23. 7. 2008

Bbudú peňeži ?

Budú peňeži ?
Podľa neoverených informáciií zo Slovenskej televízie predbežné rokovania o finačnom vyjadrení Zmluvy medzi štátom a Slovenskou televíziou by mali STV priniesť na budúci rok viac ako 25. milónov eúr. Pri predpokladanej strate 146 800 000 / a viac / a , vďaka inovatívnemu zákonu o audiovizuálnom fonde, aj strate z výnosov z reklamy vo výške 300.000.000 a takisto zlým prepočtom pri výnosoch zo zákona o poplatkoch za služby verejnoprávnych médií , tak môže ešte ostať relatívne slušný balík peňazí na kávu...
Ale vážne, a s otázkou, čo za to a za akú cenu ? Priznajme si, že STV tie peniaze nevyhnutne potrebuje, otázne je , či svoje potreby vie dostatočne pomenovať a relevantne kvantifikovať. Navyše, a to je podstatné, rokovania o zmluve sú akosi pritajené a Rada STV vie o nich prakticky iba zlomok * Úplne chýba diskusia s Radou STV, nehovoriac o tom, čo spomínala aj Stanislava Benická na konferencii Verejnoprávne médiá v SR : " Táto zmluva bude chápať veľmi úzko - ako zmluva medzi konkrétnym manažmentom konkrétneho vysielateľa verejnej služby a konkrétnou vládou. Takúto zmluvu treba uzavrieť na základe širšej spoločenskej dohody, ktorej musí predchádzať diskusia s celou verejnosťou, nie len s jej niektorými reprezentantmi" - s politickými kruhmi, so zástupcami odborníkov, divákov, poslucháčov. Až na základe takejto diskusie sa dá spísať dohoda o tom, čo verejnosť od médií verejnej služby očakáva a aké podmienky a prostriedky na to médiá potrebujú. "

*

Júl 2008 - GR STV – Zmluva so štátom je definovaná ako zabezpečenie ďalšieho financovania verejnoprávnych médií nad rámec výberu úhrady za služby STV a SRo a príjmov z reklamy. Za STV sa rokovaní k návrhu zmluvy zúčastňuje programová riaditeľka. P. Kolevská – stručne zhrnula informácie z rokovaní, nakoľka sa domnieva, že Rada STV má dobrý zdroj, keďže I. Králik je tiež členom komisie, ktorá sa zaoberá prípravou Zmluvy so štátom. Ako uviedla, zástupcovia STV boli na rokovaní zaskočení a prekvapení akýmsi rozšírením filozofie Zmluvy so štátom - štát by sa teraz mal zaoberať záväzkom STV, ktorý by viazal STV k rozsahu využitia vyzbieraných poplatkov, a následne na to by sa mal riešiť opodstatnený deficit vo financovaní STV. Zástupcovia predpokladali, že idú rokovať o peniazoch, ktoré by STV mala dostať a naopak stretli sa s názorom, že má ísť čisto o záväzok STV k tomu, ako využije vyzbierané poplatky. Problematika okolo návrhu Zmluvy so štátom je rozsiahla. Zmluva sa má skladať z rámcovej všeobecnej zmluvy, ktorá by mala platiť počas obdobia viacerých rokov a každý rok by mal byť riešený samostatným dodatkom, v ktorom bude presne zadefinovaný záväzok STV vo vzťahu k vyzbieraným poplatkom a odôvodnená finančná potreba vyfinancovať náročné programové typy (detská tvorba, umelecký dokument a iné). Ako ďalej P. Kolevská povedala, otázky okolo Zmluvy so štátom rieši s J. Dianiškom. S I. Králikom konzultovala, že sa postupuje a pracuje v takom zmysle, ako práve prezentovala. GR STV – návrh zákona o audiovizuálnom fonde v súvislosti s vysielaním reklamy vyvoláva otázky okolo spôsobu riešenia kompenzácie a v záujme STV je sa k tomu vyjadriť. B. Bobocký – navrhol, aby GR STV zabezpečil vypracovanie a predložil analýzu dopadov zákona o audiovizuálnom fonde. S problematikou Zmluvy so štátom a finančnej náročnosti programovej služby STV súvisia aj strategické materiály, ktoré by mal GR STV predložiť rade v zmysle plánu činnosti. Očakáva, že na augustové zasadnutie rada dostane tieto dôležité dokumenty.

