla podľa slov predsedu poroty Hansa-Georga Küppersa mať aj význam politického signálu. Anna Politkovská písala pre ruské periodikum Novaja gazeta a je medzičasom jednou z troch zavraždených členov jeho redakcie. Zástupca šéfredaktora týchto novín Jurij Safronov, ktorý takisto pricestoval na slávnostné odovzdanie ceny do Mníchova, nemá ilúzie o možnom vplyve Západu závislého na ruských surovinách na zmenu politickej scény v krajine. Ani kritika Západu nič nezmenila na tom, že Putin podľa jeho slov zlikvidoval slobodné médiá a zriadil systém jednej strany, podobný tomu zo sovietskych čias, vyplynulo z jeho slov. Cenou súrodencov Schollovcov oceňujú od roku 1980 každoročne literárne dielo, ktoré charakterizuje duchovná nezávislosť autora a ktoré má predpoklady pre podporu občianskej slobody, morálnej, intelektuálnej a estetickej odvahy a pre poskytnutie dôležitých impulzov na formovanie pocitu zodpovednosti. Ocenenie, ktoré nesie meno súrodencov Sophie a Hansa Schollovcov, popravených vo februári 1943 v Mníchove za odboj proti fašistom, je dotované sumou 10.000 eur. Prvým laureátom ceny sa stal svojho času dramatik a prozaik Rolf Hochhuth, v dlhom zozname ocenených figurujú medzičasom aj mená Franza Fühmanna, Jürgena Habermasa, Christy Wolfovej, Victora Klemperera, či Saula Friedländera. Vlani udelili ocenenie takisto in memoriam rumunskému spisovateľovi a dramatikovi Mihaiovi Sebastianovi.
Gruzínsky magnát obviňovaný z plánovania prevratu proti prezidentovi Michailovi Saakašvilimu sa v pondelok zaregistroval ako kandidát do prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 5. januára. "Kandidatúra Badriho Patarkacišviliho bola v pondelok oficiálne zaregistrovaná," informoval podpredseda ústrednej volebnej komisie Giorgi Mchedlidze. Patarkacišvili 10. novembra povedal, že do kampane pôjde so sloganom "Gruzínsko bez Saakašviliho je Gruzínsko bez teroru", a v prípade, že sa stane prezidentom, vypíše referendum o rozšírení právomocí parlamentu. Gruzínske úrady podozrievajú Patarkacišviliho z plánovania prevratu proti Saakašvilimu. Magnát je spoluvlastníkom televíznej spoločnosti Imedi, ktorá je súčasťou impéria Ruperta Murdocha a ktorú krátko pred vyhlásením výnimočného stavu vypli. Vyhláseniu výnimočného stavu 7. novembra predchádzali niekoľko dní trvajúce demonštrácie stúpencov opozície a zásah polície, ktorá proti demonštrantom použila gumové projektily, slzný plyn a vodné delá. Niekoľko opozičných síl za svojho kandidáta do prezidentských volieb označilo iného podnikateľa Levana Gačečiladzeho a Saakašviliho získal podporu pri nominácii od svojej strany.
Jedenásť príbuzných irackého novinára Diáu al-Wakaza, šéfredaktora arabského internetového spravodajského portálu, zavraždili v nedeľu v rodinnom dome v Bagdade neznámi ozbrojenci. Žurnalista, ktorý žil 20 rokov v Nemecku a o masakre informoval dnes telefonicky z jordánskeho Ammánu, sa domnieva, že vrahmi jeho dvoch sestier, dvoch švagrov a siedmich detí vo veku päť až desať rokov môžu byť príslušníci šiitských milícií Brigády Badr. Práve členovia ozbrojeného krídla vládnej Najvyššej rady Irackej islamskej revolúcie sa novinárovi, ktorý sa netají kritickým postojom voči súčasnej irackej administratíve a voči prítomnosti cudzích vojsk v krajine, vyhrážali asi pred mesiacom. Podľa Wakazových informácií vnikli v nedeľu do domu jeho rodiny v Bagdade štyria ozbrojenci, ktorí tam zanechali 11 zavraždených ľudí. Páchatelia sa na miesto činu prepravili podľa očitých svedkov na terénnych vozidlách a po masakre ho bez problémov opustili, a to napriek tomu, že neďaleko objektu je kontrolné stanovisko irackej polície. Jej príslušníci však vrahov nezadržali. "Patrím do skupiny novinárov, ktorí opustili Irak z politických dôvodov. V režime Saddáma Husajna ma obviňovali, že stojím na strane USA. Ušiel som do Nemecka. Teraz ma považujú za saddámistu," tvrdí o sebe Diáa al-Wakaz a dodáva: "Tak dopadne ten, kto pracuje v Iraku ako novinár a neplní príkazy okupantov alebo ich spojencov." Podľa informácií profesijnej organizácie Reportéri bez hraníc prišlo v Iraku od začiatku vojny v krajine v marci 2003 o život 206 pracovníkov a spolupracovníkov médií, 46 z nich v tomto roku.
