30. 11. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americká televízia CNN sa v stredu ospravedlnila za svoj príspevok odvysielaný v španielskej mutácii, ktorý označil venezuelský prezident Hugo Chávez za verejnú výzvu na jeho zavraždenie. Chávez, na ktorého čaká v nedeľu doma referendum o ústavných zmenách, obvinil americkú televíziu z "navádzania na politickú vraždu". Chávez informoval, že venezuelská prokuratúra na jeho žiadosť celú záležitosť prešetrí. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré zverejnil jeho úrad. "Je to zvláštne... Budem musieť nariadiť vyšetrovanie, pretože to vyzerá ako výzva na atentát na venezuelského prezidenta," povedal Chávez v reakcii na video, na ktorom sa objavil spolu s kolumbijským prezidentom Álvarom Uribem a pri ktorom sa objavil nápis: "Kto ho zabil?" Za túto chybu sa ospravedlnil viceprezident CNN v španielčine Christopher Crommett. Ten vysvetlil, že titulok bol pripravený pre príspevok o smrti amerického futbalistu Seana Taylora, namiesto ktorého omylom odvysielali zábery Cháveza s Uribem. "Titulok nepatril ani k jednému prezidentovi," zdôraznil Crommett. Chávez, ktorý z predpojatosti voči svojej osobe obvinil CNN už aj v minulosti, podozrieva Washington, že sa usiluje o jeho život. Podľa neho nešlo v prípade zamenených titulkov o náhodu. "Je to súčasťou veľkej operácie psychologickej vojny," povedal Chávez, podľa ktorého incident súvisí s nedeľňajším referendom, v ktorom budú Venezuelčania rozhodovať o osude ním navrhovaných ústavných zmien.
Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtkovom televíznom prejave k národu vyzval ruských občanov, aby v parlamentných voľbách hlasovali za stranu Jednotné Rusko, ktorej kandidátsku listinu vedie. "Vyzývam vás, príďte a hlasujte za Jednotné Rusko," povedal Putin pred nedeľnými parlamentnými voľbami. Putin tiež vyhlásil, že nadchádzajúce voľby udajú tón voľbe "nového prezidenta". "Výsledok volieb do štátnej Dumy nepochybne udá tón voľbe nového prezidenta Ruska," povedal Putin v prejave. Ruský prezident tiež varoval občanov pred voľbou liberálnej opozície, ktorá by podľa neho vrátila Rusko do čias "ponižovania, závislosti a rozkladu". "Nemali by sme umožniť návrat k moci ľuďom, ktorí sa pokúšali viesť krajinu a teraz chcú zmeniť a narušiť rozvojové plány Ruska, zmeniť politiku, ktorú náš ľud podporuje a navrátiť krajinu do čias ponižovania, závislosti a rozkladu." Podľa posledného predvolebného prieskumu, ktoré uskutočnilo Ruské centrum pre prieskum verejnej mienky, zvíťazí vo voľbách 2. decembra prokremeľská strana Jednotné Rusko, ktorá by získala 62 percent hlasov. Putin pred dvoma týždňami vyhlásil, že v prípade vysokého volebného víťazstva Jednotného Ruska, o ktorom v krajine nikto nepochybuje, bude mať aj po voľbách "morálne právo" ovplyvňovať politické rozhodnutia, a to aj napriek tomu, že už nebude prezidentom. "Akou formou to urobím, na túto otázku ešte dnes neviem dať spoľahlivú odpoveď. Ale existujú rôzne možnosti," povedal Putin.

Vízový problém Spojených štátov amerických sa prostredníctvom novej reality show prenáša aj na obrazovky televízií. Spoločnosť Morusa Media uvádza svoju novú reláciu "Kto si chce vziať Američana?". Jej cieľom je spojiť do párov Američanov s imigrantmi, ktorí majú v USA dočasné víza. Show už hneď na začiatku vyvolala zmiešané reakcie, jej producenti sa však nenechali znechutiť. Sme tu, aby sme dokázali, že láska nepozná hranice," uviedol autor projektu Adrian Martinez. Podľa neho takéto vzťahy vždy existovali a stále vznikajú. Autori show iba preniesli túto tému na obrazovky. Hry sa zúčastní slobodné dievča s americkým občianstvom. V rozhovoroch si otestuje troch mladých imigrantov a napokon sa rozhodne, ktorého z nich si vezme. Manželstvo samozrejme nie je garantované, pokiaľ sa však svadba uskutoční, producenti uhradia mladomanželom svadobnú cestu a hostinu. "Sme len dohadzovačmi. Tu sú tisíce Američanov, ktorí hľadajú partnera a minimálne toľko je tu imigrantov, ktorí hľadajú to isté," vysvetlil moderátor show Angelo Gonzalez.
