22. 7. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americký denník New York Times odmietol publikovať komentár republikánskeho kandidáta na funkciu amerického prezidenta, Johna McCaina. Konzervatívec v článku kritizoval plány svojho politického oponenta z Demokratickej strany, Baracka Obamu, vo vzťahu k Iraku. McCain reagoval na Obamov komentár, zverejnený v denníku 14. júla. O prípade informovala spravodajská stanica CNN. "Obamov článok bol pre mňa využiteľný, pretože priniesol nové informácie. Zatiaľ čo písal o politike senátora McCaina, detailne priniesol aj popis vlastných politických plánov. Bolo by skvelé mať podobný článok od senátora McCaina, cituje CNN emailovú odpoveď editora komentárov New York Times, Davida Shipleyho. Shipley republikánskemu senátorovi navrhol, aby vo svojom komentári definoval americké víťazstvo v Iraku a spôsob, ako ho McCain plánuje dosiahnuť. McCainov článok bol kritikou postoja Obamu k riešeniu úlohy Spojených štátov amerických v Iraku. "Nebezpečenstvo tkvie v tom, že extrémisti podporovaní Al-Kájdou a Iránom by sa mohli úspešne vrátiť, presne tak ako sa to stalo, keď sme mali v Iraku menej jednotiek. Senátor Obama sa z najnovšej histórie vôbec nepoučil," uvádza sa v komentári Johna McCaina, ktorý na svojej internetovej stránke zverejnila CNN. Obamove riešenie pre Irak predpokladá stiahnutie amerických jednotiek v horizonte približne 16 mesiacov, v závislosti od bezpečnostnej situácie. Demokratický senátor vo svojom nedávnom komentári v New York Times kritizoval McCaina za odmietavý postoj ku konkretizácii časového plánu stiahnutia amerických vojakov z Iraku. Denník New York Times je prestížnym americkým médiom. Počas primárnych volieb denník oficiálne podporil kandidatúru Hillary Clintonovej za Demokratickú stranu a Johna McCaina za Republikánsku stranu. Samotný editor komentárovej strany v minulosti pôsobil v štábe prezidenta Billa Clintona, kde bol zodpovedný za prípravu jeho prejavov.
Kalifornská spoločnosť TiVo vraj splní sen všetkých spoločností ponúkajúcich svoj tovar prostredníctvom televíznych reklám. Divák si bude môcť kúpiť ponúkaný produkt stlačením gombíka na diaľkovom ovládači. --> Novú funkciu bude TiVo ponúkať v spolupráci s internetovým malopredajcom Amazon.com. Dnes o tom informoval americký denník New York Times. Nová služba by sa mala objaviť ako link v menu TiVo settop-boxu. Divák si teda bude môcť počas televíznych seriálov alebo populárnych talkshow, ako sú napríklad programy Davida Lettermana alebo Oprah Winfreyovej, kúpiť ponúkané CD, DVD alebo knihy priamo prostredníctvom svojho diaľkového ovládača. Aby divákovu pozornosť neodviedlo vysielanie, môže svoj úmysel "zaparkovať" u Amazonu a neskôr dokončiť. V prípade potreby settop-box reláciu zaznamená, kým divák neuzavrie transakciu. TiVo už dlho ponúka v USA settop-boxy s integrovaným rekordérom, ktoré napríklad dovoľujú divákovi pozerať vybrané televízne relácie neskôr, ako sú vysielané, a preskočiť reklamy. Spoločnosť je pomerne úspešná v USA, napriek tomu sa jej nepodarilo presadiť v Európe. Niekoľkokrát sa napríklad pokúšala preniknúť na nemecký trh. Keďže TiVo settop-boxy umožňujú preskočiť reklamy, spoločnosť je tŕňom v oku reklamnej brandže. Preto je cieľom kalifornskej spoločnosti, aby spoločne s celým mediálnym priemyslom našla cestu, ako sa účinne vyrovnať s poklesom trhu televíznej reklamy, uviedol pre New York Times šéf TiVo Thomas Rogers. Informovala o tom agentúra DPA.

Bieloruské úrady nepoužijú nový mediálny zákon na obmedzenie internetu. Uviedol to dnes poradca bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka Vsevolod Jančevskij, ktorý je v rámci vlády zodpovedný za ideologické otázky. Nový zákon schválený minulý mesiac parlamentom konkrétne nevyžaduje registráciu webstránok, umožňuje však ich reguláciu vládnymi nariadeniami. Proti zákonu protestovali bieloruské internetové médiá, ako aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Nezávislí bieloruskí novinári sa obávajú zrušenia webstránok, ktoré sú naladené opozične. "Všetky rečičky o tom, že Bielorusko zavádza reštrikcie proti internetu, sú čistá hlúposť," uviedol Jančevskij pre agentúru Reuters. "Úrady sa cítia dostatočne silné, takže sa neobávajú ničoho vrátane skreslených informácií. Naopak, je v našom záujme mať slobodný rozvoj internetu a nemať žiadne obmedzenia. Internet bude v Bielorusku slobodný," dodal. Odkedy Lukašenko v roku 1994 prevzal v Bielorusku moc, mnoho nezávislých médií zaniklo a internet sa tak stal hlavným zdrojom informácií o malej a často rozdelenej bieloruskej liberálnej a nacionalistickej opozícii. Západ Lukašenka ostro kritizuje za autokratický štýl vlády v bývalej sovietskej republike, USA ho dokonca označili za "posledného diktátora Európy".

Copyright © TASR 2008