Máj 2008- INFORMÁCIA O PRÍPRAVE ZMLUVY SO ŠTÁTOM

Jediným koncepčným materiálom, ktorý môže poslúžiť pri príprave ZMLUVY je „Návrh minimálneho rozsahu programovej služby vrátane finančnej náročnosti ako podklad pre prípravu budúcej zmluvy so štátom“, ktorý ešte zrejme v roku 2007 pripravil N. Savický. Podľa dostupných informácií, sa rozpracovaním materiálu nezaoberal žiaden zamestnanec STV. S tvorbou dokumentu sa teda začalo až s nástupom nového GR Mgr. Štefana Nižňanského. Vzhľadom na skutočnosť, že ide o základný dokument, ktorého obsah a kvalita ovplyvní ďalšie bytie, či nebytie STV, rozbehli sa už intenzívne rokovania medzi STV a MK SR, ktoré je gestorom ZMLUVY. Na základe najnutnejších súčasných požiadaviek STV, bude štruktúra dokumentu členená na tri oblasti: Tvorba programov vo verejnom záujme , Šírenie vysielania a budovanie DVB-T ,Archív – ochrana, rekonštrukcia a digitalizácia archívneho fondu Nakoľko každá oblasť prináleží inému ministerstvu (MK, MDPT a MV), súbežne pracujeme na troch samostatných zmluvách, ktoré pripravujú tímy z príslušných odborných útvarov. Ich činnosť bude koordinovať riaditeľ strategického rozvoja. Cieľom tohto návrhu je zamedziť zbytočnému zdržovaniu rôznymi dnes ešte nepredvídateľnými možnými komplikáciami. V súčasnosti sú komplexne pripravené podklady pre ZMLUVu v oblasti Tvorby programu. Tento typ zmluvy je potrebné uzavrieť na základe širšej spoločenskej dohody, ktorej musí predchádzať diskusia s celou verejnosťou, nie len s jej niektorými reprezentantmi. Až na základe takejto diskusie sa dá spísať dohoda o tom, čo verejnosť od médií verejnej služby očakáva a aké podmienky a prostriedky na to médiá potrebujú. Preto pripravujeme prieskum názorov divákov, ktorí by mali vyjadriť úroveň svojej spokojnosti s vysielaním jednotlivých vysielacích okruhov a programov z hľadiska etiky, rešpektovania publika, reflektovania jeho záujmov, otvorenosti svetu... Mali by sme ním získať názory na to, či vysielanie STV ... zodpovedá ich predstave o poslaní verejnoprávneho kanála … dostatočne približuje ľudí a život … im pomáha objavovať neznáme veci … sa zaoberá vážnymi problémami našich čias … ich zušľachťuje … si váži svoje publikum … mu dôverujú Zmluva so štátom prichádza v období kedy STV v rámci svojich strategických zámerov ohlásila, že televízny program verejnoprávnej televízie nemôže byť chápaný ako tovar, ale ako služba verejnosti. Plne si uvedomujeme, že žijeme v trhovej ekonomike, nemôžeme však podliehať názorom, že poslanie STV bude určovať trh. V tomto duchu je pripravovaný aj obsah ZMLUVY so štátom, ku ktorému bolo s generálnou riaditeľkou sekcie médií a audiovízie MK SR, PhDr. Natašou Slávikovou, dohodnuté pracovné stretnutie, na ktorom bude dohodnutý ďalší postup.