11. 11. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Populárneho barmského blogera, ktorého tamojšie úrady zatkli po vlaňajších masívnych protivládnych protestoch, odsúdili na 20 rokov väzenia, ktoré si odpyká v neslávne známej rangúnskej väznici Insein. V utorok o tom informoval hovorca opozície. Dvadsaťosemročný Nay Phone Latt je bývalým členom opozičnej strany nositeľky Nobelovej ceny za mier Aung San Su Ťij. Okrem neho poslali súdy na dva roky za mreže aj básnika Sawa Waia, ktorý sa mal v jednom zo svojich diel dopustiť "odovzdania protivládneho odkazu". V pondelok mali úrady odsúdiť aj štyroch ďalších členov Su Ťiinej strany Národná liga za demokraciu (NLD). Dvadsaťročný trest pre blogera Latta už odsúdila vo Francúzsku pôsobiaca organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) aj barmský think-tank Barmská mediálna asociácia. "Tento šokujúci rozsudok má vystrašiť ľudí, ktorí sa prostredníctvom internetu pokúsia narušiť diktátorskú kontrolu nad správami a informáciami," uvádza sa v spoločnom stanovisku oboch organizácií. Zároveň vyzvali blogerov na celom svete, aby zverejnili Lattovu fotografiu na svojich stránkach a poslali správy na barmské zastupiteľstvá vo svojich krajinách a pritlačili tak na prepustenie mladého aktivistu. Barma je bývalou britskou kolóniou, ktorá v roku 1948 dosiahla nezávislosť. O 14 rokov neskôr však vládu prevzala vojenská junta, ktorá vládne dodnes. Vláda v roku 1989 zmenila britský názov Barma na Mjanmarsko, ktorý však odmietajú používať krajiny, ktoré s režimom nesúhlasia. Dôvodom je, že junta ako nástroj moci využíva násilné potláčanie povstaní a akýchkoľvek iných prejavov nesúhlasu.
Dcéry budúceho prezidenta Spojených štátov amerických prizvali tvorcovia populárneho amerického seriálu Hannah Montana (2006) na nakrúcanie jednej z častí. Potvrdil to herec Billy Ray Cyrus v pondelňajšom rozhovore v televízii. Otec herečky a speváčky Miley Cyrus, ktorá Montanu stvárňuje, potvrdil, že desaťročná Malia a o tri roky mladšia Sasha, by sa mohli objaviť na obrazovke niekedy v apríli.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Nemecká spoločnosť Bertelsmann, ktorá je najväčšou mediálnou skupinou v Európe, v prvých troch kvartáloch tohto roka takmer strojnásobila čistý zisk, z minuloročných 132 miliónov na 387 miliónov eur. Tržby spoločnosti napriek tomu mierne klesli na 11,4 miliardy eur z 11,5 miliardy spred roka. Prevádzkový zisk bez započítania mimoriadnych položiek sa znížil na 926 miliónov eur. Za celý tento rok počíta firma s jeho poklesom o päť až desať percent. Čistý zisk by však mal výrazne narásť. „Bertelsmann je v dobrom strategickom postavení a je finančne silný,“ povedal finančný riaditeľ Thomas Rabe „V našom podnikaní sú dobre rozložené riziká,“ dodal. Upozornil však, že vo výsledkoch nie sú započítané príjmy z predaja 50-percentného podielu v spoločnom nahrávacom podniku Sony BMG japonskému partnerovi Sony.Nemecký Bertelsmann vydáva magazíny, knihy a hudbu; vlastní okrem iného vydavateľstvo Random House a najväčšiu európsku komerčnú vysielaciu spoločnosť RTL Group. Firma zamestnáva približne 100 000 ľudí vo viac ako 50 krajinách, informovala o tom agentúra AP.V Českej republike pôsobí Bertelsmann prostredníctvom dcérskej spoločnosti Euromedia Group, ktorá vlastní nakladateľstvo značky Balios, Ikar, Knižný klub, Universum a Odeon. Knižné kluby v Českej republike a na Slovensku všakfirma plánuje predať.

Copyright 2008 ČTK