7. 9. 2008

65th Venice International Film Festival

65th Venice International Film Festival
Zlatého leva na Filmovom festivale v Benátkach včera získal film Wrestler težiséra Darrena Aronofsky s Mickey Rourkem v hlavnej úlohe.
Darren Aronofsky s Mickey Rourke
Strieborného leva získal ruský film Papierový vojak režiséra Alexeja Germana Jr. Ceny pre najlpešieho herca a herečku získali Silvio Orlando / film Il Papa di Giovanna / a Dominique Blanc /film L'Autre / Špeciálneho leva za celoživotné dielo získal Werner Schroeter .
Benátsky filmový festival odštartoval minulú stredu premiérou najnovšej snímky bratov Coenovcov s názvom Burn After Reading. Film rozpráva príbeh bývalého zamestnanca CIA, ktorého vyhodia z práce. Spíše preto text o ich praktikách, ktorý sa však omylom dostane do rúk dvoch pracovníkov fitcentra. Na slávnostnej premiére kriminálnej komédie sa zúčastnia aj hlavní protagonisti - Brad Pitt a George Clooney. Okrem nich sa v Benátkach objavia aj herečky Charlize Theron, či Kim Basinger. Na festivale, ktorý sa uskutočnil od 27. augusta do 6. septembra, premietli spolu 52 filmov, pričom až 20 z nich bolo talianskych. Ešte koncom júna zverejnili organizátori názvy 21 filmov, ktoré súťažili o Zlatého leva. V hlavnej súťaži sa napríklad predstaví snímka Rachel Getting Married (2008) Johnathana Demmeho, ktorý získal Oscara za Mlčanie jahniat (1991), dráma Hurt Locker (2008) režisérky Kathryn Bigelow, či najnovší animovaný film držiteľa Oscara Hayao Miyazakiho. Predsedom poroty bol nemecký režisér Wim Wenders. Na benátsky festival zavítal tento 63-ročný režisér po prvý raz v roku 1972 so snímkou Strach brankára pred jedenástkou, o desať rokov neskôr získal cenu Zlatý lev za drámu Stav vecí (1982). Wenders má na konte aj Zlatú palmu z festivalu v Cannes za drámu Paríž, Texas (1984). Dokument o kubánskych hudobníkoch Buena Vista Social Club (1999) mu vyniesol nomináciu na Oscara. Ďalšími členmi poroty budú talianska herečka Valeria Golino, argentínska filmárka Lucrecia Martel a producent Johnnie To z Hongkongu.
Herečku Natalie Portman na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach ocenili za jej humanitárne a sociálne aktivity špeciálnou cenou. Dvadsaťsedemročná herečka spolu s ocenením získala aj 50-tisíc dolárov (asi 1,03 milióna SK/34,17-tisíc €), ktoré venovala charite v Tanzánii. Hviezda pravidelne podporuje túto krajinu prostredníctvom Inštitútu Jane Goodall so zameraním na vzdelávanie žien a zlepšenie ich pracovných príležitostí. "Nadácia Jane Goodall robí v Tanzánii úžasnú prácu. Túto cenu si veľmi vážim," povedala Portman pri preberaní ocenenia. Herečka na festivale predstavila aj svoj režisérsky debut s názvom Eve (2008).
Taliansky režisér Ermanno Olmi získal ešte v piatok na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach Zlatého leva za celoživotné dielo. Sedemdesiatsedemročný filmový tvorca si odniesol Zlatého leva už po druhý raz..Prvýkrát to bolo v roku 1988 za snímku La Leggenda Del Santo Bevitore. Je tiež držiteľom Zlatej palmy z Medzinárodného filmového festivalu v Cannes, ktorú dostal v roku 1978 za Strom na dreváky. Olmi na tlačovej konferencii prezradil, že ho inšpiroval taliansky neorealizmus Roberta Rosselliniho a Vittoria De Sicu. Podľa jeho slov publikum nevedelo, ako zareagovať na Rosselliniho povojnové dielo Rím, otvorené mesto (1945), pretože bol preň nepríjemný. Olmi tiež uviedol, že v uplynulých rokoch vníma v talianskej kinematografii stopy obnovy. Spomenul pritom snímku il Divo (2008) režiséra Paula Sorrentina, ktorý tento rok získal cenu v Cannes. Film je portrétom bývalého talianskeho premiéra Giulia Andreottiho.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.