24. 10. 2009

International Rome Film Festival

International Rome Film Festival
Víťaznou snímkou tohtoročného medzinárodného filmového festivalu v Ríme sa v piatok stal dánsky film Brotherhood (2009) režiséra Nicola Donata rozprávajúci príbeh o afére medzi dvoma homosexuálmi v prostredí neonacistickej skupiny. Dráma s originálnym názvom Broderskab je prvotinou 35-ročného Donata, ktorý sa predtým živil ako módny fotograf. Cenu pre najlepšiu herečku získala Helen Mirren za stvárnenie manželky spisovateľa Tolstého vo filme The Last Station (2009) amerického režiséra Michaela Hoffmana. Najlepším hercom je domáci Sergio Castellitto, ktorý zažiaril v snímke Alza la Testa (2009). Hollywoodska herečka Meryl Streep si v Ríme prevzala ocenenie za celoživotné dielo - Golden Marc'Aurelio Acting Award. Festivalovej porote, v ktorej zasadli napríklad taliansky režisér Gabriele Muccino alebo architektka Gae Aulenti, predsedal dvojnásobný držiteľ Oscara Miloš Forman. Miesto kritikov, ako v predchádzajúcich ročníkoch, tento rok do poroty zasadli osobnosti filmu a umenia.
Predsedom poroty bol Miloš Forman . "Okrem neho porotu tvorilo šesť osobností šoubiznisu a umenia, vrátane režiséra Gabriela Muccina a architektky Gae Aulenti," uviedli organizátori. Forman, ktorého muzikál Vlasy (1979) oslávil tento rok v marci 30 rokov od uvedenia do kín, sa vo svete filmu preslávil najmä snímkami Prelet nad kukučím hniezdom (1975) a Amadeus (1984). Dovedna tieto drámy získali 13 sošiek Oscara. Jeho posledným filmom sú Goyove prízraky z roku 2006. V predprodukcii sa nachádza jeho najnovšia dráma The Ghost of Munich, ktorá by sa do kín mala dostať najskôr v roku 2010. Okrem Formana rímsky filmový festival v októbri hostil aj legendárnu herečku Meryl Streep. Charizmatická držiteľka dvoch cien Akadémie si v talianskej metropole prevezme cenu za celoživotné dielo. Filmový festival v Ríme založil v roku 2006 rímsky starosta Walter Veltroni. Jeho budúcnosť bola neistá po tom, ako ho v úrade vystriedal Gianni Alemanno, ktorý zvažoval úplné zrušenie festivalu. Tento rok sa podujatie uskutoční po štvrtý raz.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.