30. 6. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Generálny riaditeľ Českej televízie Jiří Janeček rozhodol na základe jednoznačného doporučenia hodnotiacej komise o zrušení obchodnej verejnej súťaže na „Poskytovanie služieb súvisejúcich s výstavbou a prevádzkou multiplexu verejnej služby“. Právo zrušiť obchodnú verejnú súťaž si ČT vyhradila v podmienkach súťaže a zrušenie bude v najbližších dňoch účastníkom oficiálne oznámené. Česká televízia vyzve spoločnosť České Radiokomunikace, a. s. k rokovaniu o zmene tých častí návrhu zmluvy, ktoré hodnotiaca komisia vyhodnotila ako chybné. Česká televízia súčasne vyzve k rokovaniu aj spoločnosť TRI-R,a. s. v záujme riešenia regionálneho pokrytia.
Obsadenie úspešného seriálu Zúfalé manželky (2004) rozšíri americký herec Neal McDonough. V ďalšej sezóne tak budú mať manželky v podaní Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcie Cross a Evy Longorie Parker ďalší objekt záujmu. Štyridsaťdvaročný McDonough je už druhým prírastkom, v poslednom dieli aktuálnej štvrtej série sa objavil herec Gale Harold, známy z viacerých seriálov ako Špeciálne komando (2006) či Zákon a poriadok (1999).Neala McDonougha, rodáka z Massachusetts, majú diváci možnosť vidieť v seriáli Lekársky tím v akcii (2004). Po boku Kevina Costnera a Ashtona Kutchera si zahral v akčnej dráme Záchranári (2006) a objavil sa aj v snímke Clinta Eastwooda Vlajky našich otcov (2006). Platnosť trojročnej pracovnej zmluvy medzi hollywoodskymi hercami a štúdiami dnešným dňom uplynie. Herecká únia The Screen Actors Guild (SAG) a zástupcovia štúdií vyjednávali ešte v nedeľu, ale dohodu neoznámili. Prezident SAG uviedol vo vyhlásení, že nepodnikne žiadne kroky na začatie štrajku a akékoľvek špekulácie o tom sú "jednoducho mätúce". Hollywoodske štúdiá nečakajú. Všetky filmové produkcie zastavili výrobu, pretože nechcú riskovať, aby boli pre štrajk zastavené drahé projekty. "Priemysel sa zastavil, pretože hollywoodske vedenie SAG trvá na rokovaniach na poslednú chvíľu a presúva vyjednávania na júl," vyhlásila Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP), ktorá zastupuje štúdiá. SAG označila tento krok za "voľbu manažmentu nezapríčinenú rokovaniami alebo uplynutím našej dohody".Vyjednávania o novej pracovnej zmluve sa začali v apríli. Herci a štúdiá sa nevedia dohodnúť na odmenách za televízne šou a filmy predávané na DVD alebo prístupné na internete. SAG bojuje aj s menšou hereckou organizáciou Americkou federáciou televíznych a rozhlasových umelcov (AFTRA), ktorá zastupuje asi 70-tisíc ľudí a so štúdiami dosiahla vlastnú dohodu. Dominantná SAG, ktorá reprezentuje 120-tisíc hercov, spustila kampaň proti prijatiu ich novej zmluvy. Približne 40-tisíc hercov je v oboch organizáciách. Hollywood sa obáva, že ak sa SAG a štúdiá nedohodnú, nastane situácia známa z konca minulého roka. V novembri sa začal viac ako 100-dňový štrajk scenáristov, ktorý ochromil filmový priemysel a spôsobil veľké finančné straty.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Vláda Mcedónska plánuje privatizáciu spoločnosti , ktorá okrem šíri rozhlasové a televízne vysielanie Makedonska Radiodifuzija (MRD) začiatkom budúceho roku. Generálny riaditeľ MRD Saso Stancevski tvrdí , že sa tomu nedalo zabrániť a trvala na tom aj Európska komisia.Záujem o kúpu väčšiny spoločnosti MRD má zatiaľ prevádzkovateľ satelitných platforiem - TARBS.

Zdroj : Broadband TV News