13. 11. 2008

STV NEWS

STV NEWS
Súdnym sporom medzi Štúdiom Beta, ktoré žaluje verejnoprávnu televíziu STV za vypovedanie zmluvy a žiada odškodné 790 mil. Sk (26,2 mil. €) sa bude v piatok opäť zaoberať Okresný súd Bratislava IV. Naposledy sa v tomto prípade konalo v októbri tohto roku po tom, ako spor vrátil okresnému súdu Krajský súd v Bratislave 26. júna tohto roku. Agentúru SITA o tom informoval hovorca KS Pavol Adamčiak. Celá kauza sa začala v decembri 1997, keď post generálneho riaditeľa STV zastával Igor Kubiš. Ten podpísal so Štúdiom Beta koprodukčnú zmluvu o spoločnej výrobe relácie Dobré ráno, Slovensko. V októbri 1998 potom podpísal ďalšiu zmluvu o spoločnej koprodukčnej výrobe televízneho programu. Kubišov nástupca Milan Materák však v decembri 1998 oba kontrakty zrušil a ako dôvod uviedol porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Milan Sedláček, generálny riaditeľ Štúdia Beta, verejnoprávnu televíziu zažaloval. Okresný súd Bratislava IV. v máji 2005 rozhodol, že zmluvy medzi televíziou a štúdiom, uzatvorené ešte za manažmentu Igora Kubiša, sú platné a STV ich mala plniť. Pre vtedajšie vedenie STV to znamenalo, že štúdiu malo zaplatiť vyše 790 miliónov korún (26,2 mil. €). Verejnoprávna televízia sa voči rozsudku odvolala. Bratislavský Krajský súd však v máji 2006 rozsudok okresného súdu potvrdil. STV sa tak s celým prípadom obrátila na Ústavný súd SR. Ten vlani v auguste rozhodol, že krajský súd porušili ústavné právo televízie na spravodlivý proces a vrátil ho späť KS. Ten prípad následne vrátil bratislavskému okresnému súdu.
O kompenzácii pre Slovenskú televíziu (STV) vo výške 162 miliónov korún (5,38 mil. €) za stratu na koncesiách za dôchodcov a ďalších občanov oslobodených od platenia úhrad za služby verejnosti poskytované STV a SRo sa zatiaľ nerozhodlo. Ako pre agentúru SITA povedal hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška, ministerstvo sociálnych vecí rozumie argumentom STV a je na strane STV z hľadiska vyčlenenia prostriedkov na kompenzáciu straty po oslobodení sociálne slabších skupín občanov od platenia koncesií. Zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy nedáva MPSVR SR právo na rozhodnutie o pridelení kompenzácie pre STV alebo inej inštitúcii vo verejnej správe - rozhodujúcou inštitúciou je Ministerstvo financií (MF) SR, dodal Stuška. Ministerstvo financií o požiadavke STV vie, povedal pre agentúru SITA hovorca MF SR Miroslav Šmál. Najprv si prípadné poskytnutie kompenzácie musia prediskutovať ministerstvo kultúry s STV a prípadne aj s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a až od výsledku týchto rokovaní sa bude podľa Šmála odvíjať postoj ministerstva financií. Prípadné poskytnutie kompenzácie pre STV od MF SR závisí od verejných financií, čo bude známe až koncom roka, doplnil. STV zatiaľ nemá podrobnejšie informácie o prípadnom poskytnutí kompenzácie. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa STV Želmíra Habánová, súčasné vedenie STV vníma nový zákon o úhradách za služby verejnosti (tzv. zástrčkový zákon) pozitívne a očakáva, že príjmy z úhrad pre verejnoprávne médiá budú v porovnaní s predchádzajúcim spôsobom výberu vyššie. "Problém, ktorému čelí súčasný manažment, spočíva v tom, že rozpočet, ktorý STV zdedila po predchádzajúcom vedení, rátal s vyššími výnosmi z úhrad, ako bol reálny výber." To je hlavný dôvod, prečo STV žiada o kompenzáciu za oslobodených a čiastočne oslobodených platiteľov úhrad, teda starobných a invalidných dôchodcov, zdravotne ťažko postihnutých a poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Habánová zároveň pripomenula, že s týmto postupom súhlasila aj Rada STV na svojom zasadnutí dňa 29. októbra.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.