14. 4. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
"Zlý chlapec" západného pobrežia, raper Snoop Dogg, pravdepodobne nebude až taký drsný ako sa predpokladalo. Tridsaťšesťročný hudobník totiž píše knižku pre deti. Kniha s názvom Where's The Cheese (Kde je syr ?) by mala pomôcť deťom vyrovnať sa s problémami životného prostredia. Ilustrácie v nej bude mať na starosti muzikantov bratranec Joe Cool. Podľa stránky AllHipHop.com sa rokuje aj o televíznej podobe tohto diela, pričom v hlavnej úlohe by sa v seriáli mohla objaviť Snoopova dcéra Cori 'Choc' Broadus. Zamestnanci denníka Le Monde začali v pondelok štrajkovať po oznámení, že vydavatelia plánujú prepustiť štvrtinu zamestnancov a predať viacero časopisov. Od založenia v roku 1944 je to len druhýkrát, čo sa novinári denníka zúčastnili na štrajku. Prvýkrát to bolo v roku 1976 v rámci celonárodného protestu v mediálnom priemysle. Na pondelkovom mítingu zamestnanci denníka vyzvali manažment, aby sa prepustenie 130 zamestnancov uskutočnilo na báze dobrovoľnosti. Zamestnanci sa tiež postavili proti predaju časopisov. "Le Monde má zjavne problémy, no nemyslíme si, že sa situácia po prepúšťaní pracovníkov zlepší," povedal šéf novinárskych odborov CGT Dominique Candille. Le Monde chce prepustiť 130 zamestnancov, z toho 85 až 90 novinárov, čo by bolo prvýkrát v histórii denníka. Predaj dvoch časopisov by postihol ďalších 170 miest. Le Monde a ostatné publikácie vydavateľstva zamestnávajú 1600 ľudí. V posledných rokoch bojuje s finančnými stratami a s narastajúcim dlhom. V roku 2007 sa straty vyštverali na 20 miliónov eur. Le Monde založil v roku 1944 novinár Hubert Beuve-Mery a 25 rokov bol jeho šéfredaktorom. © 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Číňanom, frustrovaným zaujatým západným spravodajstvom o nedávnych nepokojoch v Tibete, má pomôcť nová pieseň s názvom "Nebuďte príliš CNN", kolujúca po internete. Autorom textu i hudby je osoba menom Mu Žung-süan. Videoklip okrem iného znázorňuje údajne zaujaté vysielanie médií a slová piesne napádajú podľa autora skreslené správy. "CNN slávnostne prisahá, že všetko, čo vysiela, je pravda, no ja som postupne zistila, že v skutočnosti je to podvod," nôti speváčka hlasom, ktorý sa chvíľami zachveje od emócií. Videoklip opakovane ukazuje obrazy vypálených obchodov a dymu nad tibetským hlavným mestom Lhasa, ktoré sa objavili v čínskej tlači. "Nemyslite si, že neustálym opakovaním sa lži stanú výstrahou," pokračuje text piesne. Videoklip je možné nájsť na internetovej stránke čínskej štátnej televízie. Čínska vláda označila spravodajstvo zahraničných médií o Tibete "učebnicou zlých príkladov", hoci takmer úplne uzavrela región pre cudzincov a najmä novinárov. Čínske internetové stránky preklínajú západné spravodajstvo o Tibete a obviňujú tlačené periodiká a televízne stanice z ignorácie "skutočnej situácie" a úmyselnej démonizácie Číny. Správu priniesla agentúra Reuters.

Americká armáda včera oznámila, že prepustí fotografa tlačovej agentúry Associated Press (AP) Bilála Husajna, ktorého držala vo väzbe v Iraku vyše dva roky bez oficiálnej obžaloby. Laureáta prestížnej Pulitzerovej ceny prepustia v stredu po tom, ako ho iracká justičná komisia zbavila všetkých obvinení súvisiacich s terorizmom. Podľa rozhodnutia z minulého týždňa sa na neho vzťahuje nový zákon o amnestii a mali by ho okamžite prepustiť. Husajna (36) zadržali americkí vojaci 12. apríla 2006 za údajnú spoluprácu so vzbúrencami. Agentúra AP a jej fotograf irackého pôvodu popierajú v jeho prípade akékoľvek nezákonné kontakty s tým, že si len robil svoju prácu novinára. Oznámenie armády USA privítal aj prezident AP Tom Curley. "Keď príde čas, oslávime prepustenie Bilála. Teraz chceme, aby bol v bezpečí a späť so svojou rodinou. Hoci sa v tomto prípade s americkou armádou nemusíme nikdy zhodnúť, je čas, aby sme všetci išli ďalej," uviedol Curley. Bilál Husajn bol súčasťou tímu AP, ktorý v roku 2005 získal Pulitzerovu cenu za fotografiu.

Copyright © TASR 2008