8. 9. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Kenská tínedžerka v Nairobi dobodala nožom svojho nevlastného otca. Urobila tak len preto, lebo sa nedohodli, ktorý televízny kanál budú pozerať, píše sa v pondelňajšom vydaní denníka Daily Nation. Štyridsaťštyriročný muž chcel pozerať zápas kenskej futbalovej reprezentácie s Namíbiou o postup na MS, kým jeho nevlastná dcéra chcela sledovať hudobnú reláciu. Dievča chytilo kuchynský nôž a bodlo nevlastného otca do hrude. Muž podľahol zraneniam v nemocnici.
Americkej speváčke Britney Spears sa po náročnom období a neľahkom comebacku podarilo zaznamenať úspech, keď v nedeľu získala tri sošky MTV Video Music Awards. Spears ocenili za videoklip Piece Of Me, v ktorom kritizuje najmä "poľovanie" médií na jej súkromný život. Speváčka získala ocenenie v troch kategóriách - za najlepší videoklip roka, najlepšie popové video a najlepší ženský výkon vo videoklipe. "Momentálne som v šoku," vyhlásila stručne dvadsaťšesťročná hviezda, keď prevzala počas večera tretiu cenu. Vo svojej reči nasmerovala svoju vďaku najmä rodine, fanúšikom a bohovi. Slávnostný, v poradí 25. ročník odštartovala krátkym príhovorom práve Spears, no už o niekoľko sekúnd otvorila podujatie svojím vystúpením rodáčka z Barbadosu, speváčka Rihanna. Za najlepší mužský výkon vo videoklipe si sošku prevzal práve jej partner, spevák Chris Brown. Spomedzi žánrových ocenení videí dominovali rockovej sekcii nu-metaloví Linkin Park so skladbou Shadow Of The Day a medzi hip-hopermi zažiaril raper Lil Wayne s piesňou Lollipop. Slávnostný večer sa však neobišiel bez politického podtónu, keď britský komediant a zároveň moderátor večera Russell Brand, otvorene vyjadril podporu demokratickému kandidátovi na post prezidenta Spojených štátov amerických Barackovi Obamovi a súčasného prezidenta Georgea W. Busha označil za retardovaného.

Ruskí prokurátori chcú zakázať kreslenú americkú satiru South Park. Obľúbený seriál označili po sťažnostiach niektorých divákov za "extrémistický“. Animovaná séria pre dospelých, v ktorej vystupuje skupina deväťročných svojských detí už od svojho debutu v roku 1997 vzbudzovala vďaka parodovaniu známych osobností, politikov, náboženstiev, registrovaného partnerstva homosexuálov ako aj Saddáma Husajna, viacero polemík. Podľa hovorkyne prokurátora baumanského regiónu Valentiny Titovej sa vyšetrovatelia zhodli na tom, že epizóda, ktorú odvysielali v moskovskej televízii 2x2 v januári niesla známky extrémistickej aktivity. "S odvolaním sa na závery expertov zo súdnej vyšetrovacej komisie, podali proti televízii 2x2 za odvysielanie epizódy seriálu South Park podnet,“ spresnila Titova.

Podľa výsledkov merania spoločnosti Gemius vzrástol od decembra minulého roka do mája tohto roka počet užívateľov internetu v Poľsku, ČR a Maďarsku zhruba o 3 % Zo spomínaných krajín je penetrácia najväčšia v ČR a dosahuje 54,6 % populácie. Vyplýva to z tlačovej správy spoločnosti Gemius.V Dánsku internet využívalo v máji 82 %, v Poľsku a Maďarsku je tento podiel polovičný, konkrétne 45 a 40 %. "Stredná a východná Európa začína byť atraktívna pre spoločnosti, ktoré sa zaoberajú investíciami do Internetu. Z analýz výskumu v Poľsku, ČR a Maďarsku vyplýva, že potenciál internetového trhu je v týchto krajinách veľký,” uviedol regionálny manažér Gemius Dánsko Torsten Bruun.V oblasti počtu zobrazených stránok na návštevníka v jednotlivých krajinách, bola v máji s 1 169 zobrazenými stránkami na návštevníka na prvom mieste obyvatelia ČR. Nasleduje Dánsko s počtom 642, Poľsko 625 a Maďarsko s 277 zobrazenými stránkami na návštevníka. Čas strávený v máji na webe jedným užívateľom bol taktiež najvyšší v ČR, necelých 24 hodín. Na druhom mieste v surfovaní bolo Poľsko s 19 hodinami. Dáni venovali surfovaniu 7,5 hodiny na návštevníka a Maďari viac ako šesť hodín. Spoločnosť Gemius je najväčšou internetovou výskumnou agentúrou v strednej a východnej Európe. Analýza rozvoja užívania Internetu v Dánsku, Poľsku, Česku a Maďarsku vychádza z údajov pre 100 najnavštevovanejších stránok v jednotlivých krajinách.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Taliansky premiér Silvio Berlusconi prehral súdny spor s britským týždenníkom The Economist. V spore išlo o obsah titulného článku, ktorý časopis uverejnil v roku 2001 a v ňom napísal, že Berlusoni je „nie je spôsobilý viesť Taliansko“. Informovala o tom agentúra Reuters. Berlusconi, ktorý patrí medzi najbohatších Talianov, teraz musí časopisu uhradiť súdne trovy vo výške 25 000 eur (cca 750 000 korún). Časopis vo vydaní z 26. apríla 2001 vytlačil na titulnej strane Berlusconiho fotografiu a pridal k nej otázku „Prečo je Silvio Berlusconi nespôsobilý viesť Taliansko?“The Economist Berlusconiho okrem iného obvinil zo stretu záujmov, analyzoval jeho obchodné impérium a podrobne vymenoval súdne žaloby, ktoré boli na politika podané. Článok vyšiel krátko pred voľbami, v ktorých Berlusconi zvíťazil.„(Argumenty časopisu The Economist) spadajú do práva na kritiku, ktoré garantuje článok 21 ústavy,“ uviedol milánsky sudca Angelo Ricciardi. Berlusconiho právnik sa zatiaľ k rozsudku nevyjadril.Verdikt však nijak zásadne nezmierni kritiku, ktorú Berlusconi často adresuje médiám a talianskej justícii. Premiér je presvedčený, že od nástupu do politiky začiatkom 90. rokov sa stal nespravodlivým terčom ako v médiách, tak aj na súdoch.Reuters poznamenáva, že keď The Economist o Berlusconim píše, opakovane vydáva kritické články. Berlusconi ovláda rozsiahle obchodné impérium, ktorého súčasťou je napríklad televízia, vydavateľstvo, produkčná spoločnosť alebo futbalový tím. A.C. Miláno. V roku 2006 sa Berlusconi snažil o znovuzvolenie, ale neuspel. The Economist krátko pred voľbami opäť vydal článok ostro kritický zameraný proti politikovi a na titulnej strane k Berlusconiho fotografii pridal vetu „Basta, Berlusconi“ („Tak dosť, Berlusconi“).Tesne pred voľbami potom časopis napísal čitateľom, že Berlusconi „stále nie je spôsobilý“ k tomu, aby viedol Taliansko.V júni časopis premiéra a konzervatívneho miliardára v jednej osobe obvinil, že tretie funkčné obdobie v úlohe premiéra využíva prevažne k tomu, aby presadzoval svoje „osobné a podnikateľské záujmy“. Politik sa dočkal aj karikatúry v podobe rímskeho cisára Nera.

Copyright © ČTK 2008