Panarabská televízna stanica so sídlom v Katare al-Džazíra vo štvrtok odvysielala audiosprávu od vodcu teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina. Al-Džazíra nahrávku odvysiela o 19:00 SEČ. Usáma bin Ládin v nej nalieha na Európanov, aby ukončili svoje pôsobenie v Afganistane a zdôraznil svoju zodpovednosť za teroristické útoky z 11. septembra 2001 v USA. Usáma odkázal Európanom, aby prestali pomáhať Američanom vo vojne v Afganistane. "Americký prúd slabne, takže pre vás je najlepšie naliehať na vašich lídrov, aby zmenili politiku," povedal vodca teroristickej siete al-Kájda v súvislosti s vojenským pôsobením európskych krajín v Afganistane. "Bude pre vás lepšie, pokiaľ zadržíte vašich politikov, ktorí sa zhromažďujú v Bielom dome, a budete aktívne pracovať na ukončení utláčania," povedal. "Som zodpovedný" za útoky na New York a Washington, dodal hlas. Al-Džazíra odvysielala z audionahrávky dve krátke sekvencie, obe v dĺžke niekoľko sekúnd. Najnovší odkaz al-Kájda ohlásila pred niekoľkými dňami. SITE, americký inštitút monitorujúci internetové stránky islamských extrémistov (The Search for International Terrorist Entities) v pondelok uviedol, že bin Ládin by mal Európanom zaslať odkaz týkajúci sa mediálnej odnože teroristickej siete al-Kájdy as-Saháb. Ide o štvrté posolstvo lídra al-Kájdy v tomto roku.
Jedna z najobsadzovanejších a najlepšie platených herečiek Hollywoodu Julia Roberts (40) dokázala nedávno, že popri kvalitách "na pľaci" jej nechýba ani odvaha a kuráž v civilnom živote. Ako jedna z mála celebrít sa totiž rozhodla vymeniť obvyklé úlohy a prenasledovať jedného z otravných paparazzov, informoval internetový server tmz.com.Predstaviteľka hlavnej postavy filmu Pretty Woman a držiteľka Oscara, Zlatého glóbusu a ďalších ocenení za kreáciu titulnej postavy filmu Erin Brockovichová podľa rovnakého zdroja neprestala prenasledovať fotografa až dovtedy, kým tento nezaparkoval s automobilom na okraji cesty. Julia pristúpila vtedy k vodičovi a ostrými slovami ho vyzvala, aby nechal jej deti na pokoji a nezdržiaval sa pred zariadením, ktoré navštevujú. Potom sa obrátila na kameramana, sediaceho pri fotografovi, s výzvou, aby vypol svoj pracovný nástroj.Julia Roberts je po sérii predchádzajúcich vzťahov od júla 2002 manželkou kameramana Daniela Modera, s ktorým má dvojročné dvojičky Hazel Patriciu a Phinnaeusa Waltera, ako aj synčeka Henryho Daniela, ktorý sa narodil 18. júna tohto roku v Los Angeles.
Podozrivý mafiánsky gangster Michele Catalano sledoval na Sicílii vo svojej izbe televíziu, kde práve išiel program o zatknutí šéfa mafie. Vtedy vtrhla do izby talianska polícia a zatkla ho, uviedli dnes vyšetrovatelia. Catalano sledoval vo štvrtok neskoro večer posledný diel televízneho miniseriálu Boss bossov o zatknutí lídra Cosa Nostry Salvatoreho "Tota" Riinu v roku 1993. Catalano (48) je podozrivý z toho, že slúžil ako dôležitý člen klanu posledného "šéfa šéfov" Salvatoreho Lo Piccola, ktorého zatkli tento mesiac po tom, ako bol takmer 25 rokov na úteku. Catalano čelí obvineniam z pašovania drog a vydieračstva. Lo Piccolo prevzal opraty sicílskeho zločineckého syndikátu od Riinovho nástupcu Bernarda Provenzana, ktorý pred zákonom unikal 40 rokov. Tieto zatknutia mafiu vážne oslabili, uviedla polícia. Politici aj kultúrni činitelia kritizovali miniseriál kanálu Channel 5 za to, že zobrazuje Riina ako hrdinu. Zároveň sa snažili dosiahnuť, aby majiteľ kanálu, spoločnosť Mediaset, patriaca bývalému premiérovi Silviovi Berlusconimu, stiahla poslednú epizódu seriálu z vysielania. Mediaset to odmietol. Kvôli svojej brutalite dostal Riina prezývku "beštia" a súd ho usvedčil vinným vo viac ako 100 prípadoch vrážd, pripomína agentúra Reuters. Asociácia pre medzinárodné vysielanie (AIB) ocenila Asociácia pre medzinárodné vysielanie (AIB) ocenila televíziu BLOOMBERG TELEVISION ako medzinárodný televízny kanál roku 2007. Každoročné ceny Media Excellence Awards udeľuje AIB za vynikajúce výsledky vo vysielaní a v nových médiách. Prihlášky posudzuje nezávislá medzinárodná porota. Víťazov ohlásili na tretej každoročnej ceremónii Media Excellence Awards, ktorá sa konala minulý týždeň v Londýne. AIB má sídlo v Británii a slúži medzinárodným médiám. Členovia poroty o BLOOMBERG TELEVISION(R) napísali, že poskytuje "konštantne vysokú kvalitu a zasahuje aj nad svoj rámec, pričom úspešne spája špeciálny materiál so zameraním na stredný prúd pri pokrývaní správ a aktuálnych udalostí."