Štrajkujúci hollywoodski scenáristi si dnes opäť sadnú k rokovaciemu stolu so zástupcami svojich zamestnávateľov. Začiatok rokovania si naplánovali na 10:00 losangeleského času (19:00 SEČ). Nikto si ale netrúfa predpovedať vývoj situácie, ani to, či budú rokovania pokračovať aj v utorok. Do ostrého štrajku vstúpili scenáristi o 00:01 v pondelok 5. novembra potom, ako sa na poslednom rokovaní so zástupcami Aliancie filmových a televíznych producentov (AMPTP) nedokázali dohodnúť na zvýšení podielov z predaja DVD a internetu. Do ulíc s členmi asociácie scenáristov Writers Guild of America (WGA) vyšli aj členovia hereckej asociácie (SAG) a ďalšie známe osobnosti. Počas osláv Dňa vďakyvzdania si od demonštrácií oddýchli a do ulíc sa vracajú až dnes. Svoj čas trávia scenáristi napríklad vyrábaním videí zo štrajku - podľa internetovej stránky magazínu Variety ich bolo v nedeľu na YouTube už vyše 750. "Svojich scenáristov" podporili herci aj kampaňou s názvom Speechless (bez slov), ktorú rozbehli režisér a scenárista George Hickenlooper a scenárista Alan Sereboff. V krátkych čiernobielych videách, ktoré od 22. novembra zverejňujú na stránke speechlesswithoutwriters.com, "bez slov" účinkujú hviezdy ako Sean Penn, Holly Hunter, Laura Linney, Alan Cumming, Jay Leno, Harvey Keitel, Kate Beckinsale, Tina Fey, Tim Robbins, Gary Marshall, David Schwimmer, Patricia Clarkson, James Franco, Julia Louis-Dreyfuss, Martin Sheen, Josh Brolin, Susan Sarandon, Andre 3000, Chazz Palminteri, Jason Bateman, Christine Lahti, Patricia Arquette, Jenna Elfman, Olivia Wilde, Richard Benjamin, Paula Prentiss, Eva Longoria, Justine Bateman, Joshua Jackson, Rosanna Arquette, Diane Ladd, Rebecca Romjin, Minnie Driver, Nicollette Sheridan, Robert Patrick, Matthew Perry, Ed Asner, America Ferrera a herecké obsadenie seriálu Ugly Betty. Spoluprácu prisľúbili aj Woody Allen, Maggie Gyllenhaal, Jane Fonda, Marisa Tomei, Ethan Hawke, Jason Alexander, Charlize Therone, Minnie Driver, Philip Seymour Hoffman a mnohí ďalší. Od prerušenia rokovaní v nedeľu 4. novembra nechcel nikto ustúpiť. Prezident AMPTP Nick Counter sa dokonca vyjadril, že sa nevrátia k rokovaniam, ak WGA nepreukáže dobrú vôľu a nepreruší štrajk. Napokon ale z tejto požiadavky zišlo a 16. novembra sa dohodli na obnovení rokovaní. Ak ale ani ďalšie rokovania nebudú smerovať k dohode, predpokladá sa, že AMPTP začne rokovania so zástupcami asociácie režisérov Directors Guild of America (DGA). Platnosť kolektívnej zmluvy režisérov sa totiž končí 30. júna a DGA zvyčajne začína rokovania o šesť mesiacov skôr.