7. 9. 2008

Kongres Rodina a médiá

Kongres Rodina a médiá
Kresťanský novinár musí byť schopný komunikovať vieru, povedal pred novinármi na svetovom kongrese rodiny v Ružomberku podpredseda Pápežskej rady pre spoločenské komunikačné prostriedky Giuseppe Scotti. Prezident Vatikánskeho vydavateľstva Libreria Editrice Vaticana Scotti povedal, že ak je novinár veriaci, v prvom rade by mal byť nablízku v každej situácii, ktorú ľudia prežívajú. Vysvetlil to na príklade “čiernej kroniky”. V milánskej diecéze spáchal kapitán polície samovraždu, spomína Scotti, ktorý už 25 rokov pracuje ako novinár. “Zatelefonoval mi korešpondent, aby to aj pre nás bola správa číslo jedna. Ja som sa ho spýtal len jednu vec. Bol by si schopný nechať manželku (pozn. SITA – kapitána) nechať trpieť ešte viac, pretože dáš túto správu na prvú stranu?,” spýtal sa korešpondenta. Novinára sa Scotti, ktorý desať rokov viedol týždenníky a mesačníky v tejto diecéze, nespýtal, či je kresťan, alebo nie je, ale či “je človek a či sa dokáže vcítiť do toho konkrétneho človeka”. “Pre každého kresťanského novinára sme v prvom rade ľudia, každý novinár by mal mať na zreteli, ako keby sa to stalo mne,” podotkol. “Žiaci, ktorí to pochopili, urobili kariéru, preto že, ak sme verní tomu, čo sme uverili, tak sa to nakoniec podarí,” dodal. Podľa predsedu Pápežskej rady pre rodinu kardinála Ennio Antonelliho je veľmi dôležité, aby kresťanskí novinári boli najmä vo vnútri kresťania. Pozornosť upriamil najmä na pastoráciu rodín. “Je veľmi dôležité, aby rodiny medzi sebou vytvárali sieť priateľstva, aby sa spájali na rôznych druhoch stretnutí,” podotkol. Antonelli a Scotti sú dvaja z 30 prednášajúcich na svetovom kongrese rodiny, ktorý od piatku do nedele organizuje Filozofická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku na požiadanie World Organisation for the Family z Washingtonu a nadácie Familie de Demain so sídlom v Bruseli. Jeho témou je Rodina a média – ohrozenie alebo prínos? “Kongres sa pokúsi nájsť odpoveď na otázku, či sú v súčasnosti médiá pre rodinu ohrozením, alebo prínosom a či možno vzťah týchto spoločenských inštitúcií nastaviť tak, aby smeroval k celospoločensky želateľnému prospechu,” uviedol pre agentúru SITA jeho hovorca Lukáš Marťák. Odborníci zo 16 krajín venujú vplyvu médií na členov rodiny a ich vzájomné vzťahy, vnútrorodinnej komunikácii o médiách a ich obsahu, ponúknu tiež riešenia, ako využiť média na posilnenie rodiny. Na 23. svetovom kongrese sa zúčastňuje vyše 400 delegátov. Kongresy rodiny pripravujú od roku 1981. Potom, ako sa prvé ročníky konali v Latinskej Amerike, zorganizovali prvý európsky v roku 1986 v Paríži. Zo svetových metropol sa po prvýkrát presťahoval na Slovensko tento rok, poslednými hostiteľskými mestami boli Moskva, Lublin a Kyjev.
Deklaráciu, ktorá vyjadruje podporu zdravej rodine a pravdivým médiám, prijali dnes na záver 23. svetového kongresu rodiny na Filozofickej fakulte Katolíckej univerzity v Ružomberku. Od piatku sa ňom zúčastnilo okolo 500 účastníkov zo 16 krajín, informoval agentúru SITA jeho hovorca Lukáš Marťák.„Rodina je zdrojom stability spoločnosti a preto ju chceme podporovať a chrániť," píše sa v deklarácii. Podľa nej manželstvo nie je kontrakt, ale záväzok na celý život medzi mužom a ženou a medzi nimi a Bohom. „Úloha médií spočíva v hľadaní a sprostredkovaní pravdy, v tomto duchu budeme médiá využívať," zaväzujú sa účastníci kongresu. Po jeho skončení sa k nej môžu pripojiť aj ďalší, ktorí neboli na ňom prítomní, vyplnením formulára na internetovej stránke www.rodinaamedia.sk, dodal Marťák. Filozofická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku pripravila kongres na požiadanie World Organisation for the Family z Washingtonu a nadácie Familie de Demain so sídlom v Bruseli. Jeho témou bola Rodina a média – ohrozenie alebo prínos?, záštitu nad ním prevzali predseda Konferencie biskupov Slovenska František Tondra, prvá dáma SR Silvia Gašparovičová a eurokomisár Ján Figeľ. Odborníci z kňazov, politikov, vedcov či novinárov sa venovali vplyvu médií na členov rodiny a ich vzájomné vzťahy, vnútrorodinnej komunikácii o médiách a ich obsahu, ponúkli tiež riešenia, ako využiť média na posilnenie rodiny. Vystúpili napríklad predseda Pápežskej rady pre rodinu kardinál Ennio Antonelli, predseda medzinárodnej federácie žurnalistov Bernard Margueritte či rektor Sorbonskej univerzity Gérard-François Dumont.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.