24. 8. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nigel Brennan Facebooku a vo výreze Amanda Lindhout

Dvoch zahraničných novinárov v sobotu uniesli neznámi ozbrojenci neďaleko somálskej metropoly Mogadišo, uviedla polícia. Ozbrojenci sa pod hrozbou zbraní zmocnili austrálskeho žurnalistu a kanadskej novinárky. Policajný predstaviteľ uviedol, že únos sa odohral na ceste medzi Mogadišom a mestom Afgoye, kde mali novinári navštíviť utečenecký tábor.
Somálska vláda v nedeľu uviedla, že začala pátrať po dvoch zahraničných novinároch unesených v sobotu neďaleko hlavného mesta. Austrálskeho novinára a kanadskej reportérky sa zmocnili neznámi ozbrojenci na ceste medzi Mogadišom a mestom Afgoye, kde mali žurnalisti navštíviť utečenecký tábor. "Dostávame informácie, že sú stále v zajatí, miesto ich zadržiavania však nepoznáme," uviedol hovorca vlády Abdi Hadži Gobdon. V prípade Austrálčana ide o Nigela Brennana, ktorého rodina vyslovila obavy o jeho osud. Kanadské médiá identifikovali nezvestnú reportérku ako Amanda Lindhoutovú. Prvé informácie naznačujú, že únoscovia chcú za ich prepustenie výkupné.

Srbsku je viac ako 1 000 televízii. Mnohé z nich, najmä lokálne a regionálne, pracujú s technikou, ktorá u nás bola zastaraná už pred 10 rokmi. Slováci v rámci medzinárodnej rozvojovej pomoci Slovak Aid podporili projekt miestnej rozhlasovej a televíznej stanice v strediskovej obci Slovákov – vo vojvodinskej Kovačici. Za takmer 6,5 milióna korún (215 760 €) vybudovali v novej budove, ktorú poskytla miestna samospráva, televízne štúdio, nové strihové pracoviská a pomohli obnoviť aj techniku. Ako pre agentúru SITA povedala šéfredaktorka kovačickej televízie Anička Chalupová, v rámci projektu Slovak Aid sa podarilo vyškoliť pracovníkov televízie, ktorí boli dovtedy amatéri. "Naučili nás, ako sa robia príspevky, pripravujú správy a ako sa nakrúca,“ povedala Chalupová. Kovačická televízia, ktorá vysiela pre približne 25 000 ľudí, má podporu aj slovenských lokálnych a regionálnych TV. Zo žilinskej TV Patriot im priniesli aktuálne slovenské hudobné klipy, aby miestni Slováci mali kontakt s aktuálnou slovenskou hudbou. Kovačická televízia vysiela 24 hodín denne v štyroch jazykoch - po slovensky, srbsky, maďarsky a rumunsky. Televízia vysiela najmä spravodajstvo, publicistiku, hudbu, besedy a filmy. Do projektov Slovak Aid sa plánuje zapojiť aj slovenská televízia, ktorá vysiela z Báčskeho Petrovca v okrese Báč. Táto televízia pripravuje pol hodiny vysielania denne a je jediná v Srbsku, ktorá vysiela iba v slovenskom jazyku. Počas bombardovania NATO bola pár dní jedinou televíziou v Srbsku, ktorú nebombardovali. Televíziu v Báčskom Petrovci založilo tamojšie poľnohospodárske družstvo, aby propagovala jeho produkty. Dnes tam pracuje sedem ľudí, ďalší spolupracujú externe. Televízia má však na dnešné pomery veľmi zastaranú techniku, v redakcii majú len jeden funkčný počítač, dve kamery a strižňu, nájde sa tam aj písací stroj, ktorý dodnes využívajú